Την Δευτέρα το πιο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα
Οριστικά την Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν με θέμα συζήτησης το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με την ατζέντα του συμβουλίου της ΕΕ.
Το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση έχει ολοκληρωθεί, ενώ ανοικτά παραμένουν ακόμη θέματα, όπως τα εργασιακά, οι συντάξεις και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε σχετικά την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους τραπεζίτες και αξιωματούχους, οι συζητήσεις για το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI) έχουν σε μεγάλο βαθμό κλείσει, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο Καψής, και το επίκεντρο στρέφεται τώρα στις συζητήσεις με την τρόικα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, ώστε να εγκριθεί το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο είπε από την πλευρά του την Τετάρτη ότι η συμφωνία για το PSI αναμένεται αυτή την εβδομάδα.
"Τρία-τέσσερα αγκάθια είναι πλέον", δήλωσε ο Καψής σε συνέντευξή του στο Mega, αναφερόμενος στις συζητήσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ. "Το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να πάρουμε τρεις-τέσσερις αποφάσεις".
Νέες επαφές με την τρόικα
Αξιωματούχοι της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με στελέχη της κυβέρνησης την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία με τους δανειστές για τα εκκρεμή θέματα.
Για να υπάρξει όμως η όποια συμφωνία με την τρόικα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα, θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, σε σύσκεψη που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Ο Καψής είπε ότι η πίεση των Ευρωπαίων για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα είναι μεγάλη και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κόκκινες γραμμές από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η τρόικα επιδιώκει τη μείωση του εργασιακού κόστους μέσω περικοπών του 13ου και 14ου μισθού και του κατώτατου μισθού, με την κυβέρνηση όμως να αντιτείνει ότι αυτό θα βυθίσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση τη χώρα.
"Πιστεύουμε ότι ένα κόψιμο των μισθών μπορεί να έχει πολύ σημαντικές παρενέργειες. Και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που να διασφαλίζει και την ανταγωνιστικότητα", είπε ο Καψής,
Με τη μείωση του κατώτατου μισθού, καθώς και του 13ου και 14ου διαφωνούν και οι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι συναντώνται εκ νέου την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να βρουν άλλους τρόπους ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να καταστούν πιο ανταγωνιστικές.