Ψηφιακό ευρώ: Τι είναι, πότε έρχεται και πώς θα αλλάξει τις ζωές μας

Το ερώτημα για την άφιξη ενός ψηφιακού νομίσματος από μια κεντρική τράπεζα είναι το «πότε» και όχι το «εάν».

Ψηφιακό ευρώ: Τι είναι, πότε έρχεται και πώς θα αλλάξει τις ζωές μας
3'

Όταν πριν μερικά χρόνια βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας να μην χρησιμοποιούνται μετρητά, αλλά μόνο κάρτες, λέγαμε πως «αυτά δεν γίνονται» και πώς μόνο στις ταινίες είναι εφικτό να μην υπάρχει πραγματικό χρήμα.

Οι κάρτες ωστόσο έχουν μπει στη ζωή μας πλέον για τα καλά και δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν μόνο πλαστικό χρήμα για τις συναλλαγές τους.

Τι είναι, όμως, το ψηφιακό ευρώ; «Το ψηφιακό ευρώ που θα συμπληρώνει τα μετρητά δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να πειραματιστεί πριν λάβει την οποιαδήποτε απόφαση, δήλωσε την Παρασκευή ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ», Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κος.

«Πιστεύω ότι πρέπει να εμβαθύνουμε την τρέχουσα κατάσταση της δουλειάς μας», δήλωσε ο ντε Κος κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού συνεδρίου.

Οι Financial Times από την πλευρά τους επικαλούνται, τον συντάκτη της μελέτης της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος ανέφερε πως η πρόθεση της τράπεζας ήταν,να είναι έτοιμη να παράσχει ένα ψηφιακό νόμισμα σε περίπτωση που οι λαοί της Ευρωζώνης αποφασίσουν ότι το θέλουν.

Σε σχετικό πειρασμό εξάλλου τους έχουν βάλει και μεγάλες εταιρείες όμως η Facebook, που έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη δημιουργία εικονικού νομίσματος, του επονομαζόμενου Libra.

Ο Πανέτα δήλωσε επίσης πως «δεν θα ήταν σοφό να μην είσαι έτοιμος να κάνεις ό,τι μπορεί για να παρέχεις το συντομότερο δυνατόν ψηφιακά μέσα πληρωμής από την κεντρική τράπεζα σε περίπτωση που ο κόσμος ζητήσει τέτοιες υπηρεσίες»

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα βγάλει τέτοιο νόμισμα σήμερα. Διαβάζοντας όμως τη μελέτη της , είναι δύσκολο να αντισταθείς στην ιδέα ότι οι ευρωτραπεζίτες έχουν αρχίσει πλέον να το σκέφτονται ως μια πολύ καλή ιδέα.

«Το μεγαλύτερο κίνητρο δεν είναι ότι οι άλλοι προηγούνται», δηλώνει ο Πανέτα, αλλά ότι «παρατηρούμε μια αλλαγή στις προτιμήσεις» ως προς τους ψηφιακούς τρόπους πληρωμών.

Πώς θα μοιάζει

Ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να έχει τη μορφή ψηφιακής μάρκας σε μία «χειροπιαστή συσκευή», όπως ένα κινητό τηλέφωνο ή μια προπληρωμένη κάρτα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για πιο εύκολοες και πιο…ανώνυμες ηλεκτρονικές πληρωμές.

Το μέλλον

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι Financial Times, ακόμα και αν σήμερα η ΕΚΤ δεν έχει πάρει την απόφαση για να εκδώσει ένα ψηφιακό ευρώ απέχει ελάχιστα από τον «να θέσει τον στόχο της έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ στο μέλλον».

Ένα μέλλον που δεν φαίνεται να είναι και τόσο μακρινό καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, ύστερα από 6 μήνες διαβουλεύσεων και αρχικών τεχνικών πειραματισμών, η ΕΚΤ θα αποφασίσει να μπει σε μία φάση έρευνας που μπορεί να διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας – Σε συναγερμό μετά τους 95 διασωληνωμένους

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή