Αισιοδοξία στον κλάδο των φωτοβολταϊκών
Η τεράστια ζήτηση φαίνεται να επιταχύνει τον περιορισμό των πολιτικών επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά, ιδίως στη Γερμανία, αλλά και στην Ισπανία όπου ανακοινώθηκε αναστολή της κατασκευής νέων “καθαρών” ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων εξαιτίας της υπερπροσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις υπάρχουσες.
Λαμβάνοντας υπόψη την τριμηνιαία έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών που συντάσσει η NPD Solarbuzz, εκτιμάται ότι η ζήτηση για φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 10% κατά το α’ τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα να καρπώνονται τη “μερίδα του λέοντος” της ανάπτυξης.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η “σφιχτή” πολιτική επιδοτήσεων, με μείωση των εγγυημένων τιμών σε πολλές χώρες, αντισταθμίστηκε από την κατακόρυφη πτώση στο κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση ζήτησης κατά 18% το 2011.
Μάλιστα μέρος της νέας ισχύος εγκαταστάθηκε το δ’ τρίμηνο του 2011, καθώς η πρόσφατη κατάρρευση των τιμών οδήγησε τους εγκαταστάτες στην ολοκλήρωση έργων προς το τέλος του έτους 2011 και πριν την ανακοινωθείσα μείωση των εγγυημένων τιμών, στη Γερμανία και αλλού.
Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι δύο μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη, Γερμανία και Ιταλία, θα δουν το μέγεθός τους να συρρικνώνεται συνολικά κατά 37% το 2012, ενώ βάσει των ισχυουσών πολιτικών επιδοτήσεων, η μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά την επόμενη διετία αναμένεται σε Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία και Ρουμανία.
Την ίδια στιγμή ορισμένα στελέχη της ευρωπαϊκής αγοράς καθαρής ενέργειας κάνουν λόγο για “μεγάλη κρίση” στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.
Ο Αρνό Σαπερόν, Αντιπρόεδρος Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total, δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίου που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, πως ο κλάδος των φωτοβολταϊκών βρίσκεται στα “σπάργανα” και μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστικός αποκλειστικά σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια, η Νότια Γαλλία και η Μέση Ανατολή όπου τα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας δεν καθιστούν απαραίτητες τις επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Σαπερόν η κατάσταση στον κλάδο ηλιακής ενέργειας θα είναι “χαοτική” στην Ευρώπη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.