Το παγοδρόμιο στο Μαρούσι, τα φωτοβολταϊκά της ΕΥΔΑΠ και τα bonus της PQH

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το παγοδρόμιο στο Μαρούσι, τα φωτοβολταϊκά της ΕΥΔΑΠ και τα bonus της PQH
4'

Το παγοδρόμιο της Apollo

Πριν από 15 χρόνια με απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Γιώργου Σουφλιά είχε δοθεί το «πράσινο φως» για την ανέγερση στο Μαρούσι αθλητικού κέντρου με παγοδρομική πίστα. Για την ακρίβεια το εν λόγω αθλητικό κέντρο 9.491,52 τ.μ. θα αναπτυσσόταν σε τρεις στάθμες και θα στέγαζε παγοδρόμιο διαστάσεων 30x60μ με 500 θέσεις θεατών, πισίνα διαστάσεων 25x15μ., ιατρεία, αποδυτήρια, χώρους αθλητών, χώρους εξοπλισμού, καφετέρια κλπ.. Ωστόσο, η ανέγερση του αθλητικού κέντρου διεκόπη με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας το Σεπτέμβριο του 2007. Τρία χρόνια αργότερα με απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, ακυρώθηκε και η οικοδομική άδεια που είχε εκδώσει η Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου. Μέχρι την αναστολή των εργασιών είχαν κατασκευασθεί τμήμα του υπογείου που θα στέγαζε parking 84 θέσεων και το περίγραμμα της πισίνας.

Για την ανέγερση του παγοδρομίου η Alpha Βank είχε χορηγήσει στην εταιρεία Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Ανώνυμος Εταιρεία Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων δύο δάνεια συνολικού ύψους 7,2 εκατ. ευρώ. Το ένα το 2004 και το δεύτερο το 2008, περίοδο που η εταιρεία πάλευε την υπόθεση της στο ΣτΕ. Δεδομένης της κατάληξης του εγχειρήματος τα δάνεια αυτά δεν είχαν καλή τύχη.

Το 2018 τα δάνεια αυτά πωλήθηκαν ως μέρος του χαρτοφυλακίου Jupiter της Alpha Bank, στην εταιρεία Lana Securitization S.a.r.l, η οποία χρηματοδοτείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιρειών συνδεδεμένων με την Apollo Global Management. Σήμερα η CEPAL HELLAS βγάζει τα ακίνητα του «ατυχούς» του Παγοδρομικού Κέντρου Αθηνών σε πλειστηριασμό με την τιμή της πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί σε 1,6 εκατ. ευρώ. Εάν τελικά η πανδημία δεν ματαιώσει τις διαδικασίες των πλειστηριασμών, ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου.

Τα μπόνους της PQH

«Μπόνους αποδοτικότητάς» συνολικού ύψους 390.000 ευρώ έχει λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο της PQH τα τελευταία δύο έτη, από συσσωρευμένα κέρδη της εταιρείας. Για όσους δεν το γνωρίζουν η PQH ιδρύθηκε το 2016 και διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για να λειτουργήσει ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα. Ο Ειδικός Εκκαθαριστής έχει υπό την ευθύνη του 18 ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση, με περιουσιακά στοιχεία εκτιμώμενου ύψους 9 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής. Η PQH κατά τη χρήση 01/01/2019 -31/12/2019 πραγματοποίησε κέρδη μετά φόρων ύψους 158.156 ευρώ, έναντι κερδών 38.362 ευρώ κατά την χρήση 01/01/2018 - 31/12/2018. Το 2019 οι τακτικές αμοιβές του επταμελούς ΔΣ της PQH ήταν συνολικά 200.000 ευρώ, ήτοι 28.571 ευρώ ανά μέλος. Το 2018 ήταν 72.000 ευρώ, ήτοι 10.285 ευρώ ανά μέλος. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της PQH ενέκρινε μπόνους για τις χρήσεις 2019 (240.000) και 2018 (150.000), αναγνωρίζοντάς προφανώς το έργο του ΔΣ. Έτσι, κάθε μέλος του ΔΣ έλαβε συνολικά μπόνους 55.714 ευρώ. Όχι άσχημα…

Η ΕΥΔΑΠ παραγωγός ενέργειας

Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπό τον CEO Χάρη Σαχίνη εφαρμόζει στην εισηγμένη πρακτικές κυκλικής οικονομίας εστιάζοντας στη βέλτιστη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων της, όσο και στην ενεργειακή της αυτάρκεια. Η ΕΥΔΑΠ πληρώνει ετησίως σχεδόν 17 εκατ. ευρώ για το ρεύμα που χρησιμοποιεί. Η Διοίκηση Σαχίνη θέλει αυτό να αλλάξει. Έτσι, με τη βοήθεια εξωτερικού ενεργειακού συμβούλου, διερευνά τις δυνατότητες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με το σύστημα net metering, σε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, με στόχο την επίτευξη σημαντικής ενεργειακής εξοικονόμησης. Να υπενθυμίσουμε πως η ΕΥΔΑΠ έχει αναπτύξει φωτοβολταϊκό σταθμό στις Αχαρνές, ενώ διαθέτει και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας στα υδραγωγεία της και εγκαταστάσεις συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο βιοαέριο.

Τι γυρεύει ο Elon Musk στην Ελλάδα

Εκτός από το να ανεβοκατεβάζει μετοχές και κρυπτονομίσματα, ο Elon Musk κάνει και σοβαρές μπίζνες. Και, πέρα από την Tesla, η μετοχή της οποίας συνεχίζει να φλερτάρει με ιστορικά υψηλά, ο δισεκατομμυριούχος ασχολείται και με το γρήγορο Internet μέσω δορυφόρων. Θα ρωτήσετε, και εύλογα, γιατί αυτό αφορά την Ελλάδα. Και όμως, στα σχέδιά του είναι η παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών και στη χώρα μας, μπαίνοντας «σφήνα» στις υπάρχουσες εταιρείες. Σε πρώτη φάση, όπως πληροφορείται η στήλη, οι εγχώριοι επικεφαλής δεν ιδρώνουν, καθώς το Internet του κ. Tesla και ακριβό είναι και σχετικά «αργό», με ταχύτητες έως 100Mbps. Στα σχέδιά του όμως είναι οι ταχύτητες να γίνουν κάποια στιγμή έως και 100 φορές μεγαλύτερες. Και εκεί αλλάζουν τα πράγματα…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή