Η «ιερή» αποστολή Μαρτίνου, η περιζήτητη θέση στη CVC και η έλευση της Invenergy
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Το Άγιο Όρος και οι πραγματικοί δικαιούχοι
Σε «πονοκέφαλο» έχει εξελιχθεί για τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους και Άρχων Οφφικιάλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.
Για όσους δεν το γνωρίζουν η Ελλάδα έχει από το 2018 ψηφίσει νόμο (4557/2018) που προβλέπει πως οι εταιρικές και άλλες νομικές οντότητες που έχουν μόνιμη εγκατάσταση ή έδρα στην χώρα μας και είναι υπόχρεες σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να δηλώνουν στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων συγκεκριμένες πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους τους.
Ο νόμος 4557/2018 και η δημιουργία του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων αποτελούν υποχρέωση της χώρα μας που απορρέει από την 4η Κοινοτική Οδηγία για την πρόληψη της χρήσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (Οδηγία ΕΕ 2015/849).
Μπορεί ο νόμος να έχει ψηφισθεί από το 2018, ωστόσο η διαδικασία δήλωσης των πραγματικών δικαιούχων αποδείχθηκε χρονοβόρα και δύσκολη. Αν και δόθηκαν δύο παρατάσεις, η δεύτερη εκ των οποίων εξέπνευσε την 1η Φεβρουαρίου 2020, μόλις το 50% εκ των 460.000 νομικών προσώπων φέρονται να έχουν δηλώσει στο Μητρώο τους πραγματικούς τους δικαιούχους.
Δεδομένου ότι ο νόμος 4557/2018 (κατ΄εφαρμογή της Οδηγίας ΕΕ 2015/849) δεν κάνει διακρίσεις στις νομικές οντότητες που πρέπει να δηλώνουν τους πραγματικούς τους δικαιούχους, οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους διατύπωσαν ενστάσεις και επικαλούμενες το ειδικό καθεστώς που τις διέπει ζήτησαν οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα που τελούν υπό τον έλεγχο – διαχείρισή τους να εξαιρεθούν από την υποχρέωση εγγραφής στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.
Για το λόγο αυτό ανέθεσαν στον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Θανάση Μαρτίνο την «ιερή» αποστολή να διευθετήσει το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, εκείνος ήλθε σε επικοινωνία με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χρήστο Τριαντόπουλο, αλλά έλαβε ως απάντηση το λατινικό dura lex sed lex (σκληρός νόμος αλλά νόμος). Και μπορεί στην Ελλάδα οι νόμοι να αλλάζουν σχετικά εύκολα (ειδικά εάν αφορούν ζητήματα της Εκκλησίας), ωστόσο η υπόθεση αυτή δεν είναι απλή, καθώς το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων είναι στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…
Βαριά βιογραφικά στα χέρια του CVC
Τον επικεφαλής του γραφείου του στην Ελλάδα αναζητά όπως πληροφορείται η στήλη το fund CVC Capital Partners. Το ρόλο του head hunter έχει αναλάβει ο Άλεξ Φωτακίδης, ο head της CVC για την Ελλάδα. Ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί με την Εθνική Ασφαλιστική, η CVC Capital Partners είναι διατεθειμένη να επενδύσει ακόμα πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια στην Ελλάδα. Στη βάση αυτή, η θέση του CEO για την Ελλάδα είναι περιζήτητη και τα ονόματα που ακούγονται στην αγορά πολύ βαριά. Πρόσωπα με τα οποία επικοινώνησε η στήλη -και ακούγονταν στην πιάτσα ως υποψήφια για τη θέση- δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες. Αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή της ονοματολογίας. Το μόνον σίγουρο είναι ότι ενδιαφέρον υπάρχει και είναι μεγάλο. Και, όπως μαθαίνει η στήλη, είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να καταλήξει η διαδικασία στον επικρατέστερο (ή επικρατέστερη) υποψήφιο.
Ένας κολοσσός στην Ελλάδα
Με βήμα ταχύ και ανδρειωμένο προχωρούν όπως μαθαίνουμε οι διαδικασίες δραστηριοποίησης του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, Invenergy, στην Ελλάδα. Η στήλη πληροφορείται πως η εταιρεία επέλεξε ήδη τον Senior Μanager που θα τρέχει το ελληνικό της γραφείο, ενώ προχώρησε και στην εγγραφή δύο εταιρειών, της Invenergy Services Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ και Invenergy Renewables Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ που θα αποτελέσουν τα βασικά οχήματα των λειτουργιών της στην Ελλάδα. Senior Manager αναλαμβάνει ο Άγγελος Τσουχνικάς, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και θητεία σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες. Η παρουσία της Invenergy στην Ελλάδα δείχνει το πόσο κομβική θεωρείται πλέον η χώρα μας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη και ειδικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αρκεί να σημειωθεί πως στις αγορές που δραστηριοποιείται η Invenergy έχει σε λειτουργία 147 μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, 105 αιολικά πάρκα και 42 φωτοβολταϊκά, συνολικής δυναμικής 21,5 Γιγαβάτ (GW).
Προσεχώς «καμπάνες» για χειραγώγηση
Η στήλη πληροφορείται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα προβεί σύντομα σε ανακοινώσεις σχετικά με δύο μεγάλες υποθέσεις χειραγώγησης της αγοράς. Και από ότι καταλαβαίνουμε τα πρόστιμα θα πέσουν βροχή. Να υπενθυμίσουμε πως η τελευταία φορά που η εποπτική Αρχή είχε ρίξει βαριές καμπάνες για παράβαση της απαγόρευσης χειραγώγησης αγοράς ήταν στην υπόθεση της Folli Follie, με τα συνολικά χρηματικά πρόστιμα προς τους εμπλεκόμενους να ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ.
Με αυτή την ευκαιρία να σας πληροφορήσουμε πως η νέα Διοίκηση της Folli Follie είναι εξαιρετικά συνεπής στην πληρωμή των προστίμων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αθροιστικά από τον Οκτώβριο του 2018 έχουν επιβληθεί στην Folli πρόστιμα ύψους 934.000 ευρώ για τις χρηματιστηριακές «αμαρτίες» της Διοίκησης Κουτσολιούτσου. Τα πρόστιμα αυτά βεβαιώθηκαν απευθείας στην εφορία και ήδη έχουν αποπληρωθεί 775.000 ευρώ περίπου.