Ο Γιώργος Ζαββός για την bad bank και το market failure

Στα επιτεύγματα των τελευταίων 18 μηνών της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα, στο νέο τοπίο στα «κόκκινα» δάνεια και στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός μιλώντας σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Γιώργος Ζαββός για την bad bank και το market failure
INTIME
3'

Ο κ. Ζαββός δήλωσε πως στις 7 Ιουλίου του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 75 δισ. ευρώ και πως παρά την παγκόσμια και οξύτατη κρίση του κορωνοϊού μέσα σε 13 μήνες με την εφαρμογή του «Ηρακλή» δρομολογήθηκε η μείωση τους στα επίπεδα των 32 δισ. ευρώ, σε ποσοστό δηλαδή πάνω από 40% του συνόλου των «κόκκινων δανείων».

«Ο «Ηρακλής», κυρίως ενισχύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, «θωρακίζει» τις τράπεζες, γιατί όπως είπαμε «καθαρίζει» τους ισολογισμούς από τα κόκκινα δάνεια κατά 40%, γιατί μέχρι σήμερα, λόγω των κόκκινων δανείων, απέφευγαν και τον νέο δανεισμό ή δίναν σε πολύ μεγάλα επιτόκια. Με την εξυγίανσή τους από τα κόκκινα δάνεια, οι Ελληνικές τράπεζες ξαναγίνονται επενδύσιμες για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και ανεβαίνουν επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που για μας αποτελεί καταλύτη για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αναβάθμισης της χώρας, και που σημαίνει ότι η προσέγγιση των επενδύσεων από το εξωτερικό βοηθάει την ανάπτυξη της οικονομίας, των εισοδημάτων και κυρίως, των θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Ζαββός.

Αναφερόμενος στην προετοιμασία για τον «Ηρακλή ΙΙ», είπε πως το νέο πλαίσιο τιτλοποιήσεων θα είναι της τάξης των 32 δισ. ευρώ. «Τι θα σημάνει αυτό, στο τέλος της μέρας, δηλαδή τι θα σημάνει στους 18 επόμενους μήνες; Έχοντας μειώσει κατά 32 δισ. ευρώ, αυτή τη στιγμή, τα κόκκινα δάνεια και με 32 δισ. ευρώ στη δεύτερη φάση, κατεβάζουμε το επίπεδο των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια νούμερα και προσεγγίζουμε σημαντικά το επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού όρου», τόνισε ο υφυπουργός. Μάλιστα, τόνισε πως ο «Ηρακλής ΙΙ» θα λειτουργήσει ευεργετικά και για την κεφαλαιαγορά, αλλά και για την αγορά ακινήτων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ζαββός ανέφερε πως με την έγκαιρη και συνετή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και στο πλαίσιο εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων, ο τραπεζικός τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για το μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης, που έχει επείγουσα ανάγκη η οικονομία μας.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την bad bank, ο κ. Ζαββός τόνισε πως αυτή εξετάζεται συστηματικά, αλλά κάτω από το πρίσμα ορισμένων κριτηρίων, τα οποία έχουν προκύψει από την πρακτική.

«Κάθε πρόταση πρέπει να εξετάζεται ως προς πρώτον σε ποιο βαθμό είναι αναγκαία, που σημαίνει το αν υπάρχει, αυτό που λένε οι οικονομολόγοι market failure. Δηλαδή, δουλεύουν οι αγορές ή δεν δουλεύουν; Στα κόκκινα δάνεια ξέρουμε πολύ καλά, ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές όχι μόνο δουλεύουν, αλλά είναι στο φουλ των μηχανών και ψάχνουν ακριβώς για επενδύσεις. Το δεύτερο θέμα, που αξίζει και βλέπουμε πάντα, είναι σε ποιο βαθμό οποιαδήποτε πρόταση έχει μια δημοσιονομική επίπτωση. Δηλαδή, αν χτυπάει τον φορολογούμενο και επίσης, σε ποιο βαθμό υπάρχει κάποια εποπτική επίπτωση. Δηλαδή, αν χτυπάει και σε ποιο βαθμό, στα κεφάλαια των τραπεζών. Το τρίτο θέμα είναι, αν οποιαδήποτε πρόταση - και αυτό είναι το πιο κρίσιμο, πιθανόν - είναι συμβατή με τους υπάρχοντες κανόνες και ισχύοντες κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Το τέταρτο είναι, αν η οποιαδήποτε πρόταση είναι συμβατή πλήρως, με το υπάρχον σχήμα - σχέδιο του «Ηρακλή»», σημείωσε ο υφυπουργός.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή