Τι αλλάζει η κυβέρνηση στα προγράμματα παροχής στήριξης - Πού θα δίνεται το βάρος
Μπορεί μέσα στους 12 μήνες που έχουν περάσει από την έκρηξη της πανδημίας η κυβέρνηση να προχώρησε σε κάθετες ενισχύσεις κλάδων και τομέων της οικονομίας, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός των παρεμβάσεων στήριξης να έχει ανέλθει στα 27 δισ. ευρώ, ωστόσο η συνέχεια δεν θα είναι ανάλογη.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν δρομολογηθεί δράσεις που καλύπτουν σχεδόν το 50% της διαθέσιμης χρηματοδότησης που έχει προβλεφθεί για εφέτος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού και η οποία ανέρχεται στα 11,6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, από το τέλος Μαρτίου και μετά, το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα διοχετεύεται σε περιπτώσεις που υπάρχει η σημαντικότερη μείωση τζίρου και η στήριξη θα σταματήσει να παρέχεται κάθετα, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας.
Αυτό γίνεται διότι έχει παρατηρηθεί ότι ανεξαρτήτως ΚΑΔ σε μια περιοχή υφίστανται επιχειρήσεις που πάνε καλά για οποιονδήποτε λόγο και επιχειρήσεις που πάνε άσχημα. Οπότε θα μέτρα θα προσαρμοσθούν ώστε όταν μια περιοχή έχει μεγάλη απώλεια τζίρου, να υπάρχει βοήθεια ανάλογη με την απώλεια αυτή.
Τα μέτρα των τελευταίων 12 μηνών
Σημειώνεται πως μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 υλοποιήθηκαν οι εξής παρεμβάσεις :
- Με τους 5 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν εκταμιευθεί 6,8 δισ. ευρώ σε 544.591 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
- Έχουν εκταμιευτεί περίπου 500 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα.
- Έχουν εκταμιευτεί περίπου 3 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε 1.727.577 εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε προσωρινή αναστολή, ενώ επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους.
- Μείωση ενοικίων, με καταβολή μέρους της έκπτωσης στους ιδιοκτήτες. Έως σήμερα, σε 263.379 δικαιούχους έχουν γίνει συμψηφισμοί για τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο 2020, και σε 176.034 και 205.647 δικαιούχους έχουν καταβληθεί χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς τους για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ.
- Επιδότηση, μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», σημαντικού ποσοστού της δόσης για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία και έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία. Ήδη, 76.939 δικαιούχοι έχουν λάβει συνολικά 72 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα.
- Χορηγήθηκε κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων των εποχικών επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με κόστος 270 εκατ. ευρώ.
- Δόθηκαν αναστολές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Το συνολικό ύψος των οφειλών των οποίων έχει ανασταλεί η πληρωμή έως σήμερα υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε επιπλέον 250 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εκπτώσεις ΦΠΑ και φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών όσων πλήρωσαν εμπρόθεσμα.
- Στους ανέργους των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε κατά το τελευταίο έτος, δόθηκε παράταση καταβολής δύο μηνών, ενώ δόθηκε επιπλέον επίδομα 400 ευρώ σε όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
- Από τα εργαλεία ρευστότητας του Εγγυοδοτικού Προγράμματος (1 και 2) και του ΤΕΠΙΧ 2 έχουν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 7,3 δισ. ευρώ σε 31.235 επιχειρήσεις.
- Μη καταβολή δημοτικών τελών για επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας, με κόστος 200 εκατ. ευρώ.
- Ειδικά κλαδικά μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών, με κόστος 300 εκατ. ευρώ.
- Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με κόστος 1,6 δισ. ευρώ.
- Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στο τουριστικό πακέτο και σε προϊόντα και παρασκευάσματα ατομικής υγιεινής, με κόστος περίπου τα 200 εκατ. ευρώ.
- Κάλυψη των τόκων δανείων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, με κόστος 240 εκατ. ευρώ.
- Ενίσχυση της Υγείας και κάλυψη αναγκών των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της διάθεσης ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα που ακολουθούν
- Εκκίνηση του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής των 600 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί και ο 7ος κύκλος με περίπου 1 δισ. ευρώ.
- Παράταση μέχρι 31/12/2021 στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν λάβει αρχικά αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.
- Παράταση καταβολής δόσεων ρυθμίσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις.
- Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 31/12/2021 και υπό δημοσίευση είναι η ρύθμιση ως και 48 δόσεις.
- Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.
- Προκαταβολές 5,5 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους για έργα και ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.