Ταμείο Ανάκαμψης: 80 μεταρρυθμίσεις με τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ
Δύο «εξισώσεις» στο μέγα στοίχημα του Μαξίμου για το Ταμείο Ανάκαμψης απομένουν στα χέρια του Πρωθυπουργού και της κυβερνητικής ομάδας κρούσης, η οποία επιταχύνει τον βηματισμό της, με το ελληνικό σχέδιο πλέον στην τελική ευθεία.
Από τη μία υπάρχει η λεπτή επιχείρηση κοστολόγησης των προτεινόμενων δράσεων από ανεξάρτητο εκτιμητή και από την άλλη απαιτούνται κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για το οριστικό περιεχόμενο της λίστας έργων.
Το γράψε-σβήσε είναι σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο όλα δείχνουν ότι κλειδώνουν περίπου 300 δράσεις, ανάμεσά τους περί τις 80 μεταρρυθμίσεις.
Η «ακτινογραφία» του ελληνικού προγράμματος άλλωστε αποτυπώνει, κατά πληροφορίες, μια ποσόστωση 70% επενδύσεις και 30% μεταρρυθμίσεις, ενώ το σίγουρο είναι ότι επιδιώκεται μια συνεκτική – και όχι «απλωμένη», όπως συμβαίνει στο ΕΣΠΑ – εθνική πρόταση προς την Κομισιόν για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ.
Το βέβαιο είναι επίσης ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες, παρότι ολοκληρώνονται στα επόμενα 24ωρα και οι τελευταίες συνεννοήσεις της κυβερνητικής ομάδας με τα υπουργεία. Στόχος είναι το τελικό σχέδιο να σταλεί στα μέσα του Απριλίου, ενώ ο Πρωθυπουργός πιθανώς και εντός Μαρτίου να το παρουσιάσει στη Βουλή.
Ο αγώνας δρόμου εστιάζει στην εξασφάλιση το συντομότερο των προκαταβολών ύψους 5,5 δισ. ευρώ, με κυρίαρχη πεποίθηση στην κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα είναι στο πρώτο γκρουπ χωρών (αντίστοιχα καλή θεωρείται η προετοιμασία της Ισπανίας) με το επίσημο πράσινο φως.
Εξού και προτεραιότητα έχει το συμμάζεμα της έκθεσης, καθώς καταγράφεται υπέρβαση... μερικών δισεκατομμυρίων του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα η ομάδα δράσης να τη δουλεύει πλέον έργο-έργο.
Αυτό έγινε κατά πληροφορίες επί διημέρου στο Μαξίμου σε κλειστές συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με εξ απορρήτων του, όπως με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλό του Αλέξη Πατέλη και μεταξύ άλλων με τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Δημήτρη Σκάλκο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού.
Ο μεγαλύτερος πολιτικός γρίφος αφορά δράσεις που φαίνεται να εγκρίνονται εκ μέρους της Ευρώπης, ωστόσο η ελληνική πλευρά, με στόχο να μειώσει το συνολικό κόστος, τις αντιμετωπίζει με τεχνοκρατική ματιά ως υποψήφιες για «ψαλίδι» – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την... απογοήτευση υπουργών που θα δουν προτάσεις τους εκτός τελικής λίστας.
Αντίστοιχα υπάρχουν κλειδωμένες δράσεις τις οποίες προκρίνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν.
Σε κάθε περίπτωση οι τέσσερις προτεραιότητες δεν αλλάζουν – πράσινη ατζέντα, ψηφιακός μετασχηματισμός, απασχόληση και έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις –, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να ενταχθούν η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η υλοποίηση του νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και η επικουρική ασφάλιση.
Το πλάνο των επενδύσεων περιλαμβάνει το μεγάλο πρόγραμμα «Eξοικονομώ - Αυτονομώ», το πρότζεκτ της υπογειοποίησης των ηλεκτρικών καλωδίων (που αναδείχθηκε ως επιτακτική ανάγκη στην κακοκαιρία «Μήδεια»), έργα υποδομών όπως ο Βόρειος Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο Ε65, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, δράσεις ψηφιοποίησης σε Υγεία, Δικαιοσύνη και Παιδεία, η χρηματοδότηση πολεοδομικών σχεδίων και προγράμματα κατάρτισης.