Το παράδοξο με τα χαρτονομίσματα του ευρώ και ο κορονοϊός
Ένα φαινόμενο που αναφέρεται ως το «παράδοξο των χαρτονομισμάτων» έχει παρατηρηθεί στη ζώνη του ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση χαρτονομισμάτων του ευρώ αυξάνεται συνεχώς, παρά το ότι η χρήση των χαρτονομισμάτων για λιανικές συναλλαγές φαίνεται να έχει μειωθεί.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το μερίδιο των συναλλαγών σε μετρητά στη ζώνη του ευρώ έχει μειωθεί. Αυτό, μαζί με τη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση στις πληρωμές λιανικής, έπρεπε να έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης μετρητών. Ωστόσο, αυτή η μείωση της ζήτησης δεν έχει συμβεί.
Στην πραγματικότητα, στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΚΤ δείχνουν πως ο αριθμός των χαρτονομισμάτων ευρώ σε κυκλοφορία έχει αυξηθεί από το 2007, αντί να μειωθεί.
«Αυτό το φαινομενικά αντίθετο παράδοξο μπορεί να εξηγηθεί από τη ζήτηση χαρτονομισμάτων ως αποθήκη αξίας στη ζώνη του ευρώ (π.χ. πολίτες της ζώνης του ευρώ αποταμιεύουν μετρητά) σε συνδυασμό με τη ζήτηση χαρτονομισμάτων ευρώ εκτός της ζώνης του ευρώ», σημειώνει η ΕΚΤ σε έρευνά της.
Υπογραμμίζει μάλιστα πως η αύξηση στην κυκλοφορία χαρτονομισμάτων του ευρώ έχει ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Στο τέλος του 2020, η αξία των χαρτονομισμάτων ευρώ σε κυκλοφορία ανήλθε σε 1,435 τρις. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 11% από τα 1,29 τρις. ευρώ του 2019.
«Λόγω της πανδημίας αυτός ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ήταν εξαιρετικά υψηλός σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη (5% ετήσια αύξηση τα τελευταία δέκα χρόνια κατά μέσο όρο). Η μόνη φορά που ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν υψηλότερος ήταν κατά τους μήνες μετά την κατάρρευση των Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008», αναφέρει η ΕΚΤ στη σχετική της έρευνα.
Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι υπάρχουν μοναδικοί καθοριστικοί παράγοντες για την υψηλή ζήτηση χαρτονομισμάτων του ευρώ, εκτός από την ανάπτυξη της δραστηριότητας της εγχώριας οικονομίας και διαφέρουν από παράγοντες που επηρεάζουν άλλα νομισματικά περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 206 ιδιώτες γιατροί στη «μάχη» με τον ιό - «Λεκές στο ιατρικό σώμα η επίταξη»