Πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία»: Έρχονται αλλαγές - Τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων

ΣΥΝ-Εργασία: Παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2021 ο μηχανισμός -  Αλλαγές στις προϋποθέσεις ένταξης στον μηχανισμό για τις επιχειρήσεις.

Πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία»: Έρχονται αλλαγές - Τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων
5'

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ σχετική Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζονται οι αλλαγές στις προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων στον μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία».

Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι η 10238/329/2021-ΦΕΚ 856/Β/5-3-2021, με την οποία προβλέπεται, για τον μήνα Μάρτιο 2021, ότι στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» εντάσσονται αποκλειστικά εργαζόμενοι, που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Ιανουαρίου 2021, σε επιχειρήσεις - εργοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις και κάνουν χρήση του Μηχανισμού.

Διαβάστε επίσης: Δώρο Πάσχα 2021: «Μαχαίρι» για χιλιάδες εργαζόμενους σε αναστολή - Πότε και πόσα χρήματα θα λάβουν

Αναλυτικά, το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μηχανισμού «ΣΥΝ-Εργασία» καθώς και η καταβολή σε ποσοστό 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στο μηχανισμό δεν απασχολούνται, παρατείνονται μέχρι την 30η.6.2021 και ο μηχανισμός εφαρμόζεται για εργαζομένους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31η.1.2021.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται ο τρόπος, η διαδικασία, οι όροι, οι προϋποθέσεις της οικονομικής ενίσχυσης, ιδίως η απαιτούμενη μείωση του κύκλου εργασιών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) ή των ακαθάριστων εσόδων και ο κύκλος εργασιών αναφοράς ή τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών ή εργοδοτικών), καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Με την ίδια ή όμοια απόφαση δύναται να παρατείνεται περαιτέρω το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μηχανισμού «ΣΥΝ-Εργασία» και της επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών ή εργοδοτικών) ή να προβλέπεται η εφαρμογή του για άλλα χρονικά διαστήματα.»

Δικαίωμα συμμετοχής στον Μηχανισμό «ΣΥΝ - Εργασία» έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α. Επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και το είδος των φορολογικών βιβλίων.

β. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων (κωδικός 047 δήλωσης Ε3), σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξης.

Ειδικά, για τον μήνα Ιανουάριο 2021 και σε περίπτωση επιχειρήσεων - εργοδοτών οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης που ορίζονται στο παρόν και έχουν ήδη μειώσει το χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους συμπληρώνοντας το σχετικό Έντυπο Ε4: Πίνακας Προσωπικού - Συμπληρωματικός Ωραρίου, λαμβάνονται υπόψη οι προϋποθέσεις ένταξης που ορίζονται για τους μήνες Οκτώβριο - Δεκέμβριο 2020.

- Ως διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ορίζεται το χρονικό διάστημα από 15-06-2020 έως 31-3-2021.

- Οι επιχειρήσεις- εργοδότες μπορούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία» για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος ισχύος του Μηχανισμού για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους.

Επίδομα 534 ευρώ - Ποιοι εργαζόμενοι βγαίνουν σε αναστολή τον Απρίλιο

Στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, έγινε αναφορά και στο επίδομα των 534 ευρώ που συνεχίζει να καταβάλλεται στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Ανακοινώθηκε πως οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που πλήττονται σημαντικά δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Έτσι, για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Το κόστος υπολογίζεται στα 330 εκ.

Αναλυτικά,

Τον Απρίλιο δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας θα έχουν:

  • Υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις που παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους για όσο διάστημα διαρκέσει το «λουκέτο» τους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βγάλουν σε αναστολή όλο το προσωπικό τους για το διάστημα αυτό.
  • Προαιρετικά οι επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργήσουν για το διάστημα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους έως την 30η Απριλίου. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους για το προαναφερθέν διάστημα
  • Προαιρετικά οι πληττόμενες επιχειρήσεις από την 1η έως την 30η Απριλίου. Έτσι θα μπορούν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε αναστολή. Ωστόσο, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι «ρήτρες» (όπως η μείωση τζίρου) που ίσχυσαν για πρώτη φορά κατά τον μήνα Μάρτιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης - Πού θα χτυπήσουν καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή