Μεγάλη ζημιά από την κακοκαιρία σε αμυγδαλιές, ροδακινιές - Αίτημα αποζημίωσης
Οι χαμηλές θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν, επί ώρες, μεταξύ -2 έως και -6 βαθμών Κελσίου, σε κάποια σημεία τόσο στη Χαλκιδική, όσο και στην Πέλλα και την Ημαθία, αποτέλεσαν χαριστική βολή για τις καλλιέργειες ορισμένων πυρηνοκάρπων, καθώς, όπως τονίζουν οι παραγωγοί, ήρθαν να αποτελειώσουν ό,τι παραγωγή είχε γλιτώσει από την κακοκαιρία της «Μήδειας» στα μέσα του Φεβρουαρίου. Δεν είναι λίγοι δε, αυτοί που μιλούν και καταστροφές ανάλογες με εκείνες του 2003 Μεγάλες ζημίες στα βερίκοκα που ήταν σε ευάλωτη φάση ανάπτυξης
Οι μεγαλύτερες ζημίες, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στο Agronews και την Agrenda παραγωγοί από τις πληγείσες περιοχές, εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στα βερίκοκα, τα οποία αυτή την περίοδο ήταν σε ιδιαίτερα ευάλωτη φάση ανάπτυξης.
«Όλα τα βερίκοκα ήταν σε ανθοφορία και τα κατέστρεψε. Σε ένα από τα κτήματά μου μετά τον παγετό ανοίγαμε τα άνθη και δεν βρίσκαμε ούτε ένα που να μην έχει μαυρίσει. Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω καν να μπω να μαζέψω φέτος», τονίζει ο παραγωγός Δημήτρης Γκουτζιούχας που διατηρεί περίπου 120 στρέμματα βερίκοκων στο χωριό Πορταριά της Χαλκιδικής. Ο ίδιος σημειώνει πως σε ανάλογα δυσμενή θέση έχουν περιέλθει οι παραγωγοί του νομού, όπου καλλιεργούνται συνολικά περί τα 20.000 στρέμματα βερίκοκου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε οικισμούς όπως το Διονυσίου, τα Φλογητά, στα Σήμαντρα και τα Μουδανιά.
«Η απογοήτευση περισσεύει στο χωριό, διότι τα έξοδα για τη φροντίδα της καλλιέργειας έχουν γίνει σχεδόν όλα και όπως πάμε η παραγωγή θα είναι πολύ μικρή, διότι ακόμη κι οι καρποί που έχουν μείνει στα δέντρα δεν ξέρουμε αν θα κρατηθούν τις επόμενες 2-3 εβδομάδες και υπάρχει πάντα η αβεβαιότητα τί θα καταγράψει ο ΕΛΓΑ», λέει ο κ. Γκουτζιούχας.
Μείωση παραγωγής στη Χαλκιδική έως 50%, ζημίες και σε καρπούζια
Για καταστροφές που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής έως και πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι, κάνει λόγο και ο γεωπόνος και παραγωγός βερικόκων Σάκης Κασαμανώλης, σημειώνοντας πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως στις προσεχείς 15-20 ημέρες. Εκτός από τα βερίκοκα στη Χαλκιδική, μεγάλη ζημιά, σύμφωνα με τον παραγωγό Παύλο Γιαλαγκολίδη, έπαθαν και τα σκεπαστά καρπούζια.
Άδεια κτήματα σε Αραβησσό, Μηλότοπο και Μάνδαλο στα Γιαννιτσά
Βερίκοκα και δαμάσκηνα «χτύπησε» ο παγετός και στην Πέλλα, ενώ δεν φαίνεται να τη γλίτωσαν ούτε κάποιες πρώιμες ποικιλίες κερασιών, αλλά και ροδάκινων και νεκταρινιών στον κάμπο των Γιαννιτσών.
«Οι θερμοκρασίες έπεσαν στους -2 έως -4 βαθμούς Κελσίου και καθώς οι καλλιέργειες ήταν στο βλαστικό στάδιο, προκλήθηκαν προβλήματα. Σε χωριά όπως η Αραβησσός, ο Μηλότοπος και το Μάνδαλο μιλάμε για ολική καταστροφή στα βερίκοκα, καθώς ο παγετός τα πέτυχε πάνω στην πτώση των πετάλων», τονίζει ο γεωπόνος Πελοπίδας Παπαγεωργίου.
Σε ό,τι αφορά στα δαμάσκηνα ο συνομιλητής μας εκτιμά πως «δεν έχει μείνει τίποτε», ενώ για τα ροδάκινα, επιτραπέζια και λίγα συμπύρηνα, πλήγμα έχουν δεχθεί κάποια κτήματα σε χωριά γύρω από τα Γιαννιτσά.
Για «πολύ μεγάλες ζημιές στην παραγωγή των ροδάκινων, νεκταρινιών και άλλων πυρηνόκαρπων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, λόγω παγετού», μιλά και ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Δάνης Τζαμτζής, ο οποίος είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητώντας να γίνουν άμεσα δηλώσεις ζημίας από τους παραγωγούς.
Σοβαρά προβλήματα στην περιοχή της Αλεξάνδριας Ημαθίας
Στο νομό Ημαθίας, σύμφωνα με τον παραγωγό Κώστα Μαρκοβίτη, τα ροδάκινα σε κάποιες περιοχές έχουν υποστεί πραγματικά μεγάλη ζημία η οποία φαίνεται να κυμαίνεται από 30% έως και 90% και να αφορά τις μεσοπρώιμες ποικιλίες, που ήρθαν να προστεθούν στις υπάρχουσες απώλειες υπερπρώιμων και πρώιμων, που υπήρξαν από τη «Μήδεια».
«Στην περιφέρεια της Αλεξάνδρειας και σε χωριά όπως η Μελίκη, αλλά και σε κτήματα όπως η Μέση και η Κουλούρα στη Βέροια το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Συζητούσα με παραγωγό της περιοχής που καλλιεργεί 100 στρέμματα και βούρκωσε γιατί έχει υποστεί ολική καταστροφή», αναφέρει ο κ. Μαρκοβίτης και προσθέτει πως «προβληματική είναι η κατάσταση στις δενδρώδεις και σε χωριά όπως η Επισκοπή, ο Κοπανός κι η Χαριέσα κοντά στη Νάουσα, ενώ όσο πάμε προς την Πέλλα, η καταστροφή ειδικά στα βερίκοκα είναι διπλάσια από την περσινή και υπάρχουν κτήματα που είναι άδεια. Τα μήλα και τα αχλάδια, ευτυχώς, δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί, ενώ στα ακτινίδια των περιοχών που επλήγησαν υπάρχουν κάποια σημάδια που υποδηλώνουν ζημίες».
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας σημειώνοντας πως από τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας τα πρωινά της 25ης και της 26ης Μαρτίου προκλήθηκαν μεγάλες ζημίες σε καλλιέργειες του νομού. «Από επιτόπιες αυτοψίες μας αλλά και πληροφορίες που μας έρχονται από αγρότες από διάφορες περιοχές του νομού για τους παγετούς αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για καταστροφικές ζημίες το μέγεθος και την έκταση των οποίων δεν μπορούμε αυτήν την στιγμή να υπολογίσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η οργάνωση και καλεί άμεσα τον ΕΛΓΑ να προβεί στις πρώτες εκτιμήσεις, ώστε να προχωρήσουν οι αγρότες στην αναγγελία για τις δηλώσεις ζημίας.
Ανησυχία σε Τύρναβο και Δήμο Αγιάς για πυρηνόκαρπα κι αμύγδαλα
Σημαντικές ζημίες στα βερίκοκα, κατά τον κ. Μαρκοβίτη, που επικαλείται συνομιλίες με παραγωγούς, καταγράφηκαν από το τελευταίο κύμα παγετού και στην περιοχή του Τυρνάβου και κυρίως σε χωριά όπως το Αργυροπούλι και τα Πλατανούλια.
Επίσης μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι χαμηλές θερμοκρασίες και σε παραγωγούς του Δήμου Αγιάς που δραστηριοποιούνται κυρίως στην αμυγδαλοκαλλιέργεια, η οποία αυτή την εποχή βρίσκονται στο εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο της πτώσης των πετάλων και αρχής της καρπόδεσης και όλοι φοβούνται ότι ήδη έχει γίνει σοβαρή ζημιά που θα φανεί γρήγορα. Ανησυχία υπάρχει για τις ροδακινιές, τις νεκταρινιές αλλά και για τις πρώιμες ποικιλίες στις κερασιές.
Άμεσες αποζημιώσεις και επενδύσεις για αντιπαγετική προστασία δενδροκαλλιεργειών
Τα προβλήματα που δημιούργησε ο παγετός στις καλλιέργειες του νομού Λάρισας, τα ζητήματα που ανέδειξαν οι πρόσφατες πληρωμές αποζημιωσεων, άλλα και τις λύσεις που ζητούν οι αγρότες για την αντιπαγετική προστασία των δενδροκαλλιεργειών έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συκουρίου κ. Μιχάλη Γκουντή και ς αγρότες των δήμων Τεμπών, Τυρνάβου και Ελασσόνας που υπέστησαν μεγάλες ζημιές σε αμύγδαλα, ροδάκινα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, μετέφερε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τα εξής ζητήματα:
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά προκαλούνται ζημιές από παγετό στην αμυγδαλοπαραγωγή και συνεπώς δημιουργούνται σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους πληγέντες αγρότες. Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένο ο ΕΛΓΑ να δείξει ταχύτερα αντανακλαστικά, να προχωρήσει στην εκτίμηση των ζημιών και κυρίως να δρομολογήσει εάν είναι εφικτό τις πληρωμές των πληγέντων πριν τη λήξη του έτους. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον περυσινό παγετό έχουν θορυβήσει τους αγρότες και ιδιαίτερα τους αμυγδαλοπαραγωγούς και το χτύπημα του παγετού για τρίτη χρονιά εύλογα δημιουργεί αγανάκτηση και οικονομική δυσχέρεια.
Αντιπαγετική προστασία με ανεμομείκτες
2) Καθώς τα τελευταία χρόνια οι ζημιές από τον παγετό είναι συνεχόμενες θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής μέσων ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών. Συνεπώς, τα αιτήματα των παραγωγών του Δήμου Τεμπών, για την ένταξη της αμυγδαλοκαλλιέργειας της περιοχής στις επιλέξιμες καλλιέργειες για εγκατάσταση ανεμομεικτών, όσο και του Τυρνάβου, για τη δυνατότητα ενεργοποίησης σχετικών μέτρων του ΠΑΑ (5.1) ώστε να επιδοτείται η εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμομεικτών για την προστασία των οπωρώνων, θα πρέπει να εξεταστούν με τη δέουσα προσοχή με άμεση πιλοτική εφαρμογή τους στον νομό.
3) Οι παραγωγοί υπερπρώιμων ροδάκινων και νεκταρινιών διαμαρτύρονται γιατί οι πληρωμές από τον περυσινό παγετό είναι χαμηλότερες των αναμενόμενων, λόγω δυσλειτουργιών που προέρχονται ενδεχομένως από τις δηλώσεις καλλιέργειας. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί αγρότες που καλλιεργούν υπερπρώιμες ποικιλίες αυτών των προϊόντων, τις δήλωσαν κανονικά με το όνομα της καθεμιάς (π.χ. Early Bomba, Quinn Crest, Rich May, κλπ) στις δηλώσεις καλλιέργειας και από εκεί προέκυψαν και οι ανάλογες εισφορές. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι στις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, οι εν λόγω ποικιλίες δεν αποζημιώθηκαν με τις τιμές για τις υπερπρώιμες άλλα με χαμηλότερη τιμή. Αντιθέτως, με την τιμή που αντιστοιχεί στις υπερπρώιμες, αποζημιώθηκαν όσοι καλλιεργούσαν π.χ. Early Bomba, άλλα στις δηλώσεις καλλιέργειας δηλώθηκαν με τον γενικότερο χαρακτηρισμό ως “λοιπές υπερπρώιμες ποικιλίες”. Όπως υποστηρίζουν οι θιγόμενοι αγρότες, αδικούνται γιατί ενώ δήλωσαν κανονικά τις ποικιλίες που καλλιεργούν ο ΕΛΓΑ δεν αντιστοίχησε τις όντως υπερπρώιμες ποικιλίες τους με τις εισφορές και τις αποζημιώσεις που έπρεπε να καταβληθούν.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, αφού άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Θεσσαλού πολιτικού σημείωσε ότι η κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για τις πρόσφατες ζημιές έχει ήδη ξεκινήσει και γίνονται οι σχετικές δηλώσεις ζημιάς, ενώ για τη δυνατότητα αντιπαγετικής προστασίας στις καλλιέργειες του νομού με ανεμομείκτες υπογράμμισε ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς για την αποτελεσματικότητά του πριν υπάρξουν τελικές αποφάσεις.
Σχετικά με τις αντιδράσεις για τις πληρωμές στα υπερπρώιμα ροδάκινα και νεκταρίνια ανέφερε ότι θα ενημερωθεί και θα προβεί σε διευκρινήσεις στο προσεχές διάστημα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.