Εργασιακά: Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο – Δείτε τα Infographic του Newsbomb.gr
Τρέχουν οι διεργασίες για τις αλλαγές στα εργασιακά που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας - Το Newsbomb.gr σας παρουσιάζει τις βασικές αλλαγές μέσα σε τρία Infographic
Μέσα στο Μάιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα στο μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης.
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα 4ήμερης εργασίας, αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει να δουλεύει 10 ώρες τις υπόλοιπες ημέρες. Δηλαδή μπορεί ένας εργαζόμενος να επιλέξει, αντί 8 ώρες την ημέρα επί πενθήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί 4ήμερο και να έχει τριήμερο ανάπαυσης.
Ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» ο τρόπος και οι όροι βάσει των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να απασχολούν τους εργαζόμενους το μέγιστο έως και 10 ώρες την ημέρα, χωρίς πρόσθετες αποδοχές ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς οι παραπάνω ώρες που θα δουλεύει ο εργαζόμενος θα καταχωρούνται σε «τράπεζα χρόνου» και μέσα σε διάστημα έξι μηνών θα δίνονται πίσω στον εργαζόμενο με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών άδειας.
Το σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θεμελιώδη αρχή των 40 ωρών απασχόλησης σε εβδομαδιαία βάση.
Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αν κάποιος δουλέψει επί 10 ώρες ημερησίως για 4 μέρες μια εβδομάδα , κάποια άλλη εβδομάδα θα εργαστεί 32 ώρες ώστε να διατηρηθεί ο μέσος όρος των 40 ωρών εβδομαδιαίως για 5ήμερη απασχόληση.
Επομένως οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να εργαστούν 2 ώρες παραπάνω την ημέρα είτε να συμψηφίσουν τις υπερωρίες τους, θα μπορούν να έχουν εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών, όποτε θα διατηρηθεί ο κανόνας των 160 ωρών εργασίας το μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τη 10ωρη απασχόληση θα είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, ενώ καθοριστικό παράγοντα θα αποτελεί η εποχικότητα του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, η οποία θα είναι υποχρεωμένη να αποδείξει πως το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της το πραγματοποιεί συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπότε καθίσταται αναγκαίο να απασχολήσει περισσότερες ώρες τους εργαζόμενους.
Αναφορικά με τους συμψηφισμούς των υπερωριών, την ευθύνη θα έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο θα προσφεύγει ο εργοδότης στην περίπτωση που δεν δύναται να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση που να προβλέπει τη διευθέτηση. Το ΑΣΕ, αφού θα μελετά όλες τις πτυχές της σύμβασης θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει την αίτηση.
Από την άλλη πλευρά ο εργαζόμενος που θα συμφωνήσει στην εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου θα υπογράφει ατομική σύμβαση στην οποία θα αναφέρονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων.
Αναφορικά με τις υπερωρίες για όλους τους κλάδους, θα διαμορφωθούν στις 120 ή 150 ώρες τον χρόνο. Σήμερα, στη βιομηχανία το όριο είναι 90 ώρες.
Το νομοσχέδιο θα φέρει και κανόνες για την τηλεργασία, προβλέποντας μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.
Δείτε τα infographic του Newsbomb.gr