Πως η Γερμανία κάνει αυτοκριτική για το ελληνικό δράμα του 2015

Μία απόφαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα έφερε ξανά στην επιφάνεια κρίσιμες πτυχές του δράματος που παίχτηκε το καλοκαίρι του 2015 για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τον ρόλο βασικών πρωταγωνιστών του.

Πως η Γερμανία κάνει αυτοκριτική για το ελληνικό δράμα του 2015
3'

Μετά από προσφυγή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ελλιπή την ενημέρωση που είχε το Μπούντεσταγκ για τη διαπραγματευτική γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έπρεπε να ενημερώσουν την Ομοσπονδιακή Βουλή για τις θέσεις με τις οποίες πήγαν στη συνεδρίαση του Eurogroup 10-11 Ιουλίου του 2015 και στο Συμβούλιο Κορυφής που ακολούθησε στις 12 και 13 Ιουλίου, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν στη συνταγματική τους υποχρέωση.

Η πέτρα του σκανδάλου ήταν έγγραφο που διακίνησε στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup το υπουργείο του Σόιμπλε στην αγγλική γλώσσα, στο οποίο απορρίπτονταν ως ανεπαρκείς οι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της τότε κυβέρνησης Τσίπρα και αντιπροτείνονταν η ταχεία έναρξη διαπραγμάτευσης για έξοδο ορισμένου χρόνου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα Νέα, τόσο για το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών όσο και τη διαπραγματευτική γραμμή της Μέρκελ στο Συμβούλιο της ΕΕ το Μπούντεσταγκ ενημερώθηκε εκ των υστέρων στις 14 και 16 Ιουλίου του 2015. Λόγω της βαρύτητας του θέματος για την Ευρώπη και των οικονομικών συνεπειών ενός Grexit, το Μπούντεσταγκ έπρεπε να ενημερωθεί «νωρίτερα και σφαιρικά», έκριναν οι συνταγματικοί δικαστές.

«Μια υπέροχη ημέρα για την Ευρώπη και για τα δικαιώματα του Κοινοβουλίου», πανηγύρισαν οι βουλευτές των Πρασίνων Κρίστιαν Κίντλερ και Μάνουελ Σάρατσιν για τη δικαίωση της προσφυγής τους. «Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση» σχολίασε για λογαριασμό της καγκελαρίου ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. Σαφή διαχωριστική γραμμή με τον Σόιμπλε τράβηξε ο διάδοχός του, σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς.

«Υπήρχαν έντονες συζητήσεις στην Ευρώπη το 2015 και πολλοί ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» θύμισε ο υπουργός Οικονομίας Πέρερ Αλτμάιερ μιλώντας στα μέσα της εβδομάδας στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο (VAP). Ο ίδιος ήταν τότε υπουργός Καγκελαρίας και δεξί χέρι της Μέρκελ. Είχε ζήσει από κοντά τη διάσταση του Σόιμπλε με τη Μέρκελ. Το καλοκαίρι του 2015 η Μέρκελ είχε αποφασίσει να πάρει τη διαπραγμάτευση στα χέρια της μιλώντας απευθείας με τον Τσίπρα, ο οποίος είχε αφοπλίσει τον Βαρουφάκη.

«Η Μέρκελ ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, όχι άνευ όρων, αλλά ήταν πρόθυμη να πληρώσει υψηλό τίμημα», έγραφε το εβδομαδιαίο περιοδικό «Σπίγκελ» (13.06.15). Ο Σόιμπλε ήταν πλέον πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν πρόκειται να δεχτεί τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε η τρόικα, μόνον αυτός μπορούσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των βουλευτών του CDU/CSU που χρειαζόταν η Μέρκελ στο Μπούντεσταγκ.

«Θα τα σπάσει η καγκελάριος Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, ή μοίρασαν τους ρόλους του καλού και του κακού μπάτσου;», ρωτούσε η έγκυρη «Φρανφκρούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ».

Τελικά τα σενάρια περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο κομματικός πατριώτης Σόιμπλε δεν αποτόλμησε την οριστική ρήξη με τη Μέρκελ, αλλά έβαλε τη σφραγίδα του και στην κρίσιμη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015 που έφερε το τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα με την υπογραφή Τσίπρα.

«Επιμείναμε να γίνουν αποδεκτά από την Ελλάδα και να εφαρμοστούν τα μέτρα της διεθνούς κοινότητας και ταυτόχρονα είπαμε ότι θα βοηθήσουμε την Ελλάδα ως δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», θυμάται τώρα ο Πέτερ Αλτμάιερ. «Μετά από πέντε χρόνια», συμπληρώνει, «μπορούμε να πούμε ότι αυτή η επιλογή ήταν σωστή και την περάσαμε κόντρα σε πολλές αντιστάσεις και στην ίδια τη Γερμανία».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή