BEA: Το 66% των βιοτεχνών θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας
Διττό μήνυμα αναφορικά με το μέγεθος των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία, προέκυψε από τις απαντήσεις των μικρομεσαίων βιοτεχνών, σε ηλεκτρονική έρευνα που πραγματοποίησε για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με τίτλο «Επιχειρηματικό κλίμα στην πανδημία».
Aπό την μία, οι μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις απάντησαν ότι βλέπουν το μέλλον τους με απαισιοδοξία και αβεβαιότητα και από την άλλη οι μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις, έκριναν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας επαρκή για να ανταπεξέλθουν στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Σύμφωνα με τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας:
- Το 66% του δείγματος αξιολογεί ως ανεπαρκή και μάλλον ανεπαρκή τα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας που υιοθέτησε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αρνητικοί απέναντι στα προωθούμενα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, ήταν ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, ΙΚΕ και ΕΠΕ με προσωπικό έως 20 άτομα, οι οποίοι εξέφρασαν την αβεβαιότητά τους για το μέλλον, με σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις.
Στον αντίποδα, το 33% των ερωτηθέντων -ιδιοκτήτες μεγαλύτερων επιχειρήσεων Ομόρρυθμων και Ανώνυμων Επιχειρήσεων με προσωπικό πάνω από 21 άτομα - εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την πορεία της εταιρείας τους μέσα στην πανδημία και την στήριξη που έλαβαν.Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις για το 57% των επιχειρήσεων είναι: η επιστρεπτέα προκαταβολή για την τόνωση της ρευστότητάς τους (22%), η μείωση του ενοικίου (18%), αλλά και η ενίσχυση για ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (17%).
- Tο 54% των ερωτηθέντων φοβούνται, ότι εάν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση στην οικονομία, δεν θα καταφέρει να τα φέρει εις πέρας, βάζοντας λουκέτο στην επιχείρησή τους.
Απογοητευτική είναι η κατάσταση ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς το 63% δήλωσε ότι η μείωση του τζίρου του, ξεπερνά το 30% το τελευταίο 12μηνο, ενώ μόλις 10% των επιχειρηματιών κατέγραψε μικρή αύξηση. Συγκεκριμένα, το 19% των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να κλείσει, αφορά μικρομεσαίους επιχειρηματίες έως 30 ετών, με κυρίως ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 50% και δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ρευστότητα ούτε μέσω τραπεζικού δανεισμού.Την ίδια στιγμή, το 18% των συμμετεχόντων, κυρίως ανώνυμων εταιριών καταγράφει σταθερό τζίρο κατά την διάρκεια της πανδημίας και αποκλείει το ενδεχόμενο λουκέτου.
- Η συντριπτική πλειοψηφία 74% δεν θα μπορέσει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στο δημόσιο στο μέλλον, με το 39% των επιχειρηματιών να μην γνωρίζει αν θα είναι ικανό να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και το 35% να το θεωρεί δεδομένο.
- Σημαντικό πρόβλημα για το 68% των επιχειρήσεων, είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς. Αυτό, έχει ως συνέπεια οι επιχειρηματίες με τη σειρά τους να καθυστερούν τις δικές τους πληρωμές (32%) ή ακόμη και να περιορίσουν την παραγωγή τους (26%).
- Παραπάνω από τα τρία τέταρτα των επιχειρηματιών, δεν λαμβάνουν δανεισμό ή χρηματοδότηση – είτε γιατί δεν το έχουν ζητήσει (54%) ή τους το έχουν αρνηθεί (24%). Ως βασικά εμπόδια πρόσβασης σε νέα χρηματοδοτικά προϊόντα, είναι τα ανεπαρκή ίδια κεφάλαια και η έλλειψη εγγυήσεων. Μόνο ένας στους τρεις θεωρεί ότι δεν συναντά κάποιο εμπόδιο στη συνεργασία με την τράπεζα.