Στη φόρα οι δηλώσεις αμερικανών κροίσων που εξασφαλίζουν φορολογική ασυλία
Οι 25 πιο πλούσιοι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν στρατηγικές φοροαποφυγής που τους επέτρεψαν να καταβάλουν ομοσπονδιακούς φόρους μόλις 13,6 δισ. δολαρίων για πέντε χρόνια και μέχρι το 2018, παρά το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών των μετοχών τους και άλλων περιουσιακών στοιχείων – όπως ακίνητα – ενίσχυσαν την προσωπική τους περιουσία κατά 401 δισ. δολάρια.
Αυτό υποστηρίζει ο μη κερδοσκοπικός ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica επικαλούμενος στοιχεία της αμερικανικής εφορίας (IRS), χωρίς όμως να αναφέρει την πηγή της διαρροής των στοιχείων αυτών. Πρόκειται μεταξύ άλλων για εμπιστευτικά φορολογικά στοιχεία μεγιστάνων όπως οι Γουόρεν Μπάφετ, Τζεφ Μπέζος, Μάικλ Μπλούμπεργκ, Ρούπερτ Μέρντοχ, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Ελον Μασκ.
Οι αμερικανικές Αρχές ξεκίνησαν αμέσως έρευνα για τη διαρροή των φορολογικών δεδομένων, που θεωρείται σημαντική παρανομία στις ΗΠΑ. Η ProPublica ανέφερε ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα της πηγής της και περιέγραψε τις πληροφορίες ως δεδομένα του IRS που αφορούν χιλιάδες άτομα και για διάστημα 15 ετών. Δεν είναι γνωστό εάν οι πληροφορίες, που συνιστούν σπάνια δημοσιοποίηση τέτοιων προσωπικών στοιχείων, προήλθαν απευθείας από το IRS ή εάν χάκερ χτύπησαν την εφορία με οποιονδήποτε τρόπο, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal».
Τα στοιχεία της ProPublica παντρεύουν ονόματα με αριθμούς σε ένα γνωστό αλλά ιδιαίτερο αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό του συστήματος φορολογίας εισοδήματος των ΗΠΑ – ότι επιχειρηματίες μπορούν να συγκεντρώσουν σημαντικό πλούτο καθώς οι εταιρείες τους μεγαλώνουν, αλλά να δηλώνουν σχετικά μικρό εισόδημα εάν δεν πουλήσουν μετοχές ή λάβουν μερίσματα, όπως εξηγεί η «Wall Street Journal». Ουσιαστικά οι κροίσοι μπορούν να δανειστούν με εγγύηση τον πλούτο τους για να χρηματοδοτήσουν τα έξοδά τους. Μάλιστα στη συνέχεια κληροδοτούν σε άλλους αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και δεν φορολογούνται ως υπεραξίες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε να αλλάξει αυτό το σύστημα επιβάλλοντας φόρους υπεραξίας στα περιουσιακά στοιχεία κατά τον θάνατο, και οι Δημοκρατικοί χρησιμοποίησαν τις αποκαλύψεις αυτές ως απόδειξη για το πόσο απαραίτητες είναι οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται.
Σύμφωνα με την ProPublica και για το διάστημα από το 2014 έως το 2018 ο μεγαλοεπενδυτής της Berkshore Hathaway Γουόρεν Μπάφετ είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 24,3 δισ. δολ. Το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε ήταν 125 εκατ. δολ. και οι φόροι που πληρώθηκαν 23,7 εκατ. δολ. Αυτό αναφέρει η ProPublica ότι αντιστοιχεί σε πραγματική φορολογική κλίμακα σε μόλις 0,10%. Δεν ήταν άμεσα ξεκάθαρο όμως εάν στη συνολική αύξηση της περιουσίας περιλαμβάνονταν κέρδη από μετοχές ή ακίνητα, τα οποία όμως για να υπολογιστούν στο συνολικό ποσό θα έπρεπε να μεταβιβαστούν πρώτα. Σε αντίθετη περίπτωση αποτελούν μόνο κέρδη στα χαρτιά.
Για τον Τζεφ Μπέζος της Amazon η ProPublica αναφέρει ότι το ίδιο διάστημα η περιουσία του αυξήθηκε κατά 99 δισ. δολ. Το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε ήταν 4,22 δισ. δολ. και οι φόροι που πληρώθηκαν 973 εκατ. δολ. Σύμφωνα με την ProPublica αυτό αντιστοιχεί σε πραγματική φορολογική κλίμακα σε μόλις 1%.
Για τον Μάικλ Μπλούμπεργκ η ProPublica αναφέρει ότι στην παραπάνω πενταετία η περιουσία του αυξήθηκε κατά 22,5 δισ. δολ. Το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε ήταν 10 δισ. δολ. και οι φόροι που πληρώθηκαν 292 εκατ. δολ. Σύμφωνα με την ProPublica αυτό αντιστοιχεί σε πραγματική φορολογική κλίμακα σε μόλις 1,3%.
Για τον Ελον Μασκ της Tesla η ProPublica αναφέρει ότι η περιουσία του στην ίδια πενταετία αυξήθηκε κατά 13,8 δισ. δολ. Το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε ήταν 1,52 δισ. δολ. και οι φόροι που πληρώθηκαν 455 εκατ. δολ. Σύμφωνα με την ProPublica αυτό αντιστοιχεί σε πραγματική φορολογική κλίμακα σε μόλις 3,27%.
Η ProPublica αναφέρει ότι κροίσοι όπως ο Τζεφ Μπέζος καταφέρνουν επιπλέον να μειώνουν σημαντικά τους φόρους που πληρώνουν δηλώνοντας πάρα πολλά έξοδα και χρέη στις φορολογικές τους δηλώσεις.