Ο «Εθνικάριος» των Οινουσσών, οι Έλληνες εφευρέτες και η επένδυση της Motor Oil στην κυβερνοασφάλεια

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο «Εθνικάριος» των Οινουσσών, οι Έλληνες εφευρέτες και η επένδυση της Motor Oil στην κυβερνοασφάλεια
7'

Ο «Εθνικάριος» των Οινουσσών

Στο μικρό ακριτικό νησί των Οινουσσών, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χίου και οκτώ χιλιόμετρα από τα παράλια της Τουρκίας, υπάρχει η γραφική Πλατεία Ναυτοσύνης. Εκεί από το 1960 λειτουργεί ένα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που εξυπηρετεί τον ντόπιο πληθυσμό. Περίπου 500 κατοίκους το χειμώνα, αλλά αισθητά περισσότερους τους θερινούς μήνες, όταν τουρίστες και επισκέπτες με καταγωγή από τις Οινούσσες επισκέπτονται το νησί. Το υποκατάστημα των Οινουσσών της Εθνικής Τράπεζας έχει τρεις υπάλληλους. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο διευθυντής του καταστήματος Νικόλαος Ξενάκης. Ο κ. Ξενάκης μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης που μας πέρασε ήταν απλά ένας εκ τω 8.000 εργαζομένων στην Εθνική. Ωστόσο, από το απόγευμα της Τετάρτης αυτό άλλαξε.

Τι συνέβη την Τετάρτη; Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πραγματοποίησε μια διαδικτυακή εκδήλωση αποκλειστικά για τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας με τίτλο «Σκοπός και αξίες της Εθνικής Τράπεζας». Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη τοποθέτησή του ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς και αμέσως μετά «δόθηκε ο λόγος» σε υπαλλήλους και πελάτες του πιστωτικού ιδρύματος που μίλησαν μέσω σύντομων video για την Εθνική. Σε ένα από αυτά τα video μίλησε και ο διευθυντής του καταστήματος των Οινουσσών Νικόλαος Ξενάκης. Με λίγα λόγια, αλλά βγαλμένα από καρδιάς, ο κ. Ξενάκης είπε πως οι εργαζόμενοι του καταστήματος των Οινουσσών είναι περήφανοί που εργάζονται στην Εθνική Τράπεζα και περήφανοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους και βοηθούν τον μικρό πληθυσμό τον Οινουσσών. «Είμαστε περήφανοι που είμαστε εδώ και βοηθάμε», ανέφερε ο κ. Ξενάκης. Η ειλικρίνεια που εξέπεμψε ο κ. Ξενάκης και ο τρόπος που μίλησε στην ψυχή των συναδέλφων του ( σ.σ. μέσω ενός βιντεοσκοπημένους μηνύματος), συγκίνησε τόσο, που στελέχη όλων των βαθμίδων σχολίασαν της τοποθέτησή του και ειδικά το πως εξέφρασε την ουσία του να είσαι «Εθνικάριος». Άλλωστε ήταν τόσο εκτενείς οι αναφορές φίλων της στήλης στον «Εθνικάριο» των Οινουσσών που δεν μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με το θέμα. Εύσημα και στον Παύλο Μυλωνά που ως παλιός «Εθνικάριος» ξέρει να απευθύνεται στην «ψυχή της τράπεζας», που δεν είναι άλλοι από τους υπαλλήλους και τα στελέχη της.

Mission Secure για την Motor Oil

Η Motor Oil διαχρονικά επενδύει στο μέλλον. Μια από τις πρόσφατες επενδύσεις της που έγινε μέσω του επενδυτικού της βραχίονα IREON Ventures σχετίζεται με την αμερικανική εταιρεία Mission Secure, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας δικτύων παραγωγικών λειτουργιών (Operational Technology). Η τεχνολογική εταιρεία από τις ΗΠΑ παρέχει σε εταιρείες της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας», ασφαλή συστήματα διαχείρισης των ηλεκτρονικών τους δικτύων που παρέχουν διαρκή παρακολούθηση, προστασία, αποτροπή απειλών και αντιμετώπιση συμβάντων. Η τεχνολογία της Mission Secure θεωρείται τόσο πρωτοποριακή στο χώρο της που πέραν από την IREON Ventures της Motor Oil, έχουν επενδύσει σε αυτή η Chevron Technology Ventures, το εταιρικό κεφάλαιο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Chevron, το LVG Seed Fund του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και τα γνωστά επενδυτικά κεφάλαια Macquarie Capital, Energy Innovation Capital και Blue Bear Capital Partners. Το πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία της Mission Secure καταδείχθηκε μόλις προ ημερών με την υπόθεση της Colonial Pipeline, η οποία ανέστειλε τη λειτουργία των δικτύων της για ημέρες, μετά την επίθεση που δέχθηκε από χάκερ. Τελικά για ανακτήσει τον έλεγχο των συστημάτων της η Colonial Pipeline αναγκάσθηκε να καταβάλει λύτρα ύψους περίπου 2,3 εκατ. δολαρίων σε Bitcoin, ποσό που ανακτήθηκε λίγο αργότερα μετά από επιτυχημένη επιχείρηση των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ. Οπότε γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικές είναι οι υπηρεσίες της Mission Secure.

Η AtlasInvest και η Ελλάκτωρ

Στους μεγαλομετόχους της Ελλάκτωρ προστίθεται πλέον το βελγικό fund AtlasInvest το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης είναι ο αγοραστής των δύο «πακέτων» μέσω των οποίων άλλαξε χθες χέρια το 6,14% της Ελλάκτωρ, στην τιμή των 1,70 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα περίπου το ολλανδικό fund είχε αποκτήσει το 3,6% της Ελλάκτωρ, δίνοντας την πρώτη «ψήφο εμπιστοσύνης» στην εταιρεία. Τις ακριβείς πληροφορίες θα τις μάθουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς τότε θα εκκαθαριστεί η συναλλαγή και –με δεδομένο ότι το ποσοστό της AtlasInvest θα ξεπεράσει το 5%- θα έχουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως πωλητές είναι ξένοι θεσμικοί επενδυτές και ότι το fund «κτίζει θέση» στην Ελλάκτωρ ενόψει και της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το γεγονός μάλιστα ότι αγοράζει με premium έναντι της χρηματιστηριακής τιμής, αποδεικνύει πόσο πιστεύει στην εταιρεία, αλλά και τις προοπτικές της.

Πατέντες και Εθνική Άμυνα

Διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να μετέχει σε μια ομάδα επιστημόνων που δημιούργησαν μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική εφαρμογή (app). Η ομάδα «έτρεξε» όλες τις διαδικασίες για να κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία – πατέντα στις ΗΠΑ, καθώς τα αποκλειστικά δικαιώματα για το λογισμικό προστατεύονται καλύτερα εκεί σε σχέση με την Ευρώπη. Καθώς όλες οι διαδικασίες ήταν στην τελική ευθεία, η ομάδα επιστημόνων ενημερώθηκε από νομικό γραφείο των ΗΠΑ, πως υπήρχε ένα νομικό πρόβλημα με τον Έλληνα συνάδελφό τους. Και το πρόβλημα δεν ήταν προσωπικό, αλλά «κρατικό». Όπως πληροφορήθηκαν, ελληνικός νόμος για την Εθνική Άμυνα που έχει ψηφισθεί προ 60 σχεδόν ετών προβλέπει πως οποιοσδήποτε Έλληνας κατοχυρώνει ευρεσιτεχνία στο εξωτερικό θα πρέπει πρώτα να λαμβάνει ειδική άδεια από την Ελλάδα. Αν και ακούγεται παράδοξο, ωστόσο δεν είναι! Η στήλη βρήκε τις σχετικές διατάξεις. Πρόκειται για τον Ν. 4325/1963 «Περί εφευρέσεων αφορωσών την εθνικήν άμυναν της Χώρας». Ο εν λόγω νόμος στο πρώτο του άρθρο αναφέρει τα εξής εντυπωσιακά: «Πάσα εφεύρεσις και ανακάλυψις, γενομένη είτε εν τη ημεδαπή είτε εν τη αλλοδαπή, υπό Έλληνος την υπηκοότητα και αφορώσα την εθνικήν άμυναν της Χώρας ή συμμάχου Χώρας ή ομάδος συμμάχων Χωρών, της οποίας μέλος είναι και η Ελλάς, απαγορεύεται, και προ του χαρακτηρισμού της, ως απορρήτου, κατά τα άρθρα 2 και 3 του παρόντος, να μεταβιβασθή ή καθ' οιονδήποτε τρόπον ανακοινωθή προς οιοδήποτε κράτος, προς αλλοδαπόν ή ημεδαπόν νομικόν ή φυσικόν πρόσωπον. Ομοίως απαγορεύεται η μεταβίβασις ή ανακοίνωσις, πάσις τεχνικής πληροφορίας, δυναμένης να έχη σχέσιν προς τοιαύτας εφερεύσεις ή ανακαλύψεις». Στο έβδομο άρθρο ο νόμος σημειώνει πως «…ο εφευρέτης μιας απορρήτου δηλώσεως, ευρεσιτεχνίας δύναται να καταθέση αυτήν και εις την αλλοδαπήν προς έκδοσιν διπλώματος ευρεσιτεχνίας εις τας χώρας ταύτας, κατόπιν όμως εγγράφου ειδικής αδείας του Υπουργού Εθνικής Αμύνης». Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς σε τί μπελάδες μπαίνουν διαχρονικά οι Έλληνες ερευνητές που εκδίδουν διπλώματα ευρεσιτεχνιών στο εξωτερικό. Ο νόμος του 1963 τους αναγκάζει να μπουν στο αεροπλάνο και να έρθουν στην Ελλάδα για να πάρουν ειδική άδεια από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να αναθέσουν σε δικηγόρους την όλη διαδικασία. Τόσο καλά…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή