Η υπόσχεση των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών

Τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDC) έχουν τις δικές τους επιπλοκές. Ενα κρίσιμο ερώτημα είναι πού θα κρατούνται οι λογαριασμοί των CBDC. 

Η υπόσχεση των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών
Pixabay
2'

Εάν βρίσκονται στην κεντρική τράπεζα, πώς θα διατηρηθεί το απόρρητο των συναλλαγών;

Εξίσου ασαφής είναι ο ρόλος που θα απομείνει για τις ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες επί του παρόντος είναι η κυρίαρχη πηγή πίστωσης στις περισσότερες οικονομίες της αγοράς. Εάν οι τράπεζες δεν λαμβάνουν πλέον καταθέσεις, πώς θα εκδώσουν δάνεια;

Για να λειτουργήσει μια τέτοια ρύθμιση, το CBDC θα πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ του απορρήτου και του ελέγχου του συστήματος. Διαφορετικά, θα υπάρχει μόνιμη ανησυχία ότι η κυβέρνηση μπορεί πολύ εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες μεμονωμένων κατόχων λογαριασμών και να παρέμβει στην κατανομή πιστώσεων. Υπάρχουν επίσης επιπλοκές σε διεθνές επίπεδο.

Θα ήταν διατεθειμένες οι κεντρικές τράπεζες να δεχτούν πληρωμές σε CBDC άλλων κεντρικών τραπεζών; Θα μπορούσαν οι χώρες να διατηρήσουν τον έλεγχο της προσφοράς χρήματος όταν αποκτήσει ψηφιακή μορφή;

Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ήταν διατεθειμένες να λειτουργήσουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς υψηλό βαθμό συνεργασίας, συντονισμού και ελέγχου. Αυτά τα διεθνή ζητήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή το δολάριο χρησίμευσε ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα τα τελευταία 75 χρόνια.

Ο βασικός ρόλος του δολαρίου στο σύστημα επέτρεψε στις ΗΠΑ να επιβάλουν αποτελεσματικές οικονομικές κυρώσεις σε χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να παραδώσουν αυτό το εργαλείο πρόθυμα. Αλλά, φυσικά, η αυξημένη χρήση κυρώσεων από τις ΗΠΑ έδωσε ώθηση στις προσπάθειες για τη δημιουργία εναλλακτικής λύσης έναντι του δολαρίου.

Καθώς οι Κινέζοι δίνουν αγώνα για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του renminbi μέσω της ψηφιοποίησης, θα υπάρξει ισχυρή πολιτική πίεση για τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν το δικό τους CBDC.

Κανένα νομισματικό σύστημα δεν λειτούργησε ποτέ τέλεια. Ωστόσο, είναι γενικά αποδεκτό ότι το τρέχον έχει αποδώσει καλά τα τελευταία 20 χρόνια κρίσεων, ειδικά σε σύγκριση με παλαιότερα συστήματα όπως το πρότυπο του χρυσού.

Οι περισσότεροι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ψηφιακό νόμισμα δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί έως ότου υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι η κατανομή πιστώσεων, τα συστήματα πληρωμών, οι διασφαλίσεις χρηματοοικονομικής σταθερότητας και άλλες πτυχές του νέου συστήματος θα λειτουργούν τουλάχιστον τόσο ομαλά όσο λειτουργούν στο υπάρχον πλαίσιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή