Η αγωγή Πιζάντε κατά Λογοθέτη, ο Bill Papas και το ξενοδοχειακό Eurobond
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Η αγωγή Πιζάντε κατά Λογοθέτη
Ξεκινάει σήμερα στις 12.30 ώρα Ελλάδος στο εμπορικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου η εκδίκαση της αγωγής του επιχειρηματία και fund manager Βίκτωρ Πιζάντε, εναντίον του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται επί μια σχεδόν διετία στην βρετανική δικαιοσύνη, ωστόσο πλέον εισέρχεται στην τελική της φάση. Ο Βίκτωρ Πιζάντε και οι εταιρείες του, η BCA Shipping Investment και Swindon Holdings & Finance, έχουν κινηθεί εναντίον του Λογοθέτη και των επιχειρήσεων του επικαλούμενοι εμπορική απάτη και ισχυριζόμενοι ότι αν και επένδυσαν πάνω από 14 εκατ. δολάρια στην κοινοπραξία JV Netley Holdings, εν τέλει παραπλανήθηκαν από τους εναγόμενους, με αποτέλεσμα να μην λάβουν χρήματα από πωλήσεις πλοίων και από εμπορικές συμφωνίες. Να σημειωθεί πως η πλευρά Λογοθέτη έχει καταβάλει στον Βίκτωρ Πιζάντε 2 εκατ. ευρώ, για συγκεκριμένη σύμβαση που περιλαμβανόταν στην αγωγή του fund manager. Πλέον, απομένει να καταδειχθεί το εάν ο Βρετανός Δικαστής Άντριου Μπέικερ (Andrew Baker) στις τέσσερεις ακροάσεις που θα γίνουν από σήμερα έως την Πέμπτη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου θα κρίνει πως ο Βίκτωρ Πιζάντε και οι εταιρείες του, BCA Shipping Investment και Swindon Holdings πρέπει να λάβουν και τα υπόλοιπα ποσά που διεκδικούν. Εάν το δικαστήριο κρίνει πως η πλευρά Λογοθέτη εξαπάτησε την πλευρά Πιζάντε, τότε οι Lomar Corp, Lomar Shipmanagement και Libra Holdings του εφοπλιστή Λογοθέτη θα πληρώσουν και τα δικαστικά έξοδά τους ύψους 1,3 εκατ. λιρών, τα οποία μέχρι σήμερα βαραίνουν την πλευρά Πιζάντε.
Η IUGIS ENERGY του Bill Papas
Η στήλη δεν μπορεί να γνωρίζει το ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθης, του ομογενή επιχειρηματία Bill Papas (Βασίλης Παπαδημητρίου), ο οποίος διερευνάται από τις εποπτικές και δικαστικές Αρχές της Αυστραλίας μετά από νομικές ενέργειες στις οποίες προχώρησαν η Westpac και η Societe Generale, σε βάρος της εταιρείας του Forum Finance, την οποία κατηγορούν για διάπραξη «σημαντικής δυνητικής απάτης» (significant potential fraud) ύψους άνω των 200 εκατ. δολαρίων. Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο Βασίλης Παπαδημητρίου έχει την τελευταία διετία αναπτύξει δραστηριότητες στην Ελλάδα μέσω των εταιρειών IUGIS HELLAS ΙΚΕ και IUGIS ENERGY ΑΕ, οι οποίες εμπορεύονται βαριού τύπου μηχανήματα επεξεργασίας αποβλήτων τροφίμων, τα οποία στηρίζονται στην τεχνολογία μικροοργανισμών που αφομοιώνουν οργανικά απόβλητα. Με απλά λόγια, τα εν λόγω μηχανήματα προκαλούν μια «τεχνητή πέψη» και καθιστούν εφικτή των απόρριψη των αποβλήτων τροφίμων στους υπονόμους ως κοινά απόβλητα. Ήδη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει προμηθευτεί για τις ανάγκες του ένα σχετικό μηχάνημα της IUGIS, το οποίο μάλιστα παρουσιάσθηκε προ εβδομάδων σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. Η IUGIS ENERGY ΑΕ ανήκει στην βρετανική IUGIS HOLDINGS LIMITED, η οποία έχει ως μοναδικό μέτοχο τον Βασίλη Παπαδημητρίου. Η IUGIS ENERGY ΑΕ διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 18 εκατ. ευρώ (πλήρως καταβεβλημένο) και διοικείται από τους Τάσο Γιαμουρίδη, Φάνη Ουζουνίδη και Craig Rollinson. Οι δύο πρώτοι είναι οι συνεργάτες του Papas που εμπλέκονται στα διοικητικά της ΠΑΕ Ξάνθης, ο δε Rollinson είναι ο Executive General Manager της Forum Finance.
Οι 58 του Non-Dom
Πλουσιότερη κατά 58 κροίσους έγινε η Ελλάδα, καθώς ισάριθμες αιτήσεις έχουν υποβληθεί για αξιοποίηση του προγράμματος «Non-Dom» που έχει υιοθετήσει η χώρα μας. Το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε Ultra High Net Worth Individuals για μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα. Από την πλευρά τους οι «Non Dom» κροίσοι δεσμεύονται να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ στη χώρα μας και να καταβάλουν ετησίως φόρο 100.000 ευρώ (συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους). Όπως αποκάλυψε από το Συνέδριο των Δελφών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στα ταμεία του κράτους έχουν ήδη μπει 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Non-Dom». Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι οι εν λόγω ευκατάστατοι άνθρωποι, ξοδεύουν και σημαντικά ποσά στη χώρα μας ως επισκέπτες της, ο αντίκτυπος στην εγχώρια οικονομία είναι πολλαπλάσιος.
Το ξενοδοχειακό Eurobond
Στο χορό της έκδοσης ομολόγων μπαίνει, όπως πληροφορείται η στήλη, κορυφαίος ξενοδοχειακός όμιλος που θέλει να αντλήσει «ζεστό χρήμα» κυρίως από το εξωτερικό. Γι’ αυτό και προσανατολίζεται στην έκδοση Eurobond με βασικούς αναδόχους ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και ισχυρή στήριξη από το εγχώριο σύστημα. Όπως πληροφορείται η στήλη, τα μηνύματα από τους επενδυτές είναι θετικά, καθώς το εκτιμώμενο τελικό κουπόνι αναμένεται περίπου στο 5%, ύψος αρκετά δελεαστικό.