Έρχονται κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών στο Χρηματιστήριο

Κίνητρα με στόχο την εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό να έχει αναλάβει το συντονιστικό ρόλο.

Έρχονται κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών και εταιρειών στο Χρηματιστήριο
Κίνητρα με στόχο την εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
INTIME
2'

Το προσχέδιο των σχετικών διατάξεων είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες το σχετικό σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Τα κίνητρα που προωθεί η κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους παράγοντες της κεφαλαιαγοράς κινούνται στους εξής άξονες:

  • Επιδότηση για την εισαγωγή μετοχών και ομολόγων σε οργανωμένη αγορά,
  • Επιδότηση για την παραμονή σε οργανωμένη αγορά,
  • Κατάργηση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου,
  • Κατάργηση του φόρου τοκομεριδίων εταιρικών ομολόγων.

Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) οι θετικές οικονομικές επιδράσεις που δημιουργούνται μέσα από στοχευμένα κίνητρα για την ενδυνάμωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς είναι σημαντικά υψηλότερες του δημοσιονομικού κόστους που προκαλούν.

Ενδεικτικά, με σωρευτικό δημοσιονομικό κόστος περί τα 500 εκατ. ευρώ μέσα σε μια πενταετία, δημιουργούνται νέες επενδύσεις έως και 1,6 δισ. ευρώ στην ίδια πενταεετία και σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πραγματική οικονομία σε όρους ΑΕΠ και απασχόλησης σε βάθος εικοσαετίας.

Η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς προτάσσεται από τη μελέτη του ΙΟΒΕ ως συμπληρωματική του ρόλου του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και θεωρείται ότι επιτελεί τους εξής σκοπούς:

  • Ενισχύει τη σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια σε ευθυγράμμιση με καλές διεθνείς πρακτικές.
  • Η εισαγωγή και ανάπτυξη μιας εταιρείας σε οργανωμένη αγορά προσφέρει σημαντικά παράπλευρα οφέλη στην ποιότητα του «επιχειρείν», καθώς προάγει τη διαφάνεια και την εξωστρέφεια και βελτιώνει τις επιδόσεις στα κριτήρια βιωσιμότητας (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση - ESG).
  • Βελτιώνει τις προοπτικές μεγέθυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Δίνει την ευκαιρία στα ελληνικά νοικοκυριά να καταστούν συμμέτοχα στην οικονομική ανάκαμψη.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή