Η νέα νίκη Μυλωνογιάννη, η περιζήτητη Picar και οι προετοιμασίες για τη ΔΕΘ
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Η επικράτηση Μυλωνογιάννη
Γιώργος Μυλωνογιάννης - Σωτήρης Μπρέγιαννος σημειώσατε 1! Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε από τη δικαστική κρίση, μετά τη χθεσινή απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Greenhill Investments Limited των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και με τα οποία ζητούσε την ακύρωση των αποφάσεων της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ της 22ας Ιουνίου. Ουσιαστικά το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τα επιχειρήματα των εφοπλιστών που προσπάθησαν να εμφανίσουν ως μη σύννομες τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Αντιθέτως, δικαίωσε τους χειρισμούς του προέδρου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, του πολύπειρου δικηγόρου Γιώργου Μυλωνογιάννη, ο οποίος εξ αρχής είχε ισχυριστεί ότι η Greenhill δεν μπορούσε να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση δεδομένου ότι τα στοιχεία από το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών έδειχναν ότι τα δικαιώματα ψήφου της, ελέγχονταν ακόμη από την Aiolos Investors. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αποτελεί μια ακόμη «ήττα» για τον δικηγόρο της Greenhill Investments Σωτήρη Μπρέγιαννο, ο οποίος του τελευταίους μήνες δεν έχει καταφέρει να κερδίσει καμία από τις μάχες που έδωσαν οι Μπάκος και Καϋμενάκης για τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αυτό πάντως που καταλαβαίνουμε είναι πως το διοικητικό δίδυμο των Μυλωνογιάννη- Μπουλούτα επιθυμεί να σταματήσουν οι αψιμαχίες και οι δικολαβισμοί και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ να πορευθεί σε ήρεμο κλίμα, ώστε να επιτευχθεί το πλάνο αναδιάρθρωσής της και η πολυπόθητη ανάκαμψή της, προς όφελος των μετόχων, των πιστωτών της και της ελληνικής οικονομίας.
Η Picar, το CityLink και το Ελληνικό
Ο Γιώργος Κορμάς, ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς και επικεφαλής του Group Real Estate του Ομίλου , είναι εκείνος που σε μεγάλο βαθμό θα επωμιστεί να τρέξει τη μετεγκατάσταση του «αρχηγείου» της Τράπεζας Πειραιώς στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού και συγκεκριμένα στα νέα γραφεία που θα αναπτυχθούν εκεί, συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ.. Η μετεγκατάσταση αυτή υιοθετεί τη φιλοσοφία του CEO της Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου, για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της τράπεζας, κάτι που επιτυγχάνεται αφενός με την μεταφορά σε ένα τεχνολογικά άρτιο και κλιματικά σύγχρονο κτίριο γραφείων και αφετέρου μέσα από αποσυμφόρηση του αστικού κέντρου. Αλλά τί θα γίνει με τα υφιστάμενα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Οδό Αμερικής; Η απάντηση είναι business as usual. Δηλαδή θα συμβεί ότι έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν. Να υπενθυμίσουμε πως στις αρχές της πανδημίας η Τράπεζα Πειραιώς αποχώρησε από τον 3ο και 4ο όροφο του Μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού συνολικού εμβαδού 4.000 τ.μ. περίπου, τους οποίους μίσθωνε για να στεγάζει κάποιες διοικητικές υπηρεσίες της. Το χώρο αυτό κατέλαβε η Attica Πολυκαταστήματα προκειμένου να επεκτείνει το ήδη υπάρχον πολυκατάστημά της. Κάτι ανάλογο θα γίνει και εν όψει της μεταφοράς στο Ελληνικό. Η Picar, η θυγατρική εταιρεία της Πειραιώς που έχει αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση και διαχείριση των χωρών του Μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, και επικεφαλής της οποίας είναι ξανά ο Γιώργος Κορμάς, θα αναλάβει να τρέξει τις σχετικές συνεννοήσεις είτε με την Attica, είτε με οποιοδήποτε άλλον θελήσει να μισθώσει τους συγκεκριμένους χώρους που θα αφήσει η Πειραιώς. Και πληροφορίες της αγοράς ήδη μιλούν για Ισραηλίτες επενδυτές και βρετανικά funds που «καλοβλέπουν» το ακίνητο της οδού Αμερικής. Πάντως, πολλά θα κριθούν και από τη στάση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το οποίο δεν είναι ιδιαιτέρως συνεργάσιμο. Είναι ενδεικτικό πως αν και έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση που έχει προσδιορίσει τη μισθωτική αξία του Μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το ΜΤΣ ζητά με αγωγές ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την αύξηση του μισθώματος, κάτι που έκανε ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Να αναφέρουμε πάντως πως η στάση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού δεν πτοεί τους επενδυτές που θεωρούν πως το Μέγαρο του CityLink είναι ένα στολίδι με μεγάλες προοπτικές. Και δεδομένου ότι η Picar έχει αναλάβει την αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του στολιδιού αυτού, συνολικού εμβαδού 65.000 τ.µ. έως και το 2052, αυτό αυτομάτως καθιστά και την ίδια τη θυγατρική της Πειραιώς, εξαιρετικά ελκυστική για τους επενδυτές.
Ανηφορίζοντας στη ΔΕΘ
Για κάθε κυβέρνηση η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι βήμα απολογισμού, αλλά και βήμα προαναγγελίας πολιτικών και πρωτοβουλιών. Η 85η ΔΕΘ που θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2021 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Για αυτό άλλωστε, αν και απέχουμε 37 ημέρες από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται ήδη για την άνοδο τους στη Θεσσαλονίκη. Που το ξέρουμε; Περιδιαβαίνοντάς στη Διαύγεια πέσαμε επάνω σε αποφάσεις νέου Γενικού Γραμματέα παραγωγικού υπουργείου που ενέκρινε ήδη τις δαπάνες μετακινήσεις του για την επίσκεψη --οδικώς - στη συμπρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, για την πληρωμή διοδίων προέβλεψε 80 ευρώ και για το κόστος καυσίμων 400 ευρώ. Αυτά τα κόστη για τετραήμερη επίσκεψη (10-13 Σεπτεμβρίου) δεν ακούγονται υπερβολικά, αν υποθέσουμε πως ο νεαρός Γενικός Γραμματέας θα κινηθεί σίγουρα πέραν του «Βελλίδειου». Πάντως, οι εν λόγω προετοιμασίες δείχνουν πως ακόμη και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού τα κυβερνητικά στελέχη έχουν το μυαλό τους στην επανεκκίνηση του φθινοπώρου.
Τα κεφάλαια της Intrakat
Κατά 44% αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat μετά τη συγχώνευση με τη ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ. Χθες γνωστοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών πως συνέχεια της πιστοποίησης καταβολής της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου 2021, το μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat ανέρχεται πλέον σε 14,4 εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε 48.026.871 κοινές, ονομαστικές, με δικαίωμα ψήφου άυλες μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη. Να σημειωθεί πως στις 31 Μαρτίου 2021 το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης είχε αυξηθεί κατά το ποσό των 457.157 ευρώ, στα 10 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η συγχώνευση με τη ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ αύξησε κατά 4,35 εκατ. ευρώ ή κατά 14.502.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη το μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat. Έτσι, το δίδυμο Κόκκαλη – Σουρέτη έχει πλέον κάνει το πρώτο βήμα για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Intrakat και σύντομα θα πρέπει να αναμένονται και deals στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.