Στο «μικροσκόπιο» ο Bill Papas, οι αδρανείς καταθέσεις και ο ανήσυχος fund manager
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Ελέγχεται από παντού ο Papas
Η στήλη πληροφορείται πως ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθης, ο ομογενής Βασίλης Παπαδημητρίου ή κατά κόσμο Bill Papas, ο οποίος το τελευταίο δίμηνο έχει ανοίξει μέτωπα με τις δικαστικές Αρχές της Αυστραλίας μετά από νομικές ενέργειες στις οποίες προχώρησαν ξένες τράπεζες (Westpac, Societe General και Sumitomo Mitsui Banking) σε βάρος του ιδίου και της εταιρείας του Forum Finance, κατηγορώντας τον για απάτη 400 εκατ. δολαρίων, έχει μπει για τα καλά στο «μικροσκόπιο». Η αφορμή δόθηκε από την ένορκη κατάθεση που έδωσε ο ίδιος ο Βασίλης Παπαδημητρίου στις αυστραλιανές αρχές – εξ αποστάσεως καθώς βρίσκεται στην Ελλάδα και όχι στην Αυστραλία-. Στην εν λόγω κατάθεσης ο Παπαδημητρίου υποστήριξε πως το σύνολο της περιουσίας του ανέρχεται σε 266.000 δολάρια, εκ των οποίων 206.000 δολάρια αφορούν σε καταθέσεις, 100 δολάρια σε μετοχές και τα υπόλοιπα αντιστοιχούν στην αξία τριών τζετ σκι και ενός τρέιλερ κάμπινγκ. Πέραν τούτου, ο Bill Papaps κατέθεσε πως ο ίδιος έχει πουλήσει από τον Μάρτιο του 2021 τις μετοχές του στην Mazcon Investments Hellas, την ελληνική ΙΚΕ, μέσω της οποίας κατέχει το 94% της ΠΑΕ Ξάνθη, δύο διαμέρισμα επί της οδού Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη και δύο γραφεία επί της οδού Ίωνος Δραγούμη ξανά στη Θεσσαλονίκη. Η ένορκη κατάθεση του Βασίλη Παπαδημητρίου δεν επαληθεύεται από τα δημοσιευμένα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο που εξακολουθούν να τον εμφανίζουν ως το βασικό μέτοχο της Mazcon Investments Hellas. Αλλά δεν ταυτίζονται και με τα στοιχεία περιουσιακής κατάστασης που δήλωσε στο δικαστήριο στην Αυστραλία, καθώς μόνον για το μετοχικό κεφάλαιο της Mazcon εισέφερε ο ίδιος ως φυσικό πρόσωπο 5,24 εκατ. ευρώ (δικαστικά έγγραφα αναφέρουν πως προς την Mazcon έχουν κατευθυνθεί τουλάχιστον 16 εκατ. δολάρια)! Αυτό που μπορούμε να σας πούμε με ασφάλεια είναι πως τόσο η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, όσο και το αθλητικό της σκέλος, βρίσκονται ακόμη στην αρχή…
Οι αδρανείς καταθέσεις
Ο νόμος 4151/2013 είναι νομοθέτημα που φέρει τη σφραγίδα του σημερινού υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και συντάχθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά όταν εκείνος ήταν επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου τους Κράτους. Ο νόμος 4151/2013 μεταξύ άλλων ορίζει πως κάθε πιστωτικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, οφείλει, αμέσως μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου των 20 ετών, να αποδίδει στο Δημόσιο συγκεντρωτικά, μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους, τα υπόλοιπα των αδρανών λογαριασμών καταθέσεων, καταθέτοντας τα σχετικά ποσά σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στη βάση αυτή, στο τέλος Απριλίου 2021 η Alpha Bank απέδωσε στο Δημόσιο 3,7 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς που είχαν περιέλθει σε αδράνεια. Η Εθνική Τράπεζα απέδωσε στο Δημόσιο 2 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς που είχαν περιέλθει σε αδράνεια και η Eurobank απέδωσε στο Δημόσιο 1 εκατ. ευρώ από αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς. Η Τράπεζα Πειραιώς όμως δεν προχώρησε σε σχετικές καταβολές για τεχνικούς λόγους. Βλέπετε στις 30 Δεκεμβρίου 2020 οι βασικές τραπεζικές δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς διασπάστηκαν μέσω απόσχισης κλάδου (hive-down), και συνεισφέρθηκαν στο νεοσύστατο πιστωτικό ίδρυμα Τράπεζα Πειραιώς Ανώνυμη Εταιρεία. Έτσι, λόγω του hive-down η νεοσύστατη Τράπεζα Πειραιώς δεν είχε υποχρέωση απόδοσης αδρανών καταθέσεων για το 2020. Και εάν αναρωτιέστε τί συμβαίνει με τις μικρότερες τράπεζες που συνήθως δεν διαθέτουν αδρανείς λογαριασμούς, ενδεικτικά να σας αναφέρουμε πως η Παγκρήτια Τράπεζα επέστρεψε στην Τράπεζα της Ελλάδος ως αδρανή υπόλοιπα για το 2020 μόλις 262,76 ευρώ.
Απεβίωσε ο Αλέξανδρος Πουλαρίκας
Ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστήριου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) γνωστοποίησε χθες στα μέλη του το θάνατο του Πρόεδρου και Διευθύνοντος Σύμβουλου της Δυναμική Χρηματιστηριακή Αλέξανδρου Πουλαρίκα σε ηλικία 84 ετών. Ο γνωστός χρηματιστής που είχε διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδρος της ΟΤΟΕ και αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ νικήθηκε από την επάρατη νόσο, με την οποία έδινε μάχη τα τελευταία χρόνια. Η κηδεία του θα τελεστεί τη Δευτέρα 16 Αυγούστου στις 4 μ.μ. από το Δημοτικό Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου. Να σημειωθεί πως η Δυναμική Χρηματιστηριακή, την οποία το τελευταίο διάστημα τρέχει η Άννα Πουλαρίκα, κόρη του εκλιπόντος, στο επτάμηνο 2021 κατατάχθηκε 18η σε σύνολο 44 χρηματιστηριακών εταιρειών, ως προς τον όγκο των διενεργούμενων συναλλαγών.
Ο ανήσυχος fund manager
Μπορεί τους τελευταίους μήνες ο γνωστός fund manager Βίκτωρ Πιζάντε να έχει έλθει στο προσκήνιο για τις δικαστικές του διενέξεις με τον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη και τις σε βάρος του καταγγελίες από μεριδιούχους της Bluehouse, του fund, του οποίου είναι διαχειριστής, ωστόσο ο ίδιος δεν πτοείται από τα μέτωπα αυτά και αναζητεί διαρκώς συνεργασίες. Αυτή η αναζήτηση τον έφερε σε επαφή με μια νέα γενιά επενδυτών. Και όταν λέμε νέα γενιά εννοούμε νέα. Όλοι κάτω των 30. Έτσι, ο Βίκτωρ Πιζάντε ανέλαβε πρόσφατα director στην Alicorn V (SAW II) LLP, μιας επενδυτικής εταιρείας που ανήκει στις ανερχόμενες επενδυτικές φίρμες Alicorn και Arowana (venture capital και fund αντίστοιχα που συνδέονται μεταξύ τους). Ο 56χρονος Πιζάντε είναι ο «Νέστωρας» της Alicorn V. Τι εννοούμε; Πως λόγω ηλικίας είναι ο πλέον έμπειρος μεταξύ των διευθυντών της. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως ο νεότερος εκ των directors της Alicorn V, μόλις 25 ετών, είναι ο Sheikh Nasser bin Abdulaziz Al-Thani, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση του Qetaifan Island North, ενός πρωτότυπου θεματικού πάρκου αναψυχής που επιδιώκει να καταστήσει το Κατάρ διεθνή τουριστικό προορισμό.
B Corporation
Η προαναφερόμενη επενδυτική εταιρεία Arowana, η βασική μέτοχος της Alicorn V (SAW II) LLP, έχει αποκτήσει την πιστοποίηση B Corporation, ήτοι είναι μέλος ενός διεθνούς δικτύου εταιρειών και οργανισμών που οραματίζεται να συνδυάσει την επιχειρηματικότητα με την κοινωνική ευημερία και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Το κίνημα B Corpοration είναι ένα να δίκτυο purpose driven εταιρειών που χρησιμοποιούν την επιχείρηση ως μια δύναμη για το καλό. Οι πιστοποιημένες B Corp εταιρείες ακολουθούν τα υψηλότερα πρότυπα στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους επιδόσεις, διέπονται από διαφάνεια και νομική ευθύνη και φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Το κίνημα B Corp (με το «B» να αντιστοιχεί στις λέξεις Benefit και Best-for-the-World) μετρά σήμερα 4.075 πιστοποιημένες B Corps σε 77 χώρες και στις 5 ηπείρους. Στην Ελλάδα, πιστοποίηση B Corporation έχουν λάβει η Apivita και η Chiesi Hellas.
Κινείται η Ψυττάλεια
Μπορεί να περάσαν δύο χρόνια από την κατάθεση των προσφορών, επιτέλους όμως κάτι κινείται αναφορικά με το διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ για τη λειτουργία και συντήρηση του έργου της Ψυττάλειας. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ είναι πλέον η μόνη υποψήφια για την υπογραφή της πενταετούς σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας αξίας 320 εκατ. ευρώ. Τη λύση στο «γόρδιο δεσμό» των δικαστικών προσφυγών έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφάσισε ότι μόνη παραδεκτή προσφορά είναι αυτή του σχήματος της ΑΚΤΩΡ. Έτσι, το τελικό βήμα που απομένει είναι η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να ανοίξει την μόνη δεκτή οικονομική προσφορά και να αναθέσει την σημαντική αυτή σύμβαση στο εν λόγω κοινοπρακτικό σχήμα. Υπενθυμίζεται ότι από το 1999 έως σήμερα η ΑΚΤΩΡ συμμετέχει αδιαλείπτως στη λειτουργία και συντήρηση του έργου, γεγονός που αποδεικνύει πως διαθέτει τα εχέγγυα για να τρέξει την εγκατάσταση της Ψυττάλειας για μια ακόμη πενταετία.