Διευκολύνεται η διαγραφή ανεπίδεκτων προς είσπραξη φορολογικών οφειλών - Ξεπερνούν τα 23,7 δισ. ευρώ
Τη διαδικασία διαγραφής οφειλών που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης προσπαθεί να επιταχύνει η κυβέρνηση, προβλέποντας πως ληξιπρόθεσμα χρέη άνω του 1,5 εκατ. ευρώ που θα χαρακτηρίζονται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ως ανεπίδεκτα είσπραξης θα είναι αυτά που κατά βάση θα οδεύουν προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Να σημειωθεί πως σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 23,7 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης, όταν στις αρχές του 2019 το σχετικό ποσό ήταν κατά 6 δισ. ευρώ μικρότερο.
Για να διευκολύνει την ΑΑΔΕ να βάλει τάξη στα χρέη που δεν μπορούν να εισπραχθούν και έρχονται από το μακρινό παρελθόν (ενδεικτική είναι η περίπτωση της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις», της οποίας το χρέος μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις έχει ανέλθει από τα 5,5 δισ. ευρώ στα 8,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης δεν είναι καν στη ζωή) η κυβέρνηση προέβλεψε στο νόμο 4820/2021 που ψηφίσθηκε πρόσφατα, την απλοποίηση των διαδικασιών διαγραφής χρεών που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης.
Χθες η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζει τα του νόμου 4820/2021 για τον έλεγχο του χαρακτηρισμού οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης και την διαγραφής αυτών των χρεών, διευκρινίζει τη διαδικασία χαρακτηρισμού οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης και τη διαδικασία διαγραφής οφειλών και δίνει αποσαφηνίσεις για τη διαδικασία και το ποσοστό παρακράτησης του αποδεικτικού ενημερότητας σε εξαιρετικές περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων που επιβάλλουν την άμεση καταβολή προκαταβολών.
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι:
- Η άσκηση ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των πράξεων χαρακτηρισμού οφειλών προς το Δημόσιο ως ανεπίδεκτων είσπραξης. Η αρμοδιότητα αυτή ανατίθεται στην οικεία Υπηρεσία Επιτρόπου, ενώ η επίλυση όλων των τυχόν εγειρόμενων από τον έλεγχο αμφισβητήσεων ανατίθεται στο αρμόδιο Τμήμα Ελέγχων.
- Οι πράξεις χαρακτηρισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και συμβεβαιωμένων οφειλών προς τρίτους ως ανεπίδεκτων είσπραξης και η καταχώριση αυτών σε ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης γίνονται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αν το ποσό της συνολικής βασικής, προς χαρακτηρισμό, οφειλής είναι άνω του 1.500.000 ευρώ, οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται. Σε κάθε περίπτωση, έλεγχος θα μπορεί να διενεργηθεί και στις πράξεις χαρακτηρισμού οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης με συνολική βασική οφειλή κατώτερη του ως άνω ποσού.
- Η οφειλή που έχει καταχωρισθεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη εάν, πριν από την παραγραφή της, διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.
- Με απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπορεί να ρυθμίζει τον ειδικότερο τρόπο και τη διαδικασία καταχώρισης των οφειλών στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης, να ορίζει κάθε σχετικό θέμα με τη διαχείριση και την παρακολούθηση αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνοτουρκικά: Γιατί ο Ερντογάν αισθάνεται πιο ισχυρός με τον Μπάιντεν