Το ελάχιστο μέρισμα της Optima, οι ταχυδρομικές επιταγές και οι οφειλές του Μεγάρου Μουσικής
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Οι τραπεζίτες και ο αναβαλλόμενος
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι τραπεζίτες για το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, καθώς μετά την αποχώρηση του Γιώργου Ζαββού από τη θέση του αρμόδιου υφυπουργού το όλο θέμα βρίσκεται «στον αέρα». Και αυτό γιατί ο κ. Ζαββός είχε συγκεκριμένη πρόταση για τη διαχείριση του θέματος, η οποία και ικανοποιούσε τους τραπεζίτες, καθώς τυχόν ζημιές που θα προκαλούσαν θέματα στις τράπεζες θα μπορούσαν να καλυφθούν σε βάθος πενταετίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος όμως ήταν αντίθετη στη σκέψη αυτή, θεωρώντας ότι μόνο μεταθέτει χρονικά το πρόβλημα, χωρίς να το λύνει. Με δεδομένο όμως ότι η «bad bank» δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι μένει να δούμε ποια θα είναι η εναλλακτική ή αν τελικά θα υπερισχύσει η πρόταση που «κληρονόμησε» στην κυβέρνηση ο Γιώργος Ζαββός.
Το ελάχιστο μέρισμα της Optima
Τροποποίηση που επήλθε στο καταστατικό της Optima Bank στις 3 Σεπτεμβρίου προβλέπει πως η τράπεζα δεν θα προχωρεί εφεξής στην καταβολή ελάχιστου μερίσματος. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τους όρους, το ελάχιστο μέρισμα υπολογίζεται επί των καθαρών κερδών, ύστερα από αφαίρεση της κράτησης για σχηματισμό τακτικού αποθεματικού και των λοιπών πιστωτικών κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων, που δεν προέρχονται από πραγματοποιημένα κέρδη. Ορίζεται δε σε ποσοστό 35% των καθαρών κερδών και καταβάλλεται σε μετρητά. Το καταστατικό της Optima προέβλεπε αρχικά πως τα καθαρά κέρδη, εφόσον και στο μέτρο που μπορούν να διατεθούν, διατίθενται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με την εξής σειρά: 1) Αφαιρούνται τα ποσά των πιστωτικών κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων, που δεν αποτελούν πραγματοποιημένα κέρδη. 2) Αφαιρείται η κατά τον εκάστοτε ισχύοντα νόμο και το καταστατικό κράτηση για σχηματισμό τακτικού αποθεματικού. 3) Κρατείται το απαιτούμενο ποσό για την καταβολή του ελάχιστου μερίσματος. 4) Το υπόλοιπο των καθαρών κερδών, όπως και τα τυχόν λοιπά κέρδη, που μπορεί να προκύψουν και να διατεθούν. Μετά την τροποποίηση της 3ης Σεπτεμβρίου η σειρά διάθεσης άλλαξε. Πλέον αφαιρούνται πρώτα τα ποσά των πιστωτικών κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων, που δεν αποτελούν πραγματοποιημένα κέρδη, εν συνεχεία αφαιρείται η κατά τον εκάστοτε ισχύοντα νόμο και το καταστατικό κράτηση για σχηματισμό τακτικού αποθεματικού και στο τέλος διατίθεται κατά την κρίση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, το υπόλοιπο των καθαρών κερδών, όπως και τα τυχόν λοιπά κέρδη, που μπορεί να προκύψουν και να διατεθούν.
Μπλεγμένες καταστάσεις
Έχουν περάσει 60 ημέρες από τότε που η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για τον διορισμό του Χαράλαμπου Βουρλιώτη στην θέση του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και 50 περίπου ημέρες από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης για την τοποθέτησή του στη Αρχή. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα εκκρεμεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών που θα προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνεται ο επικεφαλής της Αρχής, ο οποίος είναι επί τιμή Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Μπορεί να ακούγεται γραφειοκρατικό αλλά δεν είναι, καθώς ως εργαζόμενος συνταξιούχος ο κ. Βουρλιώτης θα λαμβάνει μειωμένη κατά 30% τη σύνταξή του. Και η σχετική απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα θα πρέπει να κάνει ρητή αναφορά τόσο στη μισθολογική κατάταξή του κ. Βουρλιώτη, όσο και στην καταβολή του 70% της σύνταξής του, για όσο διάστημα θα είναι επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα. Ομολογουμένως μπλεγμένες καταστάσεις ….
Ταχυδρομικές επιταγές
Αν και έχουμε συμπληρώσει πλέον δύο χρόνια από την κατάργηση των capital controls, υπάρχουν ακόμη υποθέσεις που απασχολούν τις ελεγκτικές αρχές και τη Δικαιοσύνη και σχετίζονται με δράσεις επιτήδειων εκείνης της περιόδου. Μαθαίνουμε πως μια από αυτές τις υποθέσεις έχει να κάνει με «παράθυρο» ξεπλύματος χρήματος που εντοπίσθηκε εκ των υστέρων και το οποίο σχετίζεται με ταχυδρομικές επιταγές. Επειδή η υπόθεση είναι ανοικτή θα αρκεστούμε να αναφέρουμε πως έχει και παρακλάδια που σχετίζονται με το εμπόριο χρυσού. Με κριτική διάθεση επισημαίνουμε πως πολλά από τα «παράθυρα» ξεπλύματος χρήματος που αίφνης ανακαλύπτουν οι αρχές , είναι ήδη επισημασμένα από ξένους αξιολογητές όπως η FATF και η GRECO. Και αν διαβάσει κανείς τις εκθέσεις τους, εύκολα διαπιστώνει ποιοι εκ των Ελλήνων εποπτών μπορούν, αλλά δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους.
Το Μέγαρο Μουσικής
Υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου απέκτησε μόλις προσφάτως ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Πιμπλής και η Ευθαλία Καπιτσίνα, η Διευθύντρια του Μεγάρου, φρόντισαν ώστε ο φορέας να εναρμονισθεί με τις συστάσεις που είχε κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, ήδη επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε κτυπήσει «καμπανάκια» για τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών του Μεγάρου, ώστε να μη δημιουργούνται ελλείμματα και νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, είχε τονίσει πως δεν πρέπει να πραγματοποιούνται νέες δαπάνες χωρίς την προγενέστερη αντίστοιχη δέσμευση διαθέσιμης πίστωσης, αλλά και πως πρέπει να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία καταγραφής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, μέσω δημιουργίας ειδικού προγράμματος, που θα αντλεί αυτόματα στοιχεία από τα βιβλία του οργανισμού. Κυρίως είχε ζητήσει να οργανωθεί μονάδα εσωτερικού ελέγχου, προκειμένου μεταξύ άλλων να διασφαλιστεί η τήρηση των διαδικασιών αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μεγάρου. Όλα αυτά πλέον μπαίνουν σιγά σιγά σε τάξη από το δίδυμο Καπιτσίνα – Πιμπλή. Το ζήτημα είναι πόσο σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα…
Η εβδομάδα του ΔΕΔΔΗΕ
Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθούν οι βελτιωμένες προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να έχει στις βαλίτσες του για τη ΔΕΘ ακόμα ένα ισχυρό χαρτί. Με τέσσερις μνηστήρες να έχουν περάσει στο δεύτερο γύρο, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και οι αρχικές προσφορές σίγουρα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το βελτιωμένο τίμημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, γεγονός που ικανοποιεί τόσο τον ισχυρό άνδρα της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου που θα μπορεί να μιλά για μια εξαιρετικά επιτυχημένη αποκρατικοποίηση, χωρίς καν να έχει δώσει το management του ΔΕΔΔΗΕ.