Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη προβλέπουν οι οίκοι αξιολόγησης - «Παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα στήριξης
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι η ανάπτυξη ανέβει από το 6% στο 8,5%, τότε δημιουργείται ένας έξτρα δημοσιονομικός χώρος της τάξεως για στήριξη των πολιτών
Μετά τον επενδυτικό οίκο Moody’s Analytics, ο οποίος προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2021 θα ανέλθει στο 8,5%, δύο ακόμη οίκοι αξιολόγησης θέτουν τον πήχη της ανάπτυξης αρκετά υψηλότερα από το 5,9% που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, η UBS προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 7,9%, ενώ η Capital Economics ανεβάζει τον πήχη στο 8,5%.
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι η ανάπτυξη ανέβει από το 6% στο 8,5%, τότε δημιουργείται ένας έξτρα δημοσιονομικός χώρος της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το ποσό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα, καθώς υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια.
Τα ορόσημα για την ανάπτυξη
Το πρώτο ορόσημο είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου. Τότε αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέση μείωση 8%, ενώ «τρέχει» και το σενάριο της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου.
Το δεύτερο ορόσημο έρχεται στις 6 Δεκεμβρίου, όταν η Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του έτους. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς θα υποδείξει τα «συστατικά» της ανάπτυξης και κατά πόσο αυτά έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά που θα περάσουν όχι μόνο στο 2022, αλλά θα ανοίξουν τον δρόμο και για το 2023. Τότε λοιπόν, θα κριθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους και οι μόνιμες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων ευνοϊκών μέτρων
Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το ενδεχόμενο πρόσθετων ευνοϊκών παρεμβάσεων για τους πολίτες, αν και εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβεί το 5,9% φέτος, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για νέες παρεμβάσεις αντιμετώπισης του εισαγόμενου πληθωρισμού, εφόσον αυτός επεκταθεί ή προεκταθεί και το 2022.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μέσα από τους χώρους της 85ης ΔΕΘ, ο υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι η βούληση και η πολιτική της κυβέρνησης για το 2022, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας να πληρώσει μικρότερο ΕΝΦΙΑ, ενώ πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ότι «στο επόμενο χρονικό διάστημα θα 'τρέξουν' πολύ-πολύ περισσότερα έργα στην περιοχή».
Για το ενδεχόμενο πρόσθετων φοροελαφρύνσεων
Αναλυτικότερα, ερωτηθείς αν οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν περισσότερες φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 ξεπεράσει το αναθεωρημένο 5,9% (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%), ο κ.Σταϊκούρας απάντησε: «Είναι πρόδηλο ότι όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο δημιουργούνται μεσομακροπρόθεσμα δημοσιονομικά περιθώρια για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις (...) Εύχομαι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης να είναι ακόμα υψηλότερος (από το 5,9%), ώστε να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία».
Για τον ΕΝΦΙΑ
Σε ερώτημα σχετικό με τα περιθώρια μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε ότι «η βούληση και η πολιτική της κυβέρνησης το 2022 θα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας να πληρώσει μικρότερο ΕΝΦΙΑ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα ήταν «πάρα πολύ πρόωρο» να γίνουν εκτιμήσεις ως προς τα περιθώρια μείωσής του, προτού ολοκληρωθεί η άσκηση της ενσωμάτωσης των αντικειμενικών αξιών στους νέους συντελεστές του φόρου. «Δεν κρύβω κάτι, απλά πρέπει να ολοκληρωθεί η άσκηση, για να προκύψουν νέοι συντελεστές, για να προκύψει ο νέος ΕΝΦΙΑ, για να δούμε τι περιθώρια έχουμε για να τον μειώσουμε. Αν δεν έχουμε το αποτέλεσμα της άσκησης, είναι πάρα πολύ πρόωρο (να πούμε περισσότερα)».
Για το αν είναι παροδικό το φαινόμενο του εισαγόμενου πληθωρισμού
«Υπάρχει όντως ένα εξωγενές πρόβλημα (με τον εισαγόμενο πληθωρισμό), που φαίνεται να είναι παροδικό, κι απαιτούνται λύσεις από την Πολιτεία, όπου μπορούμε να παρέμβουμε. Ο πρώτος άξονας (όπου μπορούμε να παρέμβουμε) είναι να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και με τις πολιτικές που ανακοινώθηκαν, τα χρήματα που περισσεύουν στο πορτοφόλι είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν. Ο δεύτερος άξονας είναι να γίνονται αυστηροί έλεγχοι και το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει και θα κάνει ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο τρίτος άξονας είναι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, καταρχήν μέχρι το τέλος τους έτους, για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά» είπε, αναφέροντας ενδεικτικά την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%, αλλά και λοιπές παρεμβάσεις, όπως αυτή για τον μηδενισμό της όποιας αύξησης κόστους στα πορτοφόλια των πολιτών, που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας. «Είμαστε επίσης έτοιμοι, αν επεκταθεί ή προεκταθεί (το φαινόμενο του εισαγόμενου πληθωρισμού) και το 2022, να παρέμβουμε» τόνισε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Pfizer: Μειωμένη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου
Η Ιωάννα δεν είναι θέμα, είναι σύμβολο!
Θάνατος 5χρονου από ροτβάιλερ στην Κοζάνη: Ένοχοι οι ιδιοκτήτες των σκυλιών