Προσεχώς ιχνηθέτηση στα υγραέρια, η πρωτοπορία της Motor Oil και η «Μαντελιανή Παγίδα»

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Προσεχώς ιχνηθέτηση στα υγραέρια, η πρωτοπορία της Motor Oil και η «Μαντελιανή Παγίδα»
5'

Μπαίνει ιχνηθέτηση στα υγραέρια

«Ταφόπλακα» στο λαθρεμπόριο υγραερίου ετοιμάζεται να βάλει ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής , ο οποίος δρομολόγησε τις διαδικασίες για την εισαγωγή ειδικών συστημάτων ιχνηθέτησης στα υγραέρια. Και η πρωτοβουλία ελήφθη διότι το πράγμα έφθασε στο απροχώρητο. Το λαθρεμπόριο υγραερίου στη χώρα μας έχει γιγαντωθεί, λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαρύνει το υγραέριο κίνησης και του ΕΦΚ που επιβαρύνει το υγραέριο για βιομηχανικές χρήσεις. Το υγραέριο κίνησης έχει ΕΦΚ 430 ευρώ ανά τόνο και το βιομηχανικό υγραέριο ΕΦΚ 60 ευρώ ! Η μεγάλη διαφορά στους ειδικούς φόρους και η μη σήμανση – ιχνηθέτηση των δύο υγραερίων, ώστε να εντοπίζεται άμεσα η σύσταση καυσίμου (το υγραέριο κίνησης έχει περισσότερο προπάνιο), δίνει κίνητρα στους λαθρεμπόρους. Έτσι, βιομηχανικό υγραέριο περίπου 70.000 τόνων καταλήγει σε ετήσια βάση στις δεξαμενές πρατηρίων και πωλείται ως υγραέριο κίνησης, με το Δημόσιο να χάνει φόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ΑΑΔΕ αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτή την κατάσταση και ζήτησε από εταιρείες να της παρουσιάσουν συστήματα ιχνηθέτησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες φορολογικής σήμανσης των υγραερίων. Η διαδικασία αυτή θα τρέξει συντομότατα και εκτιμάται πως μέσα στο 2022 θα δρομολογηθεί τόσο η εισαγωγή ιχνηθετών, όσο και η εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού που θα τερματίσει το λαθρεμπόριο στα υγραέρια μια και καλή.

Πρώτη η Motor Oil

Η τεχνολογία της ιχνηθέτησης υγραερίων είναι προσιτή και εφαρμόζεται ήδη από ελληνικές επιχειρήσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Coral Gas, της θυγατρικής της Motor Oil, η οποία έχει υιοθετήσει την μοριακή ιχνηθέτηση του υγραερίου εδώ και αρκετά χρόνια, με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας, Παναγιώτη Χαριτόπουλο να θεωρείται ειδικός στο θέμα. Η Coral Gas χρησιμοποιεί εξοπλισμό της αμερικανικής εταιρείας Authentix. Η εν λόγω εταιρεία έχει αναπτύξει τόσο τεχνολογίες fuel marking (σήμανσης καυσίμων) όσο και ανίχνευσης λαθραίων καυσίμων (analyzers και detectors). Η Authentix μέσω μιας ειδικής τεχνολογίας φασματομετρίας και χρωματογραφίας, είναι σε θέση να ανιχνεύει μοριακά το λαθρεμπόριο, αλλά και τη νοθεία καυσίμου. Παρόμοιες τεχνολογίες διατίθενται από πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο και οι επιλογές εξοπλισμού είναι πολλές. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση…

H Ambrosia και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

H Ambrosia Capital, η εδρεύουσα στο Λονδίνο εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που τρέχουν οι Τάσος Αστυφίδης και Σταύρος Ανάγνου, έχει ξεχωρίσει τα τελευταία έτη για τη σοβαρότητα και τη συνέπεια της. Και κυρίως έχει ξεχωρίσει για το «πείσμα» της, στην προσπάθεια ανάδειξης της αξίας των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών assets. Επικεφαλής αναλυτής της Ambrosia είναι ο Osman Memisoglu , Τούρκος με καριέρα σε μεγάλες επενδυτικές φίρμες όπως η Bank of America Merrill Lynch και η Citigroup. Ο Osman Memisoglu και ο Richard Segal, μέλος του τμήματος ανάλυσης της εταιρείας, συνυπέγραψαν ένα report πολύ κολακευτικό για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Τι λέει αυτό; Πως τα λειτουργικά αποτελέσματα και τα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής κατασκευαστικής έχουν αναζωογονηθεί (refreshing), πως το πιστωτικό της προφίλ έχει βελτιωθεί μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και πως το ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξακολουθεί να είναι «φθηνό» (continue to trade cheap) σε σχέση με τις προοπτικές της εταιρείας και συγκρινόμενο με άλλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Το πλέον σημαντικό είναι πως η Ambrosia Capital βλέπει αναβάθμιση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τους οίκους αξιολόγησης S&P και Fitch. Μπορεί όχι άμεσα, αλλά στο ορατό μέλλον.

Η «Μαντελιανή Παγίδα»

Την θυμάστε την «ήπια προσαρμογή»; Τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή που εφάρμοσε (sic) ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και η οποία αποδείχθηκε στατιστικά προβληματική; Όλοι θα θέλαμε να την ξεχάσουμε, αλλά δεν μας αφήνουν. Προ ημερών δημοσιεύθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics ένας τόμος 406 σελίδων υπό τον τίτλο «Ελλάδα και Ευρώ. Από την Κρίση στην Ανάκαμψη», ο οποίος εμπεριέχει 16 κεφάλαια, στα οποία αναλύεται η οικονομική και γεωπολιτική θέση της Ελλάδος , στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Στους συγγραφείς περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ο Λουκάς Παπαδήμος. Υπεύθυνοι της έκδοσης είναι ο Kevin Featherstone, καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE, αλλά και ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο δεύτερος δεν έχασε την ευκαιρία να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Καραμανλή, με την «περιεκτική» περιγραφή της «Μαντελιανής Παγίδας» (Mundellian trap). Όπως αναφέρει σχετικά σε ανάλυσή του που εμπεριέχετε στον τόμο : «Μετά την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα αντιμετώπισε ένα έντονο δίλημμα πολιτικής. Λόγω της χαμηλής διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της, οι προσπάθειες αντιμετώπισης των εξωτερικών ανισορροπιών μέσω περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής θα οδηγούσαν σε ύφεση. Οι προσπάθειες να αποφευχθεί μια δημοσιονομικά προκαλούμενη ύφεση, οδήγησαν στη διατήρηση των εξωτερικών ανισορροπιών. Η Ελλάδα, όπως και άλλες οικονομίες στην περιφέρεια της ζώνης του ευρώ, βρέθηκε σε μια «Μαντελιανή Παγίδα» (όπως αποκαλεί ο πρώην Τσάρος την «σύγκρουση» του εσωτερικού και εξωτερικού ισοζυγίου). Για να μην σας μπερδεύουμε με οικονομικές θεωρίες, κατά τον κ. Αλογοσκούφη η «ήπια προσαρμογή» της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν μια πολιτική αποφυγής της ύφεσης, που απλά δεν τελεσφόρησε… Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή