Γενς Βάιντμαν: Αποχωρεί από την προεδρία της Bundesbank το «γεράκι» της Μέρκελ
Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του Διοικητή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), στα τέλη του 2021 γνωστοποίησε ο Γενς Βάιντμαν, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
Σε επιστολή του προς το προσωπικό της Bundesbank έγραψε:
«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έπειτα από δέκα χρόνια είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο – για την Bundesbank, αλλά και για εμένα προσωπικά».
Οι ακριβείς λόγοι για την αποχώρηση του 53χρονου κεντρικού τραπεζίτη είναι ακόμη άγνωστοι.
Ο Βάιντμαν είχε ενδιαφερθεί για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο του 2019. Ωστόσο, η χαμηλή του δημοφιλία στην ευρωζώνη και ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο και κυρίως το γεγονός πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να επιδιώξει να μπει Γερμανός στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν το επέτρεψαν.
Ο ρόλος του στην ελληνική κρίση
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας ήταν οικονομικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ την περίοδο 2006-2011 και πρωταγωνίστησε στις αποφάσεις για την Ελλάδα ειδικά στα γεγονότα πριν και κατά την κατάρτιση του πρώτου Μνημονίου.
Ο Στέφαν Μπάρον, ο βιογράφος του πρώην προέδρου της Deutsche Βank Γιόζεφ Άκερμαν έχει αποκαλύψει πως ο Ελβετός τραπεζίτης είχε παρουσιάσει στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το Φεβρουάριο του 2010 ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Deutsche Βank θα αναλάμβανε τη συγκέντρωση 30 δισ. ευρώ για την στήριξη της Ελλάδος. Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα το έδιναν γερμανική κρατική τράπεζα ΚfW και η γαλλική CDC (5 δισ. ευρώ εκάστη). Σε αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να συντάξει ένα πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της που θα εγκρινόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συμφωνία αυτή που θα εξασφάλιζε πολύτιμο χρόνο για την Ελλάδα σκάλωσε στον Βάιντμαν. Στις 26 Φεβρουαρίου 2010 ο Ακερμαν παρουσίασε το σχέδιο στον οικονομικό σύμβουλο της Μέρκελ, ο τελευταίος όμως το απέρριψε, υποστηρίζοντας πως αντέβαινε στις συνθήκες της ΕΕ και πως χρήματα των φορολογουμένων θα χρησιμοποιούνταν για να διασώσουν τις τράπεζες. Κατά τον Στέφαν Μπάρον η σχετική άρνηση του Βάιντμαν που τελικά αποδείχθηκε μοιραία οφείλεται στο γεγονός πως η Γερμανία ήταν μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμούσε μια ακόμα ανεπιθύμητη διάσωση.
Ο Γιόζεφ Άκερμαν θεώρησε σοβαρό λάθος τη στάση του Βάιντμαν και το ότι το Βερολίνο δεν καταλάβαινε πως θα τα έκανε όλα πολύ πιο ακριβά στο τέλος. Η ιστορία τον δικαίωσε. Ομοίως, κατέγραψε και τη στάση του Βάιντμαν σε μια υπόθεση που όπως αποδείχθηκε είχε τεράστια επιπτωση για την πορεία της ευρωζώνης, μεγαλύτερη από ότι ο Γερμανός οικονομολόγος αρχικά θεωρούσε.