Σε κλοιό ρευστοποιήσεων τα ελληνικά ομόλογα – Εκτινάχθηκαν spread και αποδόσεις
Στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαΐου ανήλθαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, καθώς θεωρούν πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να βάζει τέλος στην παροχή έκτακτης άφθονης ρευστότητας στη ζώνη του ευρώ.
Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στο 1,177% σημειώνοντάς αύξηση 11% σε σχέση με χθες, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,419%, σχεδόν 24% υψηλότερα σε σχέση με χθες, ενώ η απόδοση του 15ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,235%, σημειώνοντάς αύξηση 9,78% σε σχέση με χθες.
Το spread , δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου έχει ανέλθει στις 126 μονάδες βάσης, από τις 112 μονάδες βάσης στην αρχή της εβδομάδας.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε χθες ότι θα συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων με μέτρια χαμηλότερους ρυθμούς. Ωστόσο, η αγορά δεν πείστηκε από τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας στα πολύ χαμηλά επιτόκια, συνεχίζοντας να στοιχηματίζει στην πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων ακόμη και έως το τέλος του 2022.
Η Λαγκάνρτ ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει το έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ των 1,8 τρισ. ευρώ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και ότι τότε εκτιμά πως θα λήξει.
Καθώς η ημερομηνία αυτή πλησιάζει γρήγορα, πολλοί παράγοντες των αγορών περιμένουν να δουν εάν θα υπάρξει αναμόρφωση της πολιτικής της ΕΚΤ. Γιατί αυτή η κατάσταση οδηγεί σε πωλήσεις στο ελληνικό χρέος;
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το πρόγραμμα PEPP οδήγησε σε αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων οι οποίες τη 18μηνη περίοδο Μαρτίου 2020-Σεπτεμβρίου 2021 ξεπέρασαν σωρευτικά το ποσό των 32,1 δισ. ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με το 19,4% του ΑΕΠ της χώρας το 2020, που είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία που καταγράφουν επίσης υψηλά ποσοστά.
Σε όρους δημοσίου χρέους, οι αγορές μέσω PEPP από την Ελλάδα αντιστοιχούν στο 9% του συνολικού χρέους, ποσοστό που είναι σαφώς χαμηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ αύξησε την μέση μηνιαία ζήτηση για αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων περίπου κατά 1,8 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.
Διαβάστε επίσης:
edupass.gov.gr: Τι αλλάζει για τη δήλωση self test στα δημόσια σχολεία - Τι ισχύει για τα ιδιωτικά
Καταρρέει ο Ερντογάν: «Χαριστική βολή» η ενεργειακή κρίση – Ο κίνδυνος για την Ελλάδα
Μητσοτάκης - Μέρκελ: Το... μενού που είχε το δείπνο με θέα την Ακρόπολη - Δείτε τις φωτογραφίες