H Folli Follie, το outsourcing της ΕΕΕΠ και η «καμπάνα» στη Helicon
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Εβδομάδα Folli Follie
Σημαντική είναι η τρέχουσα εβδομάδα για την Folli Follie, και αυτό για δύο διαφορετικούς λόγους. Αρχικά την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου εκπνέει η προθεσμία που είχε δοθεί σε ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να καταθέσουν προσφορές για το 9οροφο ακίνητο στην Πατησίων που κάποτε στέγαζε το ΜΙΝΙΟΝ και το οποίο ανήκει στη Folli. Η τιμή εκκίνησης για το ιστορικό ακίνητο έχει τεθεί στα 25 εκατ. ευρώ και το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο υψηλότερα θα κινηθούν οι προσφορές. Μια ημέρα αργότερα, στις 4 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Folli Follie, η οποία αναμένεται , εκτός απροόπτου, να επικυρώσει τη συμφωνία εξυγίανσης. Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, οι βασικοί κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Folli Follie είχαν τους προηγούμενους μήνες καταψηφίσει στις γενικές συνελεύσεις της εταιρείας τη συμφωνία εξυγίανσης εμποδίζοντας προσωρινά τη διαδικασία. Ωστόσο, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το εμπόδιο αυτό ξεπεράσθηκε , καθώς διορίστηκε ως ειδική εντολοδόχος η δικηγόρος Αθηνών Βασιλική Τσιατά. Η δικηγόρος θα ασκήσει στις 4 Νοεμβρίου το δικαίωμα παράστασης και ψήφου, εκπροσωπώντας μετόχους που εκπροσωπούν συνολικά το 63,67% του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie. Και στη βάση αυτή, η συμφωνία εξυγίανσης θα εγκριθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Folli Follie, δίνοντας σημαντικές ανάσες στην εταιρεία.
Ο Πάρης της Μυκόνου
Ο Πάρης Λιάκος, ο γνωστός μεγαλοξενοδόχος της Μυκόνου και βραβευμένος αρχιτέκτονας, δρομολογεί μια νέα επένδυση στην περιοχή Πύργος - Άνω Μερά της Μυκόνου. Όπως μαθαίνουμε, το εν λόγω project είναι πιο «ταπεινό», σε σχέση με τα πεντάστερα ξενοδοχεία που έχει αναπτύξει ο κ. Λιάκος στο νησί. Πρόκειται για την ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας, τριών αστέρων δυναμικότητας 22 δωματίων και 64 κλινών. Ωστόσο, η αισθητική της μονάδας θα κινείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς θα φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Liakos and Assosiates Architects. Το γνωστό γραφείο τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά το τρέχουν οι γιοί του Πάρη Λιάκου, Νίκος και Σίμος. Η επένδυση στην Άνω Μερά γίνεται μέσω της εταιρείας Θέα Αιγαίου ΙΚΕ και το επενδυτικό σχέδιο συνολικού ενισχυόμενου κόστους 2,7 εκατ. ευρώ θα επιχορηγηθεί κατά 800.000 ευρώ περίπου από τον αναπτυξιακό νόμο.
«Καμπάνα» στη Helicon
«Καμπάνα» στο ιταλικό hedge fund Helicon αναμένεται να ρίξει μέσα στις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το πρόστιμο αφορά μη έγκαιρη γνωστοποίησης μεταβολής ποσοστού για τη συμμέτοχή της στη ΔΕΗ. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το εάν έχει εξιχνιαστεί τί ακριβώς έχει συμβεί και με το «Cash Settled Equity» που αποκάλυψε το ιταλικό hedge fund Helicon στις 29 Σεπτεμβρίου. Αναμένουμε λοιπόν τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Προσλήψεις και αναθέσεις
Τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Δημήτρη Ντζανάτο να στελεχώσει το γραφείο του με τέσσερεις ειδικούς συνεργάτες δικής του επιλογής, εκ των οποίων οι δύο μπορούν να προέλθουν από την αγορά και οι άλλοι δύο από φορείς του δημοσίου τομέα, δίνει τροπολογία που κατατέθηκε σεσχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών. Η ίδια τροπολογία δίνει τη δυνατότητα διευρυμένου outsourcing στην ΕΕΕΠ, αφενός προβλέποντας την ανάθεση της υποστήριξης και διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων και γνωμοδοτήσεων σε εξειδικευμένους δικηγόρους, αφετέρου την ανάθεση παροχής συμβουλών και γνωμοδοτήσεων σε μέλη ή πρώην μέλη του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών. Δεδομένου ότι ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ είναι πρώην ορκωτός ελεγκτής με 46 χρόνια επαγγελματικής απασχόλησης στο χώρο και υπήρξε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ελεγκτικής Grant Thornton για 21 χρόνια μέχρι το 2017, η τελευταία αυτή «πρόνοια» δεν προκαλεί εντύπωση. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως σήμερα στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων εργάζονται περίπου 67 άτομα, εκ των οποίων τα 18 έχουν διδακτορικό και μεταπτυχιακό. Από τους εργαζομένους με πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ, το 33% έχει σπουδάσει οικονομικά/ διοικητικές επιστήμες, πτυχίο μηχανικού ή πληροφορικής διαθέτει το 24% , πτυχίο νομικής και πολιτικών επιστημών διαθέτει το 17% και το 26% διαθέτει πτυχίο άλλων ειδικοτήτων.
Οι απεργίες στο λιμάνι του Πειραιά
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, αυξάνοντας την πίεση στην επιχειρηματική κοινότητα. Έτσι, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, και άλλοι φορείς έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της κατάστασης και την αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην εύθραυστη ελληνική οικονομία και στην ασθμαίνουσα αγορά, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές . Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως υπέρ της απεργίας τάσσεται η Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ ) στο λιμάνι του Πειραι,ά η οποία αριθμεί λιγότερα από 300 μέλη. Αντίθετα, άλλα σωματεία ζητούν την αποκατάσταση της λειτουργίας το συντομότερο, μεταξύ των οποίων η ΣΥΝΕΔΕΠ (πολύ μεγαλύτερο με πάνω από 800 μέλη), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Εθνικών Οδικών Μεταφορών και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Φορτηγών Ελευθέρας Ζώνης Πειραιά και Τελωνείων.