Παραμένει το αδιέξοδο στο λιμάνι του Πειραιά
Με την ένταση να εξακολουθεί να κυριαρχεί στο λιμάνι του Πειραιά οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ (COSCO) προετοιμάζονται για τη νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας.
Το τραγικό δυστύχημα στις εγκαταστάσεις του ΣΕΠ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του εργαζόμενου Δημήτρη Δαγκλή, έκανε ευρύτερα γνωστές όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας και την κακή συντήρηση των μηχανημάτων όπως της συγκεκριμένης γερανογέφυρας που καταπλάκωσε τον άτυχο εργαζόμενο.
Η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά προκάλεσε το ενδιαφέρον και ευρωπαϊκών συνδικάτων και εργαζομένων από άλλα λιμάνια της Ευρώπης που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους έλληνες συναδέλφους τους.
Οι εργαζόμενοι στις δύο προβλήτες συνεχίζουν να ζητούν 6άρες πόστες (εργατικές ομάδες) αντί για 4 που σήμερα επιβάλλει η εργοδοσία. «Αν υπήρχε και άλλος συνάδελφος δίπλα στον Δημήτρη, σήμερα θα μπορούσε να είναι μαζί μας», τονίζουν. Ακόμη, ζητούν κατάργηση των κόντρα βαρδιών, πρόγραμμα εργασίας για όλους τους εργαζομένους και μετατροπή όλων των Συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και υπογραφή ΣΣΕ. «Να μην κυνηγάμε το μεροκάματο από δω και από εκεί για να τα βγάλουμε πέρα, σκοτωμένοι από το άγχος, την πίεση να ζήσουν οι οικογένειές μας», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.
Στο μεταξύ, εντείνεται ο προβληματισμός στον επιχειρηματικό κόσμο για τα προβλήματα που κινδυνεύουν να δημιουργηθούν στη λειτουργία του εμπορίου. Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε χθες με τη δημοσιοποίηση κοινής επιστολής 22 παραγωγικών φορέων στην οποία γίνεται λόγος για την ανάγκη επικράτησης εργασιακής ειρήνης στο λιμάνι του Πειραιά.
Στην επιστολή που είχε αποδέκτη τον υπουργό Ναυτιλίας τονίζεται μεταξύ άλλων ότι οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις «είναι τα εξιλαστήρια θύματα» και κινδυνεύουν να καταλήξουν «σε παράπλευρες απώλειες αυτής της διαμάχης», και γι’ αυτό οι φορείς καλούν «όλους τους εμπλεκομένους να ανακαλέσουν τα εξώδικα, να αναστείλουν νέες κινητοποιήσεις και να επιλέξουν να συνεχίσουν τον διάλογο σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης».
Οι 22 επιχειρηματικοί φορείς αναγνωρίζουν ως υπαρκτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς σημειώνουν ότι «το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων στην ΣΕΠ ΑΕ και, συγκεκριμένα, τα 4 από τα 5 που αξίωσαν, αλλά κυρίως τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας, έχουν γίνει αποδεκτά».
Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται στην επιστολή, οι 22 παραγωγικοί φορείς προσβλέπουν στις λύσεις που θα προκύψουν από έναν ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Νέα μέτρα - Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει για τους μη εμβολιασμένους
Θλίψη για τη μαραθωνοδρόμο Δήμητρα Ιορδανίδου – Το χρονικό της τραγωδίας που «πάγωσε» τη Θεσσαλονίκη
Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 21χρονος οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε τον ντελιβερά (vid)