Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Στην αναγνώριση πως αυξάνονται τα σύννεφα πάνω από την ευρωζώνη και πως η νομισματική πολιτική θα καταστεί σταδιακά, και όχι άμεσα, λιγότερο χαλαρή προχώρησαν σήμερα δύο στελέχη της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη
Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη
AP
2'

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φάμπιο Πανέτα, ανέφερε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Sciences School of Management and Innovation και το Foundation Robert Schuman στο Παρίσι πως οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ενδέχεται να αυξάνονται.

Στην ίδια βάση δήλωσε αφενός ότι μια πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε «παρατεταμένη ύφεση, αφετέρου αναφερόμενος στις ανησυχίες που σχετίζονται με τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι «για τη νομισματική πολιτική σήμερα, η υπομονή είναι η πιο θαρραλέα μορφή δράσης».

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εικόνα σήμερα κυριαρχείται από ένα άλμα 'κακού' πληθωρισμού που δημιουργείται εκτός της Ευρωζώνης, ενώ βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το να δούμε αφύσικα μεγάλη εγχώρια ζήτηση», ανέφερε ο Πανέτα. Κατά τον ίδιο, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει υπομονετική. Μια πρόωρη σύσφιξη θα περιορίσει τις δαπάνες πριν η ζήτηση επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα.

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε εξάλλου ότι το 80% του πληθωρισμού αντανακλά διαταραχές από το εξωτερικό – κυρίως επειδή η Ευρωζώνη είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας και εμπορευμάτων. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι η ευρωζώνη ακολουθεί με καθυστέρηση την παγκόσμια ανάκαμψη της ζήτησης και ιδιαίτερα η κατανάλωση υπηρεσιών παραμένει κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση της πανδημίας.
Αν και επισήμανε ότι η τρέχουσα φάση του «κακού» πληθωρισμού θα μπορούσε να γίνει «άσχημος πληθωρισμός» αν υπάρξει απαγκίστρωση των προσδοκιών και αποσταθεροποίηση των μισθών, ο Πανέτα υποστήριξε ότι η υγεία της αγοράς εργασίας δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί.

Υπογράμμισε ακόμη ότι λόγω των υψηλών τιμών υπάρχει ο κίνδυνος αποδυνάμωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. «Ο 'κακός πληθωρισμός' με το να λειτουργεί σαν φόρος στη ζήτηση, θα μπορούσε ενδεχομένως να απομακρύνει την οικονομία ακόμα περισσότερο από την πλήρη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, πιέζοντας τον μεσοπρόθεσμο υποκείμενο πληθωρισμό», ανέφερε . «Αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του το μέλος της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτζμαν, εκτίμησε ότι είναι πιθανό οι αγορές ομολόγων του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία (ΡΕΡΡ) να τερματιστούν τον Μάρτιο όπως προγραμματιζόταν, και το ΡΕΡΡ να μπει σε εφεδρεία για μελλοντική χρήση.

«Οι μέχρι τώρα δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων μου, όλες υποδηλώνουν ότι οι καθαρές αγορές ΡΕΡΡ πιθανώς θα λήξουν τον Μάρτιο, αλλά ότι το ΡΕΡΡ ως πρόγραμμα δεν θα τερματιστεί, αλλά ίσως θα τεθεί σε αναμονή», δήλωσε ο Χόλτζμαν, προσθέτοντας πως ο ίδιος θα πιέσει για «μείωση» του προγράμματος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή