Στο 14% του ΑΕΠ σκαρφάλωσαν οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου

Εγγυήσεις συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ έχει παράσχει το Δημόσιο για τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων (Ηρακλής), για δάνεια που χορηγούν σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς ευρωπαϊκοί και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, για δάνεια για την αποκατάσταση ζημιών προερχόμενων από φυσικές καταστροφές , για δάνεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και για δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Εγγυήσεις συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ έχει παράσχει το Δημόσιο
Εγγυήσεις συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ έχει παράσχει το Δημόσιο
Pixabay
2'

Οι κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζές στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλή» έχουν ήδη ανέλθει σε 11,01 δισ. ευρώ για τα οποία εισπράττεται προμήθεια η οποία αποτελεί έσοδο του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, από την 01/01/2021 μέχρι τις 08/11/2021 εισπράχθηκαν 67,1 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τις 31/12/2021 αναμένεται να εισπραχθούν συνολικά 75,0 εκατ. ευρώ.

Οι εγγυήσεις που έχουν παρασχεθεί προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πλαίσιο προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, για την εκτέλεση επενδυτικών έργων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ανέρχονται συνολικά σε 1,911 δισ. ευρώ. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο αυτών των δανείων είναι 1,458 δισ. ευρώ και έχει εισπραχθεί προμήθεια 13,6 εκατ. ευρώ μέχρι τις 31/10/ 2021.

Οι εγγυήσεις προς φορείς εντός και εκτός της Γενικής Κυβέρνησης έχουν μειωθεί μέσα στο 2021. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο αυτών των δανείων είναι 8,9 δισ. ευρώ και έχει εισπραχθεί προμήθειες ύψους 37 εκατ. ευρώ μέσα στο έτος. Αυξημένες είναι οι εγγυήσεις που έχουν παρασχεθεί μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο αυτών των δανείων είναι 1,78 δισ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2020 ήταν στα 1,64 δισ. ευρώ.

Μετά από πιέσεις των θεσμών, και στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την καλύτερη διαχείριση των κρατικών εγγυήσεων, έχει επιταχυνθεί η επεξεργασία και πληρωμή των αιτημάτων κατάπτωσης εγγυήσεων, που υποβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα, για εγγυημένα δάνεια σε φυσικά πρόσωπα και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Με τη χρήση ψηφιακών δυνατοτήτων και με την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού, η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτημάτων, διενεργείται πιο γρήγορα. Οι εν λόγω ψηφιακές δυνατότητες αφορούν, στην αυτοματοποιημένη βεβαίωση οφειλών στις ΔΟΥ, στη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στο Taxis, καθώς και στο σύστημα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Δανειολήπτη» για την ηλεκτρονική διαχείριση του συνόλου των εγγράφων/αναγκαίων δικαιολογητικών, που συνδέονται με τα αιτήματα καταπτώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: «Παιδιά σκότωσα τη γυναίκα μου» - 49χρονος δολοφόνησε τη 48χρονη σύζυγό του

Εγκατάλειψη μωρού στο Αρχαιολογικό Μουσείο: Αυτός είναι ο άνδρας που ψάχνει η ΕΛΑΣ

Η μετάλλαξη Όμικρον και οι κινήσεις για Χριστούγεννα με «ανοιχτή» τη χώρα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή