Η ηχηρή απάντηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Monarch Investments και το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Η απάντηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Ηχηρή απάντηση σε όσα λέγονται περί «αδράνειας» και «αποτυχίας» στο να κερδίσει νέα έργα έδωσε η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω της REDS, καθώς κέρδισε το διαγωνισμό για τις Γούρνες Ηρακλείου. Πέρα από το διόλου ευκαταφρόνητο αντικείμενο των 40,2 εκατ. ευρώ, ο διαγωνισμός έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς -ως πλειοδότης- η REDS θα διαπραγματευθεί και με την εταιρεία που θα αναλάβει την ανάπτυξη του καζίνο στην περιοχή. Η επιτυχία στο «μικρό Ελληνικό» λοιπόν αποδεικνύει έμπρακτα ότι η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν αστειεύεται και όταν πραγματικά θέλει ένα έργο κατεβαίνει και το παίρνει.
Η Monarch Investments
Αιγυπτιακά κεφάλαια με διεθνή αναγνώριση και με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, επενδύουν διακριτικά και μεθοδικά σε ελληνικές τουριστικές υποδομές και στο ελληνικό real estate. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των εταιρειών Monarch Investments και Monarch Properties που συστάθηκαν προ έτους, στις αρχές της πανδημίας, από ένα επενδυτικό σχήμα, του οποίου ηγείται ο Ραούφ Σόμπι Γκάλι (Raouf Sobhi Ghali), ο CEO της Hill International. Η Hill International είναι μια πολυεθνική εταιρεία συμβούλων σε θέματα κατασκευών, που δραστηριοποιείται στην εκτέλεση έργων και προγραμμάτων και προσφέρει υπηρεσίες στους τομείς διαχείρισης κατασκευαστικών έργων, επίλυσης διαφορών, συμβούλων διαχείρισης, τεχνικών μελετών και τεχνολογίας περιβάλλοντος. Επικεφαλής δε Νοτίου Ευρώπης της Hill International είναι ο δραστήριος Μανώλης Σιγάλας. Η Hill International έχει κατά καιρούς παράσχει υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στον παραλιακό μέτωπο και ειδικά στη Βουλιαγμένη και στη Βάρκιζα. Εν μέσω της πανδημίας , ο Ραούφ Σόμπι Γκάλι πήρε το ρίσκο και ενεπλάκη ο ίδιος επιχειρηματικά στην περιοχή μέσω της Monarch Investments. Συγκεκριμένα, υπομίσθωσε από την Απολλώνιες Ακτές ΑΕ, του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, το κομμάτι της Α’ πλαζ Βούλας και αφού την αναμόρφωσε λειτούργησε το «Athines by the Sea», project που πήγε εξαιρετικά στην τρέχουσα σεζόν. Να σημειωθεί πως η Απολλώνιες Ακτές ΑΕ έχει σύμβαση με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και θα εκμεταλλεύεται την ακτή Α’ Βούλας μέχρι το τέλος του 2035. Σύμφωνα με την Διοίκηση της εταιρείας του ομίλου Δασκαλαντωνάκη οι μελλοντικές καταβολές από τη σύμβαση ενοικίασης της Α’ πλαζ Βούλας αναμένεται να ανέλθουν σε 11,8 εκατ. ευρώ! Και δεδομένων των εφετινών επιδόσεων της Monarch Investments η πρόβλεψη της Διοίκησης της εταιρείας Απολλώνιες Ακτές ΑΕ αναμένεται να επιβεβαιωθεί. Κατά πληροφορίες, στα projectτης Monarch Investments έχει ενεργή εμπλοκή και η γνωστή DJ και μουσική παραγωγός Ξένια Γκάλη (Xenia Ghali), κόρη του Ραούφ Σόμπι Γκάλι – η μητέρα της είναι Ελληνίδα και έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα -. Η Ξένια Γκάλη, έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στις τεχνολογικές εφαρμογές, έχοντας δημιουργήσει το MYNT app, μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα κατ΄οίκον επισκέψεων για μαθήματα με personal trainers, pilates trainers, yoga trainers, αλλά και makeup artists, hairstylists, κ.α.. Σε κάθε περίπτωση, ο Ραούφ Σόμπι Γκάλι, η οικογένεια και οι συνεργάτες του, φαίνεται πως θα κάνουν ακόμη πιο αισθητή την επενδυτική παρουσία τους στην Ελλάδα στο μέλλον…
To LME του ΟΔΔΗΧ
Ως «win win» κίνηση τόσο για το ελληνικό δημόσιο χρέος, όσο και για τους επενδυτές χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς ομολόγων την πρόσκληση που απεύθυνε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε κατόχους ελληνικών ομολόγων για εξαγορά ή ανταλλαγή ομολόγων λήξης το 2023,2024 και 2025 με τίτλους ωρίμανσης το 2027, το 2033, το 2037 και το 2042. Το εν λόγω πρόγραμμα διαχείρισης υφιστάμενων υποχρεώσεων χαρτοφυλακίου χρέους (Liability Management Exercise- LME) αφορά σε τίτλους 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ έχουν να κάνουν με χρεόγραφα που είναι στην κατοχή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κίνηση αυτή θα έχει πολλαπλά οφέλη. Αφενός θα εκτείνει σε μακρύτερες λήξεις τις ωριμάνσεις του χρέους και θα περιορίσει τα ρίσκα σε ορίζοντα τριετίας. Αφετέρου θα αυξήσει τη ρευστότητα σε κομμάτια της καμπύλης ομολόγων που καταγράφεται μεγάλη ζήτηση. Και τα οφέλη για τους επενδυτές θα είναι μεγάλα - ειδικά για τους θεσμικούς - καθώς θα αποκτήσουν ομόλογα με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα (σ.σ. και διάρκειες που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ).
Γερμανική περιπλοκή
Η στήλη πληροφορείται πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαχείρισης υποχρεώσεων χαρτοφυλακίου χρέους είχε προγραμματισθεί να τρέξει ήδη από το Σεπτέμβριο. Γιατί καθυστέρησε; Λόγω των γερμανικών εκλογών. Τόσο πριν τις 26 Σεπτεμβρίου (οπότε έγιναν οι εκλογές), όσο και μετά, μέχρι να σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, οι αποφάσεις για τα δημοσιονομικά της Ελλάδος και ειδικά για τη διαχείριση του χρέους μπήκαν στον «πάγο». Και δεν μιλάμε μόνον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξαγοράς/ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και για το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,8 δισ. ευρώ και διμερών δανείων που έλαβε η Ελλάδα από κράτη της ζώνης του ευρώ το 2010 (GLF) ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Βλέπετε , δεδομένου ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είναι δανειστής με προνομιακό καθεστώς, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς να δοθεί η έγκρισή του και ειδικά η έγκριση του Βερολίνου. Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία θέτει τέλος σε αυτή την πολύμηνη αναμονή, ωστόσο η προαναφερόμενη κατάσταση δείχνει πως η Ελλάδα εξακολουθεί σε κάποια θέματα να μην έχει το «αυτοδιοίκητο».
Τρέχοντας για τον Σώρρα
Δυστυχώς τα στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν έχουν να κάνουν μόνον με τους συσχετισμούς δυνάμενων εντός της ευρωζώνης. Έχουν βρεθεί σε θέση να σπαταλούν δυνάμεις και για αστείες υποθέσεις, όπως αυτή του Αρτέμη Σώρρα. Δικαστική πηγή μας ενημέρωσε πως στελέχη του ΟΔΔΗΧ βρέθηκαν στο Εφετείο για να καταθέσουν για τις γνωστές απάτες του επικεφαλής της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις». Ο Σώρρας ισχυριζόταν ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να ξεπληρώσει πλήρως το χρέος του ελληνικού κράτους με ομόλογα ύψους 200 δισ. ευρώ. Και έτσι έμπλεξε και τον ΟΔΔΗΧ στην δικαστική διερεύνηση της απάτης, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να πρέπει «κάθε τρεις και λίγο» να καταθέτουν για το πως έστησε την απάτη και για τα φαιδρά των ισχυρισμών του.