Η μετάλλαξη Όμικρον αυξάνει τις δαπάνες του Δημοσίου, μειώνει τα έσοδα
Με έξοδο στις αγορές μέσα στον Ιανουάριο θα εγκαινιάσει το υπουργείο Οικονομικών το εκδοτικό πρόγραμμα του 2022, με την κίνηση αυτή να είναι μεν προγραμματισμένη, αλλά και επιβεβλημένη λόγω των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η διαχείριση της πανδημίας.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου διαμορφώνονται στα 31,6 δισ. ευρώ σήμερα, από 38,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 και δεδομένου ότι όλα δείχνουν πως οι κρατικές δαπάνες τον Ιανουάριο θα ξεπεράσουν το μηνιαίο στόχο των 6,7 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022, η ενίσχυση του κρατικού ταμείου είναι απαραίτητη.
Κατά πληροφορίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξετάζει την έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με τα προσδοκόμενα μηναία έσοδα από φόρους του Ιανουαρίου, που τοποθετούνται στα 4,1 δισ. ευρώ, θα δώσουν ταμειακές ανάσες στην κυβέρνηση, η οποία είναι ήδη αντιμέτωπη με πλήθος αναγκών.
Να σημειωθεί πως η Κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2022 έχει τοποθετήσει στα 24,8 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το έτος που διανύουμε, με τα 2,7 δισ. ευρώ εξ αυτών να σχετίζονται με την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις που μιλούν για ένα «παγωμένο» πρώτο εξάμηνο από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας, τότε το πρωτογενές έλλειμμα ενδέχεται να αυξηθεί, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις χρηματοδοτικές ανάγκες.
Για να καλύψει τα 24,8 δισ. ευρώ των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα προχωρήσει σε εκδόσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί μέσω μείωσης των ταμειακών αποθεμάτων κατά 6,6 δισ. ευρώ, με χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία (1,3 δισ. ευρώ), από τις επιστροφές των κερδών των SMPs και ANFAs (1,3 δισ. ευρώ) και από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων (700 εκατ. ευρώ).
Εάν βεβαίως οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες τότε η Κυβέρνηση θα αντλήσει περισσότερα από 12 δισ. ευρώ από τις αγορές. Αυτό θα γίνει σε ένα περιβάλλον που το δίχτυ προστασίας της ΕΚΤ δεν θα είναι τόσο «στιβαρό» όσο το προηγούμενο διάστημα και πιθανότατα με αυξημένο κόστος σε σχέση με το 2021.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία στην Καρδίτσα: Νεκρός 18χρονος φοιτητής – Κατέρρευσε μέσα σε καφετέρια
Άδεια από την εργασία για όσους νοσούν με κορονοϊό: Τέλος στο αλαλούμ – Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Πιστοποιητικό νόσησης: Αλλαγές στην τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε - Τι θα πρέπει να προσέχετε