Ακρίβεια: Οι εικόνες της αγοράς που πιστοποιούν το πρόβλημα για τα νοικοκυριά

Ακρίβεια: Το ράλι ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασικά αγαθά συνεχίζεται. Εικόνες απόγνωσης στην αγορά τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης για τους καταναλωτές σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

ακρίβεια
Ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά, στενάζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
2'

Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας στην παρούσα φάση, είναι το κύμα ακρίβειας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια προκαλούν «ντόμινο» ανατιμήσεων και στα βασικά αγαθά. Οι ανατιμήσεις οδηγούν τους καταναλωτές στο να αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αγοραστική κίνηση και τα προβλήματα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Το Newsbomb.gr με συνεχή ρεπορτάζ, άρθρα και αναλύσεις έχει τοποθετηθεί για το βασικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, το οποίο με βάση τα στοιχεία αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερο στο εγγύς μέλλον. Αναπόφευκτα, το κοινωνικό πρόβλημα γίνεται και πολιτικό με την κυβέρνηση να δέχεται «πυρά» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, με ανακοινώσεις που έγιναν το πρωί της Τετάρτης (09/02) από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η πολιτεία προσπαθεί να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ενέργειας.

Οι εικόνες, ωστόσο, που έχουν καταγραφεί από την αγορά δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος αναφορικά με την ακρίβεια. Λαϊκές αγορές που είναι «έρημες», πολίτες που εξετάζουν δυο και τρεις φορές τις τιμές πριν αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα προϊόντα και τιμές που αγγίζουν επίπεδα – ρεκόρ.

Ενδεικτικό είναι και το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα. Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο των λαϊκών αγορών, Παντελή Μόσχο, και τον Παράσχο Κατωμέρη, έμπορο στην κεντρική λαχαναγορά Αθηνών, αμφότεροι τόνισαν πως οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι τουλάχιστον 40% πάνω ενώ το αγοραστικό κοινό πλέον αγοράζει με το... τεμάχιο! Ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και κακοκαιρία έχουν προκαλέσει ένα «εκρηκτικό» μείγμα που έχουν προκαλέσει «καλπασμό» των τιμών με το τέλος να μην είναι καν κοντά...

Σε άλλο ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, o πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, μίλησε για το «ράλι» αυξήσεων που καταγράφεται σε τρόφιμα και ενέργεια. Όπως εξήγησε, η κατάσταση στην αγορά δεν θυμίζει απλά την εποχή των μνημονίων αλλά σε πολλές περιπτώσεις περιγράφεται με ακόμα πιο μελανά χρώματα. Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και αγωνία για την επόμενη ημέρα και για την «τσέπη» νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι το τι θα ακολουθήσει αυτής της νέας οικονομικής κρίσης που – όχι απλά διαφαίνεται στον ορίζοντα αλλά—είναι ήδη εδώ. Υπάρχουν λύσεις εξόδου από την κρίση ή απλά βουλιάζουμε σε μια Ευρώπη που δεν έχει σχέδιο παρά μόνο δημοσιονομικές εμμονές σταθερότητας;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
23:52ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Καβάλα