Ακρίβεια και ανατιμήσεις σε ενέργεια «γονατίζουν» επιχειρήσεις και νοικοκυριά - Όλα τα μέτρα στην ΕΕ
«Καλπάζει» η ακρίβεια με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να πιέζονται από τις αυξήσεις στην ενέργεια.
Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊότων, αλλά στην ενέργεια δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στα νοικοκυριά, όπως και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια σειρά πάγιων εξόδων.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε ελαφρώς μικρότερες επιδοτήσεις στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος. Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση θα είναι στα 0,15 ευρώ ανά kWh έναντι 0,16 ευρώ τον Ιανουάριο. Για τις επόμενες 150 έως 300 kWh το ύψος της ενίσχυσης θα είναι στα 0,11 ευρώ/kWh έναντι 0,12 τον Ιανουάριο.
Η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό 300 kWh θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα. Και για τον Φεβρουάριο οι επιχορηγήσεις θα γίνουν για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών και κλιμακωτά με βάση την κατανάλωση.
Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh. Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.
Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.
Σε σχέση με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης δεν αλλάζει τον Φεβρουάριο. Θα είναι στα 20 ευρώ ανά MWh, όπως και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 20 ευρώ ανά MWh.
Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές. Η ΔΕΠΑ θα προσφέρει 20 ευρώ ανα θερμική μεγαβατώρα για όλη την μηνιαία κατανάλωση. Το όφελος είναι 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ» θα είναι ανοικτή έως τις 15 Μαρτίου.
Αργυριάδης στο Newsbomb.gr: Να δοθεί βάρος στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις
Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο και φορολογικό σύμβουλο, Αργύρη Αργυριάδη, τόνισε για την ελάφρυνση - στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει «πρέπει να υπάρξει επέκταση των ρυθμιζόμενων δόσεων», αναφέροντας την ίδια ώρα πως «ο ΔΕΔΔΗΕ προσπάθησε μέσω των λογαριασμών να επιβαρύνει τους καταναλωτές για την υπογειοποίηση των καλωδίων, κάτι που σταμάτησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας(ΡΑΕ)».
Ακόμη, ο κ. Αργυριάδης πρότεινε την μείωση του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ εκτιμά πως θα πρέπει να μειωθεί και ο ΦΠΑ για ένα διάστημα, μέτρο που - όπως είπε - έχει εφαρμοστεί και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.
Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb.gr: Εξαπάτηση των καταναλωτών η επιδότηση της ενέργειας
Σε ερώτηση του Newsbomb.gr προς τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών(ΙΝΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, για την επιδότηση στην ενέργεια απάντησε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ εξαπάτηση των καταναλωτών το θέμα της επιδότησης στην ενέργεια, γιατί όταν η κυβέρνηση μιλά για επιδότηση, επιδοτεί μόνο το ρεύμα και όχι τις λοιπές χρεώσεις, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να έρχονται υπέρογκοι λογαριασμοί».
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα κι ένα μέσο αρτοποιείο, το οποίο μέχρι πρότινος πλήρωνε 7.000 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια, πλέον καλείται να πληρώσει 21.000 ευρώ.
ΕΕ: Εθνικές πολιτικές για την προστασία των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών της ενέργειας
Η τρέχουσα αύξηση στις τιμές χονδρικής της ενέργειας στην Ευρώπη ώθησε τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις άμεσες επιπτώσεις των ανατιμήσεων.
Το Ινστιτούτο Bruegel συνέλεξε δεδομένα, παρέχοντας μια επισκόπηση των διαφορετικών πολιτικών που χρησιμοποιούνται από τις χώρες σε εθνικό επίπεδο για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών στους καταναλωτές.
Τα μέτρα σε υποεθνικό και υπερεθνικό επίπεδο εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής αυτού του συνόλου δεδομένων, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο σχετικά.
Την ώρα που οι πολιτικές σε περιφερειακό επίπεδο μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους καταναλωτές, παραδείγματος χάριν στο Βέλγιο, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο οι ρυθμίσεις όσο και οι εισφορές για την ενέργεια ορίζονται σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών της ενέργειας είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικά.
Χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία (μεταξύ άλλων) ζητούν από κοινού δράση σε επίπεδο ΕΕ για την εφαρμογή στρατηγικών αποθεμάτων και την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ άλλες, όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία, θέλουν να επανεξετάσουν τον μηχανισμό του συστήματος εμπορίας εκπομπών και η Γαλλία φωνάζει για τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού τιμολόγησης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Ο παρακάτω πίνακας ταξινομεί τα μέτρα από 17 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε έξι τύπους απαντήσεων στην απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Σημειώνεται ότι όλα τα μέτρα συζητήθηκαν, προτάθηκαν ή θεσπίστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ήδη εκτυλισσόταν η ενεργειακή κρίση. Το Ινστιτούτο Bruegel ένα μέτρο που πρέπει να «συζητείται» όταν σημαντικοί παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών, όπως τα πολιτικά κόμματα, έχουν συζητήσει δημόσια το μέτρο αλλά δεν έχει ληφθεί επίσημη δράση για την εφαρμογή του.
Με τον όρο «προτεινόμενο» το Ινστιτούτο Bruegel αναφέρεται σε μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δημόσια από υψηλά κυβερνητικά στελέχη, όπως υπουργούς. Τέλος, «θέσπισε» όλα εκείνα τα μέτρα που ισχύουν ήδη σήμερα.
Με πληροφορίες από το Ινστιτούτο Bruegel
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Σκρέκας: Επιδότηση 39 ευρώ στο ρεύμα για τα νοικοκυριά και 65 ευρώ για τις επιχειρήσεις