Το «total makeover» της Εθνικής, ο εξευμενισμός στελεχών και η Ευρωπαϊκή Πίστη και οι συγκρίσεις

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Αναπόφευκτη σύγκριση

To εντυπωσιακό «deal» για την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz με συνολική αποτίμηση 39% πάνω από τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης και 24% πάνω από την σταθμισμένη εύλογη τιμή της μετοχής της, επαναφέρει στο προσκήνιο τους όρους πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC και τεκμηριώνει το εύλογο της κριτικής του Συλλόγου των Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής και της αντιπολίτευσης συνολικά. Βλέπετε, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εγκρίνει τη συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με το CVC, το fund θα αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική με τίμημα που αναλογεί μόλις στο 50% των ιδίων κεφαλαίων της. Δηλαδή σε μια περίοδο που οι εξαγορές των εγχώριων ασφαλιστικών επιχειρήσεων γίνονται με premiums (Ευρωπαϊκή Πίστη - Allianz, AXA – Generali, Metlife -NN) η Εθνική Τράπεζα θα πουλήσει ένα από τα πλέον κερδοφόρα περιουσιακά της στοιχεία με βαθύ discount και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα εξέρχεται πλήρως από την ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ.

Εξαιρετικές προοπτικές

Η έκθεση αποτίμησης της Ευρωπαϊκής Πίστης που συνέταξε η Eurocorp ΑΕΠΕΥ προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Allianz απαριθμεί μια σειρά από λόγους που ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό, ήτοι τεκμηριώνει το γιατί η Allianz, αλλά και προγενέστερά αυτής ο Όμιλος ΝΝ, η Generali και το CVC έχουν κινηθεί τους τελευταίους μήνες για να αποκτήσουν ή να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά. Σύμφωνα με την Eurocorp, της οποίας ηγείται ο πολύπειρος Ίωνας Κουφοπαντελής, ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος θα υπερ - αποδώσει για τους εξής τέσσερεις λόγους: 1) Η διείσδυση των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών διαμορφώνεται σχεδόν στο ήμισυ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η μέση ασφαλιστική διείσδυση (ασφάλιστρα έναντι του ΑΕΠ) διαμορφώθηκε στην ΕΕ το 2019 στο 4,8%, ενώ η αντίστοιχη ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 2,6%. 2) Η αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα θα τροφοδοτήσει τον κλάδο των ασφαλίσεων, αυξάνοντας έτσι τη διείσδυση των ασφαλίσεων. 3) Η αύξηση των ασφαλίσεων συσχετίζεται με την αύξηση του ΑΕΠ και καθώς η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5,2% και 3,6% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, οι προοπτικές για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι αυξημένες. 4) Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται συγκέντρωση στον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο, η οποία θα οδηγήσει σταδιακά στη σύγκλιση της εγχώριας αγοράς με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Το νέο site της Εθνικής Τράπεζας

Σε τροχιά γενικότερου lifting έχει μπει η εταιρική εικόνα της Εθνικής Τράπεζας με τη Διοίκηση Μυλωνά να επιδιώκει να φέρει έναν αέρα «φρεσκάδας» στην εικόνα της τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, εντός των επομένων ημερών αναμένεται να βγει στον αέρα το νέο, ανανεωμένο εταιρικό site το οποίο υπόσχεται να είναι και πιο μοντέρνο αλλά και πιο λειτουργικό, τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους επαγγελματίες πελάτες. Και έπεται και συνέχεια, καθώς σειρά παίρνουν τα sites των θυγατρικών, κάποια από τα οποία χρειάζονται πραγματικά total makeover.

Αναμονή τέλος

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ελέησε και έβαλε την υπογραφή του στην απόφαση τοποθέτησης των νέων μελών της Αρχής για το Ξέπλυμα. Το ΦΕΚ δημοσιεύθηκε το Σάββατο το πρωί και έτσι η «αναμονή» του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Χαράλαμπου Βουρλιώτη έλαβε τέλος. Πλέον, έχοντας διασφαλισμένη τη νόμιμη σύνθεση του οργάνου ο κ. Βουρλιώτης θα μπορεί να συγκαλέσει την ολομέλεια της Αρχής μεθαύριο Τετάρτη και να συζητηθούν όλες οι εκκρεμούσες - από το Δεκέμβριο - υποθέσεις. Ας ελπίσουμε ότι οι αδικαιολόγητες αρρυθμίες στη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής θα εκλείψουν και ότι οι ηγεσίες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών θα την αντιμετωπίζουν εφεξής με τη δέουσα σοβαρότητα.

Εξευμενισμός στελεχών

Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποια κομματικά στελέχη της ΝΔ με θητεία στην αυτοδιοίκηση, αλλά και στους επιμελητηριακούς θεσμούς, έχουν γίνει αποδέκτες ειδικών προτάσεων. Επιμελητηριακό στέλεχος, εκμυστηρεύθηκε πως έλαβε προσφορά για να αναλάβει Διοικητής σε σχετικά μεγάλο νοσοκομείο, ωστόσο αρνήθηκε, καθώς η διαχείριση πανδημικών συνθηκών δεν εμπίπτει στο γνωστικό του αντικείμενο. Σε άλλο στέλεχος προτάθηκε - και αποδέχθηκε- να αναλάβει ειδικός εκκαθαριστής σε εκκαθάριση που θα έπρεπε να είχε περαιωθεί προ ετών, αλλά κάποιοι την κρατούν -άγνωστο γιατί- ανοικτή. Αυτή η κινητικότητα στον εξευμενισμό στελεχών που διατύπωναν παράπονα, έχει μια κάποια σημασία…