Προς διπλή παράταση για τις τιμές αναφοράς ΑΠΕ και τις εγγυητικές επιστολές
Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα της αγοράς η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας αναμένεται να καταθέσει τροπολογίες στη Βουλή με τις οποίες αφενός θα δίνει πρόσθετο χρόνο σε όσους επενδυτές AΠΕ επιθυμούν να υποβάλλουν αίτημα για οριστικούς όρους σύνδεσης χωρίς να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή των 35.000 ευρώ, αφετέρου θα διατηρεί τις τιμές αναφοράς και το 2023 στο ύψος που θα προσδιορισθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου προβλέπεται να παραταθεί από το υπουργείο Ενέργειας ο χρόνος για όσους επενδυτές AΠΕ επιθυμούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα για τις άδειές τους και να καταθέσουν αίτημα για οριστικούς όρους σύνδεσης στους διαχειριστές χωρίς να απαιτείται η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.
Η εγγυητική των 35.000 ευρώ τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι και έδωσε περιθώριο στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν έως τις 28 Φεβρουαρίου πλήρη φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης, ώστε να μην έχουν την υποχρέωση της καταβολής της.
Από την υποχρέωση αυτή απαλλάσσονται τα παλιά έργα (πριν τις 23 Ιουλίου του 2021), τα οποία όμως για να κρατήσουν σε ισχύ τις άδειες χρειάζεται να καταθέσουν αίτημα για οριστικούς όρους σύνδεσης το εξεταζόμενο διάστημα(έως 28/2) πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη προβεί σε αυτή την τακτοποίηση.
Η εγγυητική επιστολή αποτελεί προαπαιτούμενο για την έκδοση της βεβαίωσης παραγωγού και θα επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο με την υποβολή στον αρμόδιο διαχειριστή πλήρους αιτήματος χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης.
Παράλληλά, για τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που κλειδώνουν ταρίφες χωρίς τη συμμετοχή σε ανταγωνιστικές διαδικασίες το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει τη διατήρηση των τιμών αναφοράς το 2023 στα νούμερα που θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το επόμενο έτος θα ισχύσουν οι ελαφρώς αποκλιμακωμένες ταρίφες που θα βρίσκονται εν ισχύι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του 2022. Στη βάση αυτή, τα έργα ΑΠΕ ιδιωτών, όπως φωτοβολταϊκά έως 500 κιλοβάτ, θα αποζημιώνονται με 63 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τα φωτοβολταϊκά ενεργειακών κοινοτήτων με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι εν λόγω τιμές θα έπρεπε κανονικά να ενεργοποιηθούν την 1η Μαρτίου του 2022, ωστόσο το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταθέσει την εφαρμογή τους.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Λαγκάρντ: Σταδιακή η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
Η ΕΚΤ απαιτεί από τις τράπεζες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια το 2022