Τα drones της Latsco Marine Management, η Euronet επεκτείνεται και τα «κουρέματα» των servicers

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Τα drones της Latsco Marine Management, η Euronet επεκτείνεται και τα «κουρέματα» των servicers
5'

Τα drones της Latsco

Η ναυτιλιακή Latsco Marine Management, την οποία τρέχει ο Πάρις Κασιδόκωστας Λάτσης, προχώρησε σε μια γενναιόδωρη δωρεά προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κάλυψη των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος. Συγκεκριμένα, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, δώρισε ένα «state of the art» εξοπλισμό 18 drones τύπου Matrice 300 RTK της DJI's, με όλα τα παρελκόμενα τους, συνολικής αξίας 462.060 ευρώ! Το εν λόγω drone φέρει κάμερα που μπορεί να τραβήξει Ultra HD (4K) βίντεο και μπορεί να επιχειρεί συνεχόμενα για μια ολόκληρη ώρα σε μια εμβέλεια 15 χιλιόμετρων! Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως μετά την δωρεά του κ. Κασιδόκωστα, οι επιχειρησιακές δυνατότητες του Πυροσβεστικού Σώματος, τόσο ως προς την επιτήρηση, όσο ως προς και την παρακολούθηση πυρκαγιών, έχει πλέον «απογειωθεί».

Μεγαλώνει η Euronet

Ολοκληρώνει το τρέχον πλάνο διείσδυσής της στην ελληνική αγορά η Euronet, η αμερικανική εταιρεία που έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας υπηρεσίες πληρωμών σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Μετά τη συμφωνία με την Πειραιώς Financial Holdings για την εξαγορά του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών (Piraeus Bank Merchant Acquiring) της τράπεζας, έναντι τιμήματος 300 εκατ. ευρώ, η Euronet Merchant Services απέκτησε άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών. Με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, μετά από θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της ΤτΕ, η Euronet Merchant Services θα παρέχει πλέον υπηρεσίες που επιτρέπουν τις τοποθετήσεις μετρητών σε λογαριασμό πληρωμών, υπηρεσίες που επιτρέπουν τις αναλήψεις μετρητών από λογαριασμό πληρωμών και την εκτέλεση πράξεων πληρωμής, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς κεφαλαίων σε λογαριασμό πληρωμών που τηρείται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών του χρήστη ή σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, υπηρεσίες εμβασμάτων, υπηρεσίες εκκίνησης πληρωμής, υπηρεσίες πληροφοριών λογαριασμού, κ.α.. Την Euronet στην Ελλάδα, την τρέχει η Ιωάννα Κρικελλή, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας, η οποία έχει την τελευταία διετία υλοποιήσει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα εγκατάστασης ΑΤΜ της εταιρείας σε όλη τη χώρα.

Έρχονται βαθιά «κουρέματα»

Σε πιο δραστικά μέτρα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων περνούν οι servicers, καθώς οι ρυθμίσεις ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί και πλέον τα εναπομείναντα δάνεια χρήζουν άλλης αντιμετώπισης. Έτσι –και καθώς η υπόθεση των πλειστηριασμών είναι ακόμα περίπλοκη- οι servicers εξετάζουν να προσφέρουν ακόμη και «κουρέματα» που φτάνουν στο 50% της αξίας της οφειλής. Και αυτό για δάνεια με εξασφαλίσεις, καθώς στα καταναλωτικά χωρίς εγγυήσεις το «κούρεμα» θα φτάνει ακόμη και στο 90%. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, σε αυτά τα επίπεδα θα ανταποκριθούν αρκετοί δανειολήπτες που θα θελήσουν να «καθαρίσουν» τις οφειλές τους, ώστε να μην αντιμετωπίσουν το φάσμα των πλειστηριασμών (ακόμα και αν οι πλειστηριασμοί αργήσουν).

Στελεχώνεται η Μετάβαση

«Πατάει γκάζι» το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να στελεχωθεί η Μετάβαση ΑΕ. Η Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, όπως είναι ολόκληρη η ονομασία του φορέα, έχει αναλάβει το έργο της παραγωγικής μετάβασης των περιοχών που ανήκουν στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), ήτοι των περιοχών της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης. Αντιλαμβάνεται κανείς πως η αποστολή της Μετάβαση ΑΕ- πρόεδρος της οποίας είναι ο Επίκουρος Καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας και Διευθύνων Σύμβουλος ο Ιωάννης Μπούκης - μόνο εύκολη δεν είναι. Η εταιρεία θα πρέπει μεταξύ άλλων να σχεδιάσει τη διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης των περιοχών δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, να προχωρήσει στην αναβάθμιση και στην αξιοποίηση των εδαφών που περιλαμβάνονται σε αυτές, να προωθήσει επενδύσεις στις περιοχές και να εκτελέσει έργα υποδομής και ανάπτυξης. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως «η επιτυχία του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τη χώρα και για την Ευρώπη». Στη βάση αυτή το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρεί στη στελέχωση της Μετάβαση ΑΕ, μέσω τριετών αποσπάσεων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, αναζητούνται 26 στελέχη, κυρίως μηχανικοί, γεωλόγοι, γεωπόνοι, περιβαλλοντολόγοι, επιστήμονες πληροφορικής και δικηγόροι. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο έως τις 11 Μαρτίου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Η δε αξιολόγηση των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μπούκη, κατόπιν συνέντευξης, ο οποίος στη συνέχεια θα εισηγηθεί σχετικά στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Περί δημοσίου λειτουργήματος

Στην επικαιροποίηση του εθνικού καταλόγου που περιλαμβάνει όσους ασκούν ή άσκησαν σημαντικό δημόσιο λειτούργημα στην Ελλάδα, προχώρησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά από «όχληση» της Κομισιόν. Βλέπετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει και τηρεί ενήμερο τον κατάλογο καθηκόντων, που θεωρούνται σημαντικό δημόσιο λειτούργημα σε επίπεδο θεσμικών οργάνων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση, άγνωστο γιατί, δεν συμπεριλάμβανε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους διατελέσαντες σημαντικό δημόσιο λειτούργημα! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έγγραφο προς τη Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε αυτό να αλλάξει άμεσα. Και έτσι και έγινε. Και πλέον οι ευρωβουλευτές περιλαμβάνονται στις λίστες των προσώπων που ασκούν ή άσκησαν σημαντικό δημόσιο λειτούργημα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
08:34ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο TikToker Manolο