Το ομόλογο της Lamda, το «πυρηνικό» Virtual Net Metering και το Jeep των Κουτσολιούτσων

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

H ξενάγηση στο Ελληνικό

«Άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις». Αυτό ήταν το μήνυμα που πήρε η Lamda Development στον απόηχο της ξενάγησης που πραγματοποίησε σε εκπροσώπους του Τύπου στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Αυτός εξάλλου ήταν και ο σκοπός της εκδήλωσης, καθώς, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας, είναι εντελώς διαφορετικό να μιλάς για ένα έργο μέσω παρουσιάσεων και φωτογραφιών –όσο εντυπωσιακές και αν είναι αυτές- και εντελώς διαφορετικό να το επισκέπτεσαι, βλέποντας το μέγεθος και τις προοπτικές του.

Το ομόλογο της Lamda

Σε συνέχεια της ξενάγησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου είπε πολλά και ενδιαφέροντα για το μέλλον του έργου, τις προοπτικές αλλά και τις επιπτώσεις της τρέχουσας συγκυρίας. Ανάμεσα σε αυτά λοιπόν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου, όχι επειδή η εταιρεία χρειάζεται ρευστότητα, αλλά προκειμένου να αλλάξει το δανειακό της μείγμα, μειώνοντας την απευθείας έκθεσή της στις τράπεζες. Και στη διαδικασία αυτή –εφόσον επανέλθει η ηρεμία στις αγορές- κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει η πρόσφατη μεταγραφή της Ελένης Βρεττού, η οποία γνωρίζει σε βάθος την αγορά ομολόγων και τον τρόπο για να εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Το Jeep των Κουτσολιούτσων

Τώρα που οι Τζώρτζης και Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα αποφυλακιστούν λόγω της παρέλευσης του 18μηνου, δεν θα βρουν στο γκαράζ τους ένα από τα θηριώδη Jeep που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους. Το Jeep ήταν εταιρικό, αλλά οι βασικοί κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Folli Follie, το χρησιμοποιούσαν για λογαριασμό τους. Μετά από δικαστικές ενέργειες της νέας Διοίκησης της FF Group το Jeep επεστράφη από τους Κουτσολιούτσους στην εταιρεία. Χθες έγινε γνωστό πως με απόφαση του CEO της FF Group Γιώργου Σάμιου το όχημα παραχωρήθηκε στις Εθελοντικές Οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, μαζί με ειδικό ρουχισμό και εξοπλισμό προστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Το ΤΧΣ στο Υπουργικό

Η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η σχετική αλλαγή έχει προαναγγελθεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και αφού πέρασε από χίλια κύματα, τελικά εγκρίθηκε από τους θεσμούς και πλέον θα συζητηθεί στο Υπουργικό. Οι νέες αλλαγές στο Νόμο 3864/2010 που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα είναι και οι τελευταίες. Καθώς πλέον το ΤΧΣ οδηγείται σταδιακά σε αποστράτευση. Άλλωστε το ΤΧΣ υπέστη στην πράξη αλλαγή σκοπού πέρυσι τον Μάρτιο, όταν άλλαξε ο νόμος 3864/2010 για να καταστεί εφικτή η συμμετοχή του Ταμείου σε μη εποπτικά επιβεβλημένες μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου, δηλαδή σε αυξήσεις κεφαλαίου που δεν έχουν τον χαρακτήρα κεφαλαιακής ενίσχυσης για κάλυψη κεφαλαιακών ελλειμμάτων ή εξυγίανσης.

Πυρηνικό Virtual Net Metering

Με μεγάλο ενδιαφέρον αντιμετώπισε κομμάτι της αγοράς την είδηση ότι η Βουλγαρία βολιδοσκοπεί την Ελλάδα για την συμπαραγωγή ενέργειας που θα παράγεται από βουλγαρικά πυρηνικά εργοστάσια. Η Ελλάδα αγοράζει ενέργεια παραγόμενη από το σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Κοζλοντούι εδώ και χρόνια. Και θα μπορούσε στο μέλλον να το κάνει και ως «αυτοπαραγωγός», είτε με δημόσια πρωτοβουλία είτε με ιδιωτική. Δεδομένου ότι η ταξινομία της ΕΕ για το κλίμα που ανακοινώθηκε πρόσφατα καλύπτει ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες, ήτοι δεν αποτρέπει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας τουλάχιστον έως το 2040, η Σόφια εμφανίζεται να σχεδιάζει την αύξηση της παραγωγής ενέργειας με την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου έως το 2026. Κατά κάποιους, ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν να επενδύσουν σε αυτό το εργοστάσιο, ώστε να διασφαλίσουν μέρος των ενεργειακών αναγκών των ίδιων και της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (Virtual Net Metering). Στο Virtual Net Metering, είναι επιτρεπτός ο συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας από έναν σταθμό με την καταναλισκόμενη ενέργεια από μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού, χωρίς να υφίσταται ο περιορισμός η εγκατάσταση παραγωγής να είναι στον ίδιο (ή όμορο) χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης και να συνδέεται ηλεκτρικά με αυτή, όπως συμβαίνει στον κλασικό ενεργειακό συμψηφισμό. Με αυτόν τον τρόπο και η Ελλάδα δεν θα έχει στα εδάφη της πυρηνικό αντιδραστήρα και θα μπορεί να εισάγει καθορισμένες ποσότητες ρεύματος σε προκαθορισμένη σταθερή τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναμφίβολα το «πυρηνικό Virtual Net Metering» έχει ενδιαφέρον, ειδικά εάν σε επίπεδο ΕΕ διασφαλισθεί ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην ταξινομία για το κλίμα.

Αναμονή 522 ημερών

Το άρθρο 22Α του κώδικα φορολογίας εισοδήματος (4172/2013) προβλέπει ένα ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο για τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται προσαυξημένη φορολογική έκπτωση των δαπανών αυτών, καθώς και η δυνατότητα ελέγχου και πιστοποίησης της πραγματοποίησης των εν λόγω δαπανών από ορκωτούς ελεγκτές. Η φορολογική έκπτωση για τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης έχει ανέλθει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 στο 100%, από 30% που ήταν έως τα τέλη Αυγούστου 2020. Σίγουρα η αναγνώριση της έκπτωσης είναι σημαντική, αλλά χάνει σε μεγάλο βαθμό την αξία της όταν δεν πιστοποιείται εγκαίρως από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Βιομηχανίας και ακολούθως από την εφορία. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Samsung Electronics Ελλάς. Η εν λόγω εταιρεία στις 6 Αυγούστου 2020 υπέβαλε στο υπουργείο Ανάπτυξης αίτημα για το χαρακτηρισμό συγκεκριμένων δαπανών που αφορούσαν στο έργο «Συνθετική Ομιλία: Προοδεύοντας από την Σύνθεση Φωνής με Επιλογή Βέλτιστων Λογoατόμων στην Σύνθεση Φωνής με Νευρωνικά Δίκτυα», ως δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Μετά τη λήψη του αιτήματος η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Βιομηχανίας ανέθεσε στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 σε εμπειρογνώμονες τον έλεγχο και την πιστοποίηση του φυσικού αντικειμένου των υποβληθέντων αιτημάτων. Ωστόσο εδώ το πράγμα κόλλησε, καθώς η έκθεση των εμπειρογνώμων απαίτησε 17 μήνες (!) για να ολοκληρωθεί και κατατέθηκε στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Βιομηχανίας στις 21 Φεβρουαρίου 2022. Τελικά, οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν πως οι πιστοποιημένες δαπάνες του ανωτέρω έργου ανήλθαν στο σύνολό τους για το φορολογικό έτος 2019 στο ποσό των 606.390,79 ευρώ. Αλλά για να βγει «λευκός καπνός» η Samsung Electronics Ελλάς έπρεπε να περιμένει 522 ημέρες…