Οι σύμβουλοι του Μαξίμου και η διαφθορά, ο Themos της Barclays και η αναφορά για το Μετόχι

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι σύμβουλοι του Μαξίμου

Να ενισχυθούν και να βελτιωθούν οι έλεγχοι των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων (Πόθεν Έσχες) και οικονομικών συμφερόντων των ατόμων στα οποία έχουν ανατεθεί υψηλά εκτελεστικά καθήκοντα στην ελληνική κυβέρνηση, ζητά, μεταξύ άλλων, η Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) στην έκθεση προόδου για την Ελλάδα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Η έκθεση ουσιαστικά προτείνει την ενίσχυση του ρόλου του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Στέλιου Κουτνατζή. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, το σύστημα για την διευθέτηση συγκρούσεων συμφερόντων ατόμων στα οποία έχουν ανατεθεί υψηλά εκτελεστικά καθήκοντα πρέπει να ενδυναμωθεί με (i) την αφαίρεση της εξουσίας λήψης αποφάσεων από τον Πρωθυπουργό και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, (ii) την χρήση δηλώσεων σύγκρουσης συμφερόντων, (iii) την διαθεσιμότητα στο κοινό των αποφάσεων εξαίρεσης, (iv) την διάρθρωση μηχανισμού παραπόνων από το κοινό. Αλλά η GRECO δεν στέκεται μόνον σε αυτό το θέμα. Ζητά επίσης να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, ώστε οι υποχρεώσεις των συμβούλων του Μαξίμου να διευκρινιστούν και επιμελώς να ρυθμιστούν για να τεθούν στα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας συμπεριλαμβανομένων των κανόνων δεοντολογίας, συγκρούσεων συμφέροντος και υποχρεώσεων οικονομικής δημοσιοποίησης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «είναι βασικό οι προϋποθέσεις διαφάνειας και ακεραιότητας για τους πολιτικούς συμβούλους να προσαρμόζονται στην φύση της εντολής τους και οι ιδιαίτερες ευθύνες τους, για τον λόγο αυτό, να είναι ισότιμες με εκείνες που εφαρμόζονται σε άλλους πολιτικούς διορισθέντες με υψηλά λειτουργικά καθήκοντα».

Ψευδείς συνταγογραφήσεις

Διατάξεις δέσμευσης εγκληματικού προϊόντος σε βάρος κυκλώματος που προχωρούσε σε ψευδείς συνταγογραφήσεις, ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ, εξέδωσε η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος. Οι αρχές διαπίστωσαν πως το εν λόγω κύκλωμα από τον Απρίλιο του 2015 προέβαινε μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια μέσω υποδομής που είχε διαμορφώσει, πετύχαινε την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και αποζημιωνόταν για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις. Η Αρχή για το Ξέπλυμα εντόπισε τουλάχιστον 17 εταιρείες που ήταν μέρος της εγκληματικής οργάνωσης και προχώρησε στη δέσμευση πέντε ακινήτων, αλλά και καταθέσεων άνω των 500.000 ευρώ. Η Αστυνομία είχε συλλάβει 13 μέλη της οργάνωσης και στη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε, έχουν περιληφθεί 65 άτομα. Το παράνομο οικονομικό όφελος για την οργάνωση και αντίστοιχα η ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ.

Η αναφορά για το Μετόχι

Στο ραντάρ της Αρχής για το Ξέπλυμα έχουν βρεθεί και υποθέσεις που έχουν έλθει στην επικαιρότητα λόγω της ουκρανικής κρίσης. Ελληνική τράπεζα έστειλε στην Αρχή για το Ξέπλυμα αναφορά ύποπτων συναλλαγών (Suspicious Activity Report -SAR) που αφορούσε σε Ρώσο υπήκοο, ο οποίος έστειλε σε συγγενή του στην Ελλάδα ένα σεβαστό ποσό, με αιτιολογία πως προορίζεται για την κατασκευή Μετοχίου σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος. Η αναφορά της τράπεζας εστάλη πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οπότε δεν πρέπει να συσχετισθεί με κινήσεις αποφυγής κυρώσεων. Αλλά η υπόθεση είναι ακόμη υπό διερεύνηση, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα….

Ο Themos της Barclays

Ο Θέμος Φιωτάκης, ένας από τους πλέον γνωστούς Έλληνες οικονομικούς αναλυτές διεθνώς, με επιτυχημένη καριέρα στις Goldman Sachs, UBS και Glenpoint Capital ανέλαβε χθες καθήκοντά ως Head of FX Research στην βρετανική Barclays. Ο Themos αποτελεί κυριολεκτικά «μεταγραφή αεροδρομίου» για την βρετανική τράπεζα, καθώς θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος αναλυτής στην αγορά συναλλάγματος, είτε πρόκειται για ανεπτυγμένες οικονομίες, είτε για αναδυόμενες αγορές. Και ειδικά σε μια περίοδο πολλαπλών προκλήσεων σαν αυτή που διανύουμε, με τον στασιμοπληθωρισμό να απειλεί την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και την ενεργειακή κρίση να οξύνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάθε μεγάλος οργανισμός θέλει κάποιον που να μπορεί να «καθαρίσει τον ορίζοντα» και να προβλέψει την επόμενη ημέρα. Ο κ. Φιωτάκης είναι εξαιρετικά οξυδερκής και επικοινωνιακός και για τον λόγο αυτό φιλοξενείται συχνά στα μεγαλύτερα οικονομικά δίκτυα. Του ευχόμαστε σιδεροκέφαλος.

Ο ΟΑΕΠ αλλάζει

Στην αναβάθμιση του ρόλου του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στο «οικοσύστημα» εξαγωγών της χώρας, προχωρεί η κυβέρνηση μετατρέποντας τον ΟΑΕΠ σε ανώνυμη εταιρεία, με την ονομασία Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ήδη έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΟΑΕΠ. Στην παρούσα οικονομική πραγματικότητα κρίθηκε απαραίτητη η περαιτέρω διεύρυνση της εμβέλειας του Εθνικού Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων με τη μετατροπή του σε ΑΕ, προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί αμιγώς πλέον σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Επιπλέον, θεωρήθηκε πως απαιτούνται ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις στον ΟΑΕΠ, οι οποίες θα προσφέρουν δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των ασφαλιστικών καλύψεων, καθώς και επέκτασης σε νέα προϊόντα (π.χ. εγγυήσεις, χρηματοδότηση) στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Εξαγωγικών Πιστώσεων. Ο νέος φορέας εκτιμάται ότι σε βάθος πενταετίας θα υποστηρίξει πενταπλάσιες εξαγωγές που αγγίζουν τα 8,7 δισ. ευρώ, οι οποίες αντίστοιχα θα δημιουργήσουν παραγόμενο προϊόν 21,6 δισ. ευρώ και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ ύψους 8,1 δισ. ευρώ.