Οι ορκωτοί και το Hollywood, το «καλιμπράρισμα» του Συνεγγυητικού και η Pharmahemp Hellas

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι ορκωτοί και το Hollywood

Την ανάθεση σε ορκωτούς ελεγκτές και ελεγκτικές εταιρείες του ελέγχου των δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων οπτικοακουστικών έργων (κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών, κ.α.) που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως ξεκαθαρίζεται στην τροπολογία, ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία θα ορίζεται με απόφαση του Πρόεδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΕΚΟΜΕ, κατόπιν αιτήματος του επενδυτή, το οποίο θα υποβάλλεται στο Κέντρο πριν τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου και σε κάθε περίπτωση πριν από την υποβολή της αίτησης ελέγχου. Η αμοιβή του ορκωτού θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση, αποκλειστικά τον επενδυτή. Ο ορκωτός ελεγκτής ή η ελεγκτική εταιρεία, απαγορεύεται να διενεργούν έλεγχο σε επενδυτικά σχέδια, στα οποία συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο από το χρόνο υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στο πλαίσιο ενισχύσεων και ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να δηλώνει στο ΕΚΟΜΕ πιθανά ασυμβίβαστα. Μάλιστα, η παράβαση αυτής της υποχρέωσης αποτελεί λόγο ανάκλησης απόφασης υπαγωγής επενδυτικού σχεδίου στο πλαίσιο ενισχύσεων και ανάκτησης τυχόν ποσών που έχουν καταβληθεί. Όπως μάλιστα ξεκαθαρίζεται στην τροπολογία, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ θα δεσμεύονται από την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή και της ελεγκτικής εταιρείας που θα τους διαβιβάζεται από την αρμόδια υπηρεσία και θα μπορούν να αποκλίνουν από αυτήν μόνο κατόπιν ειδικής αιτιολογίας.

H Prodea Investments

H Prodea Investments δεν συγκαταλέγεται στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Η εταιρεία που τρέχει ο Αρις Καρυτινός, είχε την τύχη να μην έχει ανοικτά μεγάλα έργα ανάπτυξης ακινήτων και έτσι δεν επηρεάζεται από την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους. Τα όποια έργα της Prodea βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι σε προχωρημένη φάση ολοκλήρωσης και δεν πλήττονται από τις ανατιμήσεις των υλικών. Αναφορικά με την έναρξη νέων έργων ανάπτυξης, η εταιρεία δηλώνει πως τελεί σε φάση αναμονής και αξιολόγησης πριν προβεί στην έναρξη εργασιών. Αλλά και ο τιμάριθμος δεν έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην Prodea Investments, καθώς τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση ο Αρις Καρυτινός και οι συνεργάτες του παρακολουθούν στενά και αξιολογούν διαρκώς τις εξελίξεις προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να αναπροσαρμόσουν τα επιχειρηματικά σχέδια της εισηγμένης εάν και εφόσον απαιτηθεί.

Το «καλιμπράρισμα» του Συνεγγυητικού

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Κουλοχέρης θεώρησε σωστό να αναθεωρήσει το κείμενο της σχετικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε κατατεθεί στο γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα ήδη από τα τέλη του 2020. Η στήλη πληροφορείται πως ο κ. Κουλοχέρης ζήτησε ξανά εγγράφως τις θέσεις των εμπλεκομένων φορέων και έλαβε ήδη τις σχετικές απαντήσεις. Οπότε, αναμένεται να προχωρήσει το τελικό νομοθετικό «καλιμπράρισμα», το οποίο έχει ανατεθεί σε ειδικό συνεργάτη του υπουργού. Για όσους δεν το γνωρίζουν το Συνεγγυητικό είναι ένας θεσμός με ένα αιώνα παράδοση που δημιουργήθηκε για να αποζημιώνει τους πελάτες - επενδυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών στην περίπτωση που λόγω μόνιμης και οριστικής αδυναμίας τους δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους από παρασχεθείσες προς αυτούς επενδυτικές υπηρεσίες. Με τα χρόνια μέλη του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών εκτός από τις χρηματιστηριακές εταιρείες (Α.Ε.Π.Ε.Υ), έγιναν οι τράπεζες που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, οι Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α.Ε.Δ.Α.Κ.), οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης (Α.Ε.Ε.Δ.) που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, κ.α.. Στόχος του υπό διαμόρφωση σχεδίου νόμου είναι να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, ως προς τη διακυβέρνησή του, τη σύνθεση και λειτουργία του. Στόχος είναι και να υπάρξει μια δίκαιη λύση στο θέμα της εξίσωσης των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων παλαιών και νέων μεριδιούχων, με τα ιδρυτικά μέλη του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου, τα οποία και το «προικοδότησαν», να λαμβάνουν μιας μορφής αποζημίωση που σε βάθος χρόνου θα τους εξισώσει με τους νέους μεριδιούχους. Έτσι, σε βάθος χρόνου θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η αξία της ατομικής μερίδας των υποχρεωτικά μεριδιούχων στο Συνεγγυητικό να αποτιμάται ενιαία για παλαιούς και νέους μεριδιούχους. Χωρίς να αδικηθούν οι ιδρυτές του και χωρίς να αισθάνονται πως έχουν λιγότερα δικαιώματα τα νεότερα μέλη, ήτοι αυτά που εισήλθαν μετά το 1999.

Η Pharmahemp Hellas

Έγκριση εγκατάστασης σε μια νέα μονάδα παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης που ανήκει στην εταιρεία Hellenic Cultivation Pharmaceutical Hemp Μ.Ι.Κ.Ε. (Pharmahemp Hellas) έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Η επένδυση ύψους 4,2 εκατ. ευρώ θα αναπτυχθεί εντός ενιαίας έκτασης 34 στρεμμάτων στο Δήμο Καρδίτσας και σε αυτή θα γίνεται η καλλιέργεια, η επεξεργασία, η μεταποίηση και η παραγωγή των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Πίσω από την Hellenic Cultivation Pharmaceutical Hemp Μ.Ι.Κ.Ε βρίσκεται ο επιχειρηματίας Ηλίας Κωστόπουλος, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες δραστηριοποιείται μέσω διαφόρων επιχειρήσεων στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο πετρελαίου θέρμανσης και στην παροχή υπηρεσιών σε πολυκατοικίες κι επαγγελματικούς χώρους. Να σημειωθεί πως στην εγκριτική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκαθαρίζεται πως ο ιδιοκτήτης της Hellenic Cultivation Pharmaceutical Hemp είχε στο παρελθόν κάποιες «περιπέτειες», οι οποίες όμως δεν ανήκουν στα κωλύματα που θα του απαγόρευαν να ασχοληθεί με την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Η ομάδα της «πράσινης» μετάβασης

Η ανάγκη προώθησης της χρηματοδότησης κλιματικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και η ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στις οικονομικές πολιτικές, οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στη συγκρότηση μιας πολυπληθούς ομάδας εργασίας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την πράσινη οικονομική μετάβαση. Έργο της 16μελούς ομάδας εργασίας είναι η διαμόρφωση στρατηγικών κατευθύνσεων και η κατάρτιση οδικού χάρτη για την αποτελεσματική ενσωμάτωση της διάστασης της αειφορίας στην οικονομική πολιτική και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από τους συμμετέχοντες στην ομάδα εργασίας ξεχωρίζουν ο αναπληρωτής CEO της Eurobank Σταύρος Ιωάννου, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, κ.α.. Το έργο της επιτροπής θα λειτουργήσει «τροχιοδεικτικά» για τον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 έχει προγραμματίσει να εκδώσει «πράσινο» ομόλογο. Και για να γίνει αυτό με επιτυχία θα πρέπει να έχει περιγράφει πρώτα το που θα κατευθυνθούν τα χρήματα που θα αντλήσει το Δημόσιο από τη συγκεκριμένη έκδοση.