O πληθωρισμός πλήττει την κτηματαγορά - Αυξάνονται οι επαναδιαπραγματεύσεις μισθωμάτων

Η κρίση πληθωρισμού με την οποία είμαστε αντιμέτωποι ξυπνάει μνήμες Μνημονίων στους ιδιοκτήτες ακινήτων και παραπέμπει στην εποχή της οικονομική κρίσης που αθροιστικά τα ενοίκια των γραφείων είχαν υποχωρήσει κατά 60% και των εμπορικών καταστημάτων κατά 90%.

Σε αρκετά δικηγορικά γραφεία παρατηρείται κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, όπου μισθωτές ζητούν ν
Σε αρκετά δικηγορικά γραφεία παρατηρείται κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, όπου μισθωτές ζητούν να μάθουν πώς μπορούν να «σπάσουν» συμφωνημένες μισθώσεις ή να τις μειώσουν.
INTIME
2'

Εκείνη την εποχή ήταν τα μειωμένα εισοδήματα των πολιτών -λόγω των περικοπών και της υπερφορολόγησης - που περιόριζαν τη ζήτηση για γραφεία και εμπορικούς χώρους και συμπίεζαν τις τιμές. Σήμερα είναι οι υπέρογκοι λογαριασμοί ενέργειας και οι ανατιμήσεις σε όλο το εύρος της αγοράς που απομυζούν το εισόδημα των πολιτών και των επιχειρήσεων και φρενάρουν ξανά την κτηματαγορά.

Έτσι, τα μισθώματα γραφείων που από το 2016 είχαν ανακτήσει περίπου 13% των απωλειών από την εποχή της οικονομικής κρίσης έχουν βρεθεί ξανά υπό πίεση, λόγω της οικονομικής αδυναμίας των ενοικιαστών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Για τα εμπορικά ακίνητα η κατάσταση είναι ακόμη πιο δυσμενής καθώς λόγω της πανδημίας και των lockdown δεν ανέκτησαν παρά ένα 5% των απωλειών της προηγουμένης δεκαετίας.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων αναφέρουν πως η ενεργειακή κρίση οδηγεί ήδη σε λουκέτα εκατοντάδες επιχειρήσεις και πως στις καλύτερες περιπτώσεις οι ενοικιαστές ακινήτων προχωρούν σε επαναδιαπραγματεύσεις μισθωμάτων. Ήδη σε αρκετά δικηγορικά γραφεία παρατηρείται κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, όπου μισθωτές ζητούν να μάθουν πώς μπορούν να «σπάσουν» συμφωνημένες μισθώσεις ή να τις μειώσουν.

Στη βάση αυτή το πλαφόν 3% στην αύξηση των ενοικίων για τις επαγγελματικές μισθώσεις που ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, δεν αφορά παρά ελάχιστους στην αγορά.

Το παράδοξο είναι πως οι τζίροι που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις είναι από τους υψηλότερους των τελευταίων ετών, αλλά παρόλα αυτά, λόγω των λειτουργικών εξόδων, είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των μισθωμάτων που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

Μάλιστα το φαινόμενο των λουκέτων παρατηρείται με μεγαλύτερη ένταση στις περιφερειακές αγορές και λιγότερο στα οργανωμένα εμπορικά κέντρα. Ωστόσο και εκεί οι μισθωτές έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να μειωθούν τα ενοίκια που πληρώνουν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επαναδιαπραγματεύσεις αφορούν ενοικιάσεις χώρων ανεξαρτήτως επιφάνειας και τοποθεσίας (καταστήματα ή γραφεία που βρίσκονται σε ακριβούς δρόμους, σε εμπορικά κέντρα, σε περιφερειακές αγορές κτλ.).

Τέλος, ερωτηματικό παραμένει το ποια θα είναι η επίπτωση της κρίσης στις τιμές των ακινήτων και πως θα επηρεάσει τις αντικειμενικές αξίες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή