Τεράστια τα άλματα της Ελλάδας στην κβαντομηχανική
Η επόμενη επανάσταση στην τεχνολογία ανήκει στην ανάπτυξη της κβαντικής μηχανικής, όπου η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα μεγαλύτερα ερευνητικά επιτεύγματα από ό,τι η πρωταγωνίστρια στον τομέα αυτόν, Σιγκαπούρη, πριν από δέκα χρόνια. Την ίδια στιγμή, τα επενδυτικά κεφάλαια διεθνώς χρηματοδοτούν την έρευνα, καθώς από εκεί θα προκύψουν προϊόντα και λύσεις για το άμεσο μέλλον, με εμπορικές και καθημερινές εφαρμογές, αλλά και τεχνολογίες στην άμυνα.
Το σημαντικό αυτό συμπέρασμα προέκυψε από το πάνελ, με θέμα τις ιδιωτικές επενδύσεις και την έρευνα, όπου συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες στο 7ο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Γιάννης Γκικόπουλος, Επικεφαλής Καινοτομίας, ΑΙ και Analytics της Qualco, αναφέρθηκε στους τομείς, όπου η έρευνα σήμερα, εστιάζει, με στόχο την ανάπτυξη των εταιρειών, την απελευθέρωση κεφαλαίων, τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και τις εμπροσθοβαρείς επενδύσεις. Οι τελευταίες μάλιστα, όπως για παράδειγμα στα συστήματα εκπαίδευσης, είναι αυτές που θα προσφέρουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του αύριο, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά και στις κοινωνίες.
Ο κ. Μιχάλης Βαλφόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Linked Business, επικεντρώθηκε στη σημασία του οικοσυστήματος που έχει πλέον διαμορφωθεί στην Ελλάδα, με επίκεντρο τον “Δημόκριτο”, όπου πλέον η έρευνα συναντά τις επιχειρηματικές ανάγκες. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία καινοτόμων λύσεων και ανάπτυξη καινοτόμων startup. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό αυτό οικοσύστημα υποστηρίζεται από μεγάλες επιχειρήσεις και επενδυτικά κεφάλαια, όπως μέσω της ΕΙΒ. Ταυτόχρονα, υπάρχει διεθνής αλληλεπίδραση, μέσω του Δημόκριτου και της συμμετοχής του στο ΝΑΤΟ, ως επιταχυντή τεχνολογίας.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Ιωάννης Καλτσάς, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ως επικεφαλής του τμήματος για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, ανέδειξε τη συμβολή του “Δημόκριτου” και τις νέες τάσεις στη χρηματοδότηση της έρευνας. Η ΕΙΒ ανανεώνει την κουλτούρα και την προσέγγιση του όρου της καινοτομίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καινοτομία είναι η πρόσθεση μιας ακόμα λεπίδας σε μηχανές ξυρίσματος μιας χρήσης, καινοτομία είναι και αυτή, η οποία προσπαθεί να βρει μελλοντικές λύσεις σε θέματα κλιματικής αλλαγής, ενεργειακής απεξάρτησης, ακόμα και στην άμυνα. Έτσι, η ΕΙΒ έχει εισέλθει στη χρηματοδότηση της έρευνας στην άμυνα, διευκρινίζοντας ότι δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων. Η ΕΙΒ χρηματοδοτεί έρευνα που μπορεί να έχει εφαρμογή στην άμυνα αλλά και σε καθημερινές εφαρμογές. Και οι μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις επικεντρώνονται στην έρευνα που οδηγεί σε εμπορικές επιτυχίες. Λαμβάνοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, οι επενδύσεις στην έρευνα για την άμυνα ωφέλησαν το σύνολο της βιομηχανίας και της καινοτομίας τους. Τώρα, το ΝΑΤΟ επενδύει επίσης στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την κβαντική μηχανική. Ένα από τα κύρια σημεία αναφοράς για αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα αποτελεί ο “Δημόκριτος”.
Από την πλευρά του, ο ιδρυτής και Chief Scientist της AngelQ Quantum Computing, Δημήτρης Αγγελάκης, τόνισε τη σημασία της κβαντικής μηχανικής για την επόμενη ημέρα της τεχνολογίας. Όπως εξήγησε, τα δεδομένα και η αλληλεπίδρασή τους αυξάνονται καθημερινά με τόσο μεγάλο ρυθμό που δεν μπορούμε να δημιουργούμε πλέον ολοένα ταχύτερους υπολογιστές με τη σημερινή τεχνολογία. Έτσι, έρχεται η κβαντική μηχανική, η οποία, σε πρώτη φάση, έχει ήδη βρει εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα. Η επόμενη φάση είναι η δημιουργία κβαντικών υπολογιστών και η συμβολή της κβαντομηχανικής στην ανάλυση της πληροφορίας. Η Ελλάδα σήμερα παράγει μεγαλύτερη έρευνα στην κβαντομηχανική από ό,τι η πρωταγωνίστρια στον τομέα αυτόν, Σιγκαπούρη. Με εθνική πρωτοβουλία, όπως με την ίδρυση ενός ινστιτούτου κβαντομηχανικής, η Ελλάδα θα μπορεί να ανήκει στους ηγέτες του τομέα αυτού στο άμεσο μέλλον.