H Coca-Cola HBC, τα εύσημα στην ΑΑΔΕ και η Intercontinental ΑΕΕΑΠ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ουκρανικά απόνερα

Η Coca-Cola HBC έχει επηρεασθεί από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτό την οδήγησε να αλλάξει τον τρόπο που παρουσιάζει τα οικονομικά της στοιχεία, ώστε να είναι πιο ευκρινή τα οργανικά της αποτελέσματα. Η Διοίκηση της εισηγμένης έκρινε πως μόνον έτσι θα καταστεί δυνατή η καλύτερη κατανόηση των επιχειρηματικών της επιδόσεων. Ωστόσο, για να διευκολυνθεί η σύγκριση με περιόδους προηγούμενων ετών, η εταιρεία θα παρέχει επαναδιατυπωμένα τα βασικά στοιχεία αναφοράς για το 2021 αντανακλώντας σε αυτά τις νέες οργανικές μετρήσεις. Η αλλαγή αυτή δεν θα επιδράσει στις ετήσιες ελεγμένες ή ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου. Να σημειωθεί πως η Coca-Cola HBC από τις 3 Μαρτίου 2022 έχει αποσύρει το guidance για τα αναμενόμενα κέρδη για το 2022.

«Κίτρινη κάρτα»

«Κίτρινη κάρτα» σε διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών έβγαλε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Με την προτεινόµενη διάταξη προστίθεται νέα παράγραφος 9 στο άρθρο 42 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος (ν. 4172/2013) και ορίζεται ότι «το εισόδηµα που προκύπτει από τη συµµετοχή φυσικών προσώπων, µελών της οµάδας του Διαχειριστή, σε πρόσθετη απόδοση του Αµοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηµατικών Συµµετοχών (Α.Κ.Ε.Σ.) φορολογείται ως εισόδηµα από υπεραξία µεταβίβασης κεφαλαίου (…)», δηλαδή αυτοτελώς, µε συντελεστή 15%. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επεσήμανε πως «από το άρθρο 7 του ν. 2992/2002, το οποίο ρυθµίζει τα ζητήµατα που αφορούν τη σύσταση και διαχείριση των Αµοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηµατικών Συµµετοχών κλειστού τύπου (Α.Κ.Ε.Σ.), δεν προκύπτει ποια πρόσωπα µπορεί να θεωρηθεί ότι απαρτίζουν την «οµάδα του διαχειριστή», καθώς ο όρος αυτός δεν απαντά στην εν λόγω διάταξη. Κατά συνέπεια, υφίσταται ασάφεια ως προς το πεδίο εφαρµογής της ρύθµισης και, κατά τούτο, αυτή δεν παρίσταται συµβατή µε την αρχή της βεβαιότητας του φόρου».

Εύσημα στην ΑΑΔΕ

Ειδική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε προ ημερών περιλαμβάνει αναφορές στο ελληνικό πρόγραμμα εθελουσίας αποκάλυψης εισοδημάτων που έτρεξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην Ελλάδα από το Δεκέμβριο του 2016 έως και το Νοέμβριο 2017. Και οι αναφορές αυτές είναι διθυραμβικές. «Το πρόγραμμα προσέλκυσε μεγάλη προσοχή στη χώρα. Ο συνδυασμός του με μια ιδιαίτερα ορατή καταστολή της φοροδιαφυγής το κατέστησε αποτελεσματικό», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση. Ακόμη, αναφέρεται πως το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα εθελουσίας αποκάλυψης εισοδημάτων τα πολιτικά πρόσωπα και οι ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί, ήταν μια ορθή πρακτική που πρέπει να την ακολουθούν και άλλες χώρες που εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα. Άξια λοιπόν η ΑΑΔΕ για τα εύσημα, έστω και με καθυστέρηση.

Η Intercontinental ΑΕΕΑΠ

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η συγχώνευση της Intercontinental International Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία με τις εταιρείες Bierco Εκμετάλλευση Ακινήτων Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία και Ιδιοκτήτρια Ζεκάκου 18 Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία. Οι μετοχές και τα μερίδια των Bierco και Ζεκάκου 18 εμφανίζονται πλέον στα βιβλία της Intercontinental International ως συμμετοχές ύψους 10,2 εκατ. ευρώ. Να αναφερθεί πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ οι εύλογες αξίες των επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου, φτάνουν στα 92,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως ο Ευάγγελος Κοντός, ο CEO της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ έχει πολυετή εμπειρία στην διαχείριση ακινήτων και στην χρηματοδότηση έργων ακίνητης περιουσίας και υποδομών δημοσίου συμφέροντος.