Ακρίβεια – Πάσχα: Οι δύο κινήσεις για να αγοράσουμε φθηνότερο τον οβελία – Πού θα φτάσει η τιμή του
Εντείνονται οι φόβοι για πιο φτωχό πασχαλινό τραπέζι φέτος με φόντο τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και το κύμα της ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας για την τιμή του οβελία - Πώς θα αγοράσουμε φθηνότερα αρνί και κατσίκι;
Την εκτίμηση ότι κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα ο παραγωγός θα πληρωθεί κατά μέσο όρο 7,5 ευρώ το κιλό για το αρνί και 8 ευρώ το κιλό για το κατσίκι, έκανε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής θα κυμανθεί από 10 έως 12,5 ευρώ ανά κιλό.
«Όλα όσα γράφονται για 15 ευρώ το κιλό είναι ανοησίες. Δεν λέμε ότι δεν θα υπάρξουν εστίες αισχροκέρδειας τις τελευταίες μέρες. Όμως αν κάνουμε μια καλή έρευνα αγοράς και επίσης κάνουμε παραγγελίες δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Αυτές είναι οι δύο κινήσεις που θα μας προστατεύσουν και φέτος όπως κάθε χρόνο από φαινόμενα εκμετάλλευσης. Σε γενικές γραμμές η τιμή του οβελία θα είναι φέτος 1,5 ευρώ ακριβότερη σε σχέση με πέρσι», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο κ. Γίτσας.
Και προσθέτει: «η τιμή που πωλούν οι κτηνοτρόφοι είναι στα 7,5 ευρώ. Παρά την άνοδο στις τιμές των ζωοτροφών με τις τιμές αυτές που πουλάμε φέτος σίγουρα οι παραγωγοί δεν θα βγάλουν κέρδος, όμως δεν θα καταστραφούν».
Πλαφόν στην τιμή του οβελία ζητούν οι κρεοπώλες
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών, ζητά να οριστεί ένα «ταβάνι» τιμής σε όλη την αλυσίδα εμπορίας-διακίνησης και λιανικής πώλησης για τα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου «να παταχθούν στην αρχή τους τα διαφαινόμενα κερδοσκοπικά τερτίπια» και μην ξεπεραστεί η αναμενόμενη αύξηση του 20% στο τελικό κόστος για τον καταναλωτή.
«Προφανώς δικαιούνται ένα θεμιτό κέρδος τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι έμποροι και οι κρεοπώλες, αλλά όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί ούτε για ένα σεντς, αλλά την ίδια στιγμή πιέζεται σημαντικά, λόγω των ανατιμήσεων σε σειρά αγαθών και της ενέργειας», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σάββας Κεσίδης προσθέτοντας ότι «η κερδοσκοπία που οσμίζομαι πρέπει να παταχθεί προτού θεριέψει».
Άλλωστε, όπως εξήγησε «αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο καταναλωτής στο κόστος, τελικά ούτε οι κτηνοτρόφοι θα πουλήσουν, ούτε οι έμποροι θα βγάλουν κέρδος, ούτε και εμείς οι κρεοπώλες θα κρατήσουμε τους πελάτες στα κρεοπωλεία μας», τόνισε. «Αν αυξηθεί πολύ η τιμή του κρέατος στο αρνί και το κατσικάκι οι καταναλωτές θα στραφούν σε άλλα είδη κρέατος. Εμείς αν δούμε κάτι τέτοιο θα κάνουμε αγορές μόνο για να καλύψουμε τις παραγγελίες μας», ξακαθάρισε.
Πέρυσι η τιμή των ελληνικών αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία κυμάνθηκε από 11 ευρώ/κιλό μέχρι και 13-13,5 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή εκτροφής τους, όταν το 2020 διαμορφωνόταν σε 9-9,5 ευρώ/κιλό, ανέφερε ο κ. Κεσίδης, και πρόσθεσε ότι «από τον Σεπτέμβριο η τιμή των κρεάτων, δηλαδή μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, έχει αυξηθεί 20% και διαπιστώνουμε ήδη ότι ο κόσμος ζορίζεται».
Στο πλαίσιο αυτό, λέγοντας ότι ενώ πέρυσι τέτοια περίοδο οι κρεοπώλες είχαν ήδη από 15 έως και 20 παραγγελίες ενόψει του Πάσχα «φέτος αυτές δεν ξεπερνούν τις πέντε, με τους καταναλωτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της διαμόρφωσης της τελικής τιμής στα αμνοερίφια».
Επισημαίνεται ότι αυτή την εποχή γίνονται αγορές αρνιών και κατσικιών από Ιταλούς και Ισπανούς εμπόρους για τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα και σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη, αυτοί αγοράζουν αμνοερίφια σε τιμή που κυμαίνεται από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ποσότητες που θα μείνουν για το Ορθόδοξο Πάσχα στην χώρα μας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις ποσότητες και τις τιμές των ελληνικών αμνοεριφίων. Το σίγουρο είναι ότι όπως κάθε χρόνο θα έχουμε και φέτος εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, με τιμές 1 – 1,5 ευρώ χαμηλότερες, σε σχέση με τα εγχώρια κρέατα», επισήμανε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι κρεοπώλες στις ταμειακές αποδείξεις λιανικής που έχουν τα καταστήματά τους, αναγράφεται η χώρα προέλευσης των αμνοεριφίων που πωλούνται, όπως άλλωστε ισχύει σε όλα τα κρέατα. «Για αυτό στα κρεοπωλεία δεν γίνονται ελληνοποιήσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Κεσίδης.
Διαβάστε επίσης:
Ακρίβεια: Στα 12 - 13 ευρώ/κιλό η τιμή για το πασχαλινό αρνί