Ακρίβεια: Έχουν εκτιναχθεί οι διακανονισμοί λογαριασμών και οι ρυθμίσεις δανείων

Οι υπέρογκοι λογαριασμοί ενέργειας οδηγούν χιλιάδες νοικοκυριά σε αθέτηση τραπεζικών υποχρεώσεων, αλλά και σε διακανονισμούς οφειλών προς προμηθευτές ρεύματος και άλλες ΔΕΚΟ. Το φαινόμενο έχει γίνει ιδιαιτέρως ορατό τους τελευταίους δύο μήνες και ήδη υπάρχει αγωνία από το υπουργείο Οικονομικών για το τί θα γίνει με το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Έχουν εκτιναχθεί οι διακανονισμοί λογαριασμών και οι ρυθμίσεις δανείων
Έχουν εκτιναχθεί οι διακανονισμοί λογαριασμών και οι ρυθμίσεις δανείων
Pixabay
2'

Είναι ενδεικτικό πως τα ποσοστά των καταναλωτών που ζητούν διακανονισμό στους λογαριασμούς ρεύματος αυξάνονται κατά 15% ανά μήνα. Το 50% των τιμολογίων είναι ληξιπρόθεσμα, με το 10% να βρίσκονται σε διακανονισμό.

Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων, καθώς τα ρυθμισμένα δάνεια δανειοληπτών με προβλήματα ήδη έχουν κτυπήσει «κόκκινο», ενώ υπάρχει ανησυχία για το τί θα συμβεί με τα νέα δάνεια.

Εάν η ακρίβεια συνεχιστεί θα οδηγήσει στην αναδιάρθρωση περισσότερων οφειλών που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, υπό τις νέες συνθήκες. Παράλληλα, καθώς τα επιτόκια θα αυξηθούν από την ΕΚΤ – πιθανότατα έως το φθινόπωρο- αυτό θα επηρεάσει και τις νέες εργασίες χρηματοδότησης.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το 2022 να αποδειχθεί έτος συρρίκνωσης και όχι επέκτασης για τον τραπεζικό κλάδο.

Υπό τον φόβο του νέου μαζικού «δεν πληρώνω», το οικονομικό επιτελείο αναζητεί λύσεις. Για την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος οι «ασκήσεις» που έγιναν δεν βγήκαν και πλέον εξετάζεται οι μονάδες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο να αποζημιώνονται, ώστε να μειώσουν την τιμή προσφοράς τους στην αγορά της επόμενης ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο επίπεδο του κόστους παραγωγής φθηνότερων μονάδων, οδηγώντας σε μείωση της μέσης τιμής αναφοράς.

Ακόμη αναζητείται τρόπος διαχρονικές στρεβλώσεις που δεν έχει επιλύσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να επιλυθούν. Μία από αυτές είναι ότι η τελική τιμή διαμορφώνεται από την υψηλότερη τιμή που θα προσφέρει ένας παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας για να ικανοποιηθεί η ζήτηση του συστήματος. Επειδή το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας βασίζεται στο ακριβότερο σήμερα φυσικό αέριο (διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ), η τιμή του επηρεάζει τη χονδρεμπορική τιμή και με τη σειρά της τη λιανική. Το αποτέλεσμα είναι λόγω του «στρεβλού» μοντέλου, οι τιμές πράσινης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να μην επηρεάζουν τη χονδρεμπορική.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή