To «Talk of the Town», η Lamda Development και οι φόροι της Πλαίσιο

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

O συμβολισμός της Lamda

Η κίνηση της Lamda Development να αναλάβει το κόστος κατασκευής του κτηρίου που θα στεγάσει τις δομές ΑμεΑ στο Ελληνικό είναι ούτως η άλλως μια αξιέπαινη κίνηση. Αυτό που όμως έχει μεγάλη συμβολική σημασία είναι ότι επέλεξε να το κάνει στην καρδιά του έργου και όχι εκτός Ελληνικού, ή σε μια γωνία της όλης έκτασης. Και όπως είπε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της πρωτοβουλίας η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, η επιλογή αυτή έχει αξία, καθώς βάζει τους ανθρώπους αυτούς στην πρώτη γραμμή και όχι στο περιθώριο, κάνοντας πράξη την έννοια της συμπερίληψης εκεί που πραγματικά μετράει. Δικαιώνει έτσι την επιλογή της Lamda Development να είναι αυτό το πρώτο έργο στο Ελληνικό, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που δίνει στον άνθρωπο.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και το Bloomberg

Ειδική αναφορά στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκανε το πρακτορείο Bloomberg, εστιάζοντας στην υψηλή κερδοφορία του, στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα, το καθαρό κέρδος από ΑΠΕ έφτασε τα 42,3 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένο κατά 25,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχα, το EBITDA ανήλθε σε 84,4 εκατ. ευρώ, ανεπηρέαστο από την πανδημία και ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 105,7 εκατ. ευρώ . Όσο για την εγκατεστημένη ισχύ, αυτή ανήλθε σε 493MW που συνολικά παρήγαγαν 1,129 GWh ενέργειας το 2021.

«Talk of the Town»

«Talk of the Town» είναι η μετοχή της Μυτιληναίος που χθες εκτοξεύθηκε στα 17,6 ευρώ καταγράφοντάς κέρδη 5,90% με το συνολικό μάλιστα όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 1.618.669 κομμάτια. Χρηματιστές, αναλυτές και επενδυτές απέδωσαν αρχικά την αγοραστική φρενίτιδα σε πιθανή ένταξη της μετοχής της Μυτιλιναίος στους δείκτες MSCI. Όταν ξεκαθαρίσθηκε πως δεν θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI, αντί να φρενάρει η μετοχή συνέχισε ανοδικά. Πιθανότατα τις επόμενες ημέρες να μάθουμε περισσότερα για τί τροφοδοτεί το ενδιαφέρον για την μετοχή της Μυτιληναίος.

Η Πλαίσιο Computers

Η Πλαίσιο Computers κατέγραψε το 2021 την υψηλότερη κερδοφορία των τελευταίων ετών. Ίσως για αυτό, μέσα στο 2021 συγκέντρωσε πολλαπλώς το ενδιαφέρον της φορολογικής διοίκησης. Ειδικότερα, εντός του 2021 η Πλαίσιο έλαβε από τις φορολογικές αρχές εντολή ελέγχου για τις χρήσεις 2015 και 2016, για τις οποίες είχε ελεγχθεί στα πλαίσια της διαδικασίας έκδοσης του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού της και έχει λάβει έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης χωρίς επιφύλαξη από την BDO Ορκωτοί Ελεγκτές . Ωστόσο, από τον φορολογικό έλεγχο της ΑΑΔΕ προέκυψαν για τις χρήσεις 2015 και 2016, καταβλητέοι πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις συνολικού ποσού 331 χιλ. ευρώ, τους οποίους και θα καταβάλει. Παράλληλα, η Πλαίσιο έλαβε ξανά εντός του 2021 από τις φορολογικές αρχές εντολή ελέγχου για την χρήση 2019. Και για αυτήν τη χρήση η εισηγμένη έχει λάβει έκθεση φορολογικής συμμόρφωσης χωρίς επιφύλαξη από την BDO. Καθώς ο φορολογικός έλεγχος είναι σε εξέλιξη, δεν έχουν ακόμη προκύψει πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις.

ΕΚΟΜΕ και ΕΛΤΕ

Προ μηνός σας ενημερώναμε για τροπολογία που προέβλεπε την ανάθεση σε ορκωτούς ελεγκτές και ελεγκτικές εταιρείες του ελέγχου των δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων οπτικοακουστικών έργων (κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, animation και ψηφιακών παιχνιδιών, κ.α.) που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Σύμφωνα με την τροπολογία -που πλέον έχει γίνει νόμος - ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής ή η ελεγκτική εταιρεία θα ορίζεται με απόφαση του Πρόεδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΕΚΟΜΕ, κατόπιν αιτήματος του επενδυτή, το οποίο θα υποβάλλεται στο Κέντρο πριν τη λήξη του επενδυτικού σχεδίου και σε κάθε περίπτωση πριν από την υποβολή της αίτησης ελέγχου. Στη βάση αυτής της νομοθεσίας ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ θα δεσμεύονται από την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή και της ελεγκτικής εταιρείας που θα τους διαβιβάζεται από την αρμόδια υπηρεσία και θα μπορούν να αποκλίνουν από αυτήν μόνο κατόπιν ειδικής αιτιολογίας. Γιατί σας υπενθυμίζουμε τα σχετικά; Διότι χθες Μ. Τρίτη οι επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) συνομολόγησαν μνημόνιο συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αναδιαρθρωμένης διαδικασίας ελέγχου και πιστοποίησης ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων. Με απλά λόγια οι Έλληνες ορκωτοί σύντομα θα ελέγχουν επενδυτικά σχέδια για το Hollywood….