Η ΑΒΑΞ και η ΔΕΗ, η SMERemediumCap και η CVC Advisers Greece

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η ΑΒΑΞ και η ΔΕΗ, η SMERemediumCap και η  CVC Advisers Greece
4'

Η ΑΒΑΞ και η ΔΕΗ

Έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε που η κοινοπραξία ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ - FOSTER WHEELER ENERGIA κατασκεύασε τις δύο ατμοστροβιλικές μονάδες της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 93 MW στον Αθερινόλακκο της Κρήτης. Στα χρόνια που πέρασαν η ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ απορροφήθηκε από την ΑΒΑΞ και μαζί μεταφέρθηκαν και οι απαιτήσεις που είχε από τρίτους. Σε αυτούς τους τρίτους συγκαταλέγεται και η ΔΕΗ , η οποία δεν είχε καταβάλει στην ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ συμβατικά προσδιορισμένα ποσά για το έργο στον Αθερινόλακκο. Η ΑΒΑΞ διεκδίκησε δικαστικά τα ποσά. Η αγωγή της έγινε δεκτή για ποσό ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων, οι οποίοι υπολογίζονται από το Δεκέμβριο του 2009 και ήδη ανέρχονται στα 5,4 εκατ. ευρώ!. Η ΔΕΗ άσκησε έφεση επί της δικαστικής απόφασης, η οποία θα δικαστεί τον Νοέμβριο 2022. Ωστόσο, δύσκολα θα ανατραπεί η πρωτόδικη απόφαση.

Η cost-plus φορολογία

Στους εξασκημένους με τα φορολογικά ο νόμος 89/1967 είναι εξαιρετικά γνωστός. Αφορά επιχειρήσεις που έχουν σαν αποκλειστικό σκοπό να προσφέρουν ορισμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τα κεντρικά τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Το «προσόν» του εν λόγω νόμου είναι πως η φορολογητέα βάση στην οποία επιβάλλεται ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται με την μέθοδο cost-plus, δηλαδή με την προσθήκη ενός προκαθορισμένου ποσοστού κέρδους επί των πάσης φύσεως δαπανών και αποσβέσεων της εκάστοτε εταιρείας, πλην του φόρου εισοδήματος. Το εφαρμοστέο περιθώριο κέρδους διαφέρει ανά περίπτωση, ενώ όλα τα έξοδα επί των οποίων υπολογίζεται εκπίπτουν για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος υπό τον όρο ότι τεκμηριώνονται από νόμιμα παραστατικά στοιχεία.

Η CVC Advisers Greece

Στις διατάξεις του νόμου 89/1967 υπάχθηκε προσφάτως η CVC Advisers Greece Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, η ελληνική θυγατρική της CVC που τρέχει ο Αλέξανδρος Φωτακίδης. Αυτό δεν ήταν δύσκολο , καθώς σκοπός της CVC Advisers Greece είναι η παροχή επιχειρηματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών αποκλειστικά στις άμεσα ή έμμεσα μητρικές, θυγατρικές και λοιπές συνδεδεμένες με αυτήν επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά επενδυτικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και συμβουλών σχετικά με την κεφαλαιακή διάρθρωση αυτών των επιχειρήσεων. Με σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης το ποσοστό κέρδους επί των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεων της CVC Advisers Greece που θα εφαρμόζεται για τον προσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων της (μέθοδος cost plus), ορίσθηκε σε 9,41%.

Η SMERemediumCap

Στις ευνοϊκές διατάξεις του 89/1967 υπάχθηκε προσφάτως και η SMERemediumCap Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, η συμβουλευτική εταιρεία του Νίκου Καραμούζη. Στην περίπτωση της SMERemediumCap, το ποσοστό κέρδους επί των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεων της εταιρείας που θα εφαρμόζεται για τον προσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων της εταιρείας, τοποθετήθηκε στο 6,78% από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η κυπριακή μητρική της SMERemediumCap, δημιουργήθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια., όταν και συγκεντρώθηκαν 143 εκατ. ευρώ από 42 επενδυτές (30 Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, 12 θεσμικούς παίκτες μεγάλης εμβέλειας). Η SMERemediumCap LTD επενδύει σε μεσαίες, ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, με εξαγωγικό προσανατολισμό, που χρειάζονται κεφάλαια για να αναπτυχθούν, να παίξουν έναν ρόλο στην αγορά όπου δραστηριοποιούνται. Και η SMERemediumCap Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία παρέχει συμβουλές στην κυπριακή μητρική για το πως να το κάνει αυτό με επιτυχία.

Περί κατώτατου μισθού

Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε στο 8,9%, όταν στο Ισραήλ ήταν μόλις 3,5%. Σήμερα με 1 ευρώ αγοράζεις 3,52 ισραηλινά σέκελ, όταν προ έτους αγόραζες 3,91 σέκελ. Δεν σας ενημερώνουμε για όλα τα παραπάνω για να αναδείξουμε την καλή δουλειά που κάνει η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ και η κυβέρνηση της χώρας, σε σχέση με την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Το αναφέρουμε διότι με επίκληση του πληθωρισμού και της συναλλαγματικής ισοτιμίας η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μεγάλες αυξήσεις στο τοπικό προσωπικό που υπηρετεί στην πρεσβεία μας στο Τελ Αβίβ, με την αιτιολογία πως «οι μισθοί τους έχουν μειωθεί σε επίπεδο κάτω του μέσου ελάχιστου μισθού». Έτσι, μια κλητήρας που λάμβανε μισθό 1.550 ευρώ θα λάβει πλέον μισθό 2.200 ευρώ. Μια άλλη κλητήρας που είχε αποδοχές 1.550 ευρώ θα λάβει πλέον μισθό 1.950 ευρώ. Ένας θυρωρός της πρεσβείας που λάμβανε μισθό 1.300 ευρώ θα λάβει πλέον μισθό 1.700 ευρώ, ενώ ο οδηγός του πρέσβη που λάμβανε μισθό 1.400 ευρώ θα λάβει πλέον μισθό 1.800 ευρώ. Σε ετήσια βάση οι αναπροσαρμογές μισθών που αναφέραμε οδηγούν σε αυξήσεις από 4.800 ευρώ έως 7.800 ευρώ, όταν στην Ελλάδα το όφελος από την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ετήσια βάση θα είναι μόλις 700 ευρώ για κάποιον που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό! Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή