Καλοκαιρινός «μποναμάς» για χιλιάδες Έλληνες - Νέα επιταγή ακρίβειας, ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Η ακρίβεια συνεχίζει να «καλπάζει», οι πολίτες προσπαθούν με... νύχια και με δόντια να ανταπεξέλθουν και στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται το ενδεχόμενο (με πάρα πολλές πιθανότητες) της χορήγησης νέου βοηθήματος ακρίβειας.
Έτσι, δεν αποκλείεται ο Μάιος να ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχεια της εφαρμογής μέτρων που υλοποιήθηκαν εκτάκτως τον Απρίλιο όπως η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη των πιο οικονομικά αδύναμων πολιτών, δηλαδή της επιταγής ακρίβειας.
Στο Μαξίμου θεωρούν πως ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο, καθώς δίνει απευθείας χρήματα στους δικαιούχους, προσφέροντας ουσιαστικά αποτελέσματα. Έτσι έχει πέσει στο τραπέζι μια παρόμοια δράση, στην οποία η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βάλει σε εφαρμογή τα τέλη Ιουνίου.
Να σημειωθεί πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκριθεί μια λύση κάρτας τροφίμων, η οποία θα είναι στα πρότυπα του Fuel Pass, το οποίο σημειώνει, σύμφωνα με το Μαξίμου, τεράστια επιτυχία.
Μολονότι η τελική φόρμουλα του είδους της στήριξης αυτής δεν έχει κλειδώσει, το σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ δόθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα σε περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχους, χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδομάτων, ΑμεΑ κ.α.
Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.
Έρχονται άμεσα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε άλλωστε και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής (29/04).
«Από τη Δευτέρα -όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει- ο κατώτατος μισθός, η βασική αμοιβή, αυξάνεται κατά 50 ευρώ το μήνα.
Από τα 663 ευρώ πηγαίνει στα 713 ευρώ. Σε συνδυασμό με την πρώτη δόση, του Ιανουαρίου, είναι μια αύξηση της τάξης του 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Ουσιαστικά δίνουμε στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έναν επιπρόσθετο 15ο μισθό τον χρόνο. Είναι μία πολύ σημαντική αύξηση, μια κίνηση στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων. Ένα μήνυμα ότι η πολιτεία στέκεται στο πλευρό των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας και ένας δίκαιος τρόπος να επιμερίζεται το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους συμπολίτες μας.
Ανάλογα, φυσικά, αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας, όπως και όλη η μισθολογική κλίμακα. Επίσης, να θυμίσω ότι τον Ιούνιο ακολουθεί νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Και επιμένω πολύ -και θέλω και εσείς να το κάνετε- στις συγκεκριμένες πολιτικές μας, γιατί τις θεωρώ σφραγίδες της κοινωνικής μας πολιτικής. Δεν δίνουν λύσεις στις ανάγκες όλων των πολιτών, καταδεικνύουν όμως τη δική μας συστηματική προσπάθεια να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που έχει η χώρα. Είναι, προφανώς, μέτρα τα οποία διαδέχονται άλλες ελαφρύνσεις, ισχύουν παράλληλα και με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα. Είναι μέτρα τα οποία βρίσκουν ανταπόκριση, αν σκεφτείτε ότι μέσα σε 48 μόλις ώρες, πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας μπήκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Fuel Pass. Θα το ξαναπώ: είναι μέτρα τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις, μετριάζουν όμως τις απώλειες από τις ανατιμήσεις.
Γιατί αυτή η μάχη με την πανευρωπαϊκή κρίση είναι άνιση και τελικά θα χρειαστεί μία πανευρωπαϊκή απάντηση. Σε εθνικό όμως επίπεδο εμείς στήνουμε τα δικά μας αναχώματα. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός των τιμών δεν αντιμετωπίζεται, σε καμία περίπτωση, με «πληθωρισμό εντυπώσεων». Αλλά μόνο με επιλογές οι οποίες είναι συνετές και αποτελεσματικές», ανάφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προϊδεάζοντας για τα μέτρα στήριξης που θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες.
Ενεργοποιείται το «οπλοστάσιο» των 6 δισεκατομμυρίων
Ένα διευρυμένο πλέγμα μέτρων στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Η κυβέρνηση προχωρά βήμα-βήμα στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων μπροστά στην ενεργειακή κρίση.
Η χώρα μας πραγματοποιεί νέα έξοδο στις αγορές , μετά και τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη φορά από τη Standard and Poor's, κίνηση που θα προσθέσει στο «οπλοστάσιό» της τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Αν προσθέσει κανείς το χαμηλότερο κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ έλλειμμα του 2021, τα αυξημένα κατά 1,3 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το στόχο και το ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ το οποίο δεν έχει διατεθεί από τα 2 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, θα διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση έχει στα... χέρια της «ζεστά» περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να τα ρίξει στα νοικοκυριά!
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι βέβαιο ότι και τον Μάιο θα συνεχιστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα με στόχο η παρέμβαση που θα υπάρξει στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να φέρουν τις τιμές στα επίπεδα του μέσου όρου του καλοκαιριού του 2021.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μεγαβατώρα – σε περίπτωση που δεν προηγηθεί ευρωπαϊκή παρέμβαση – με το σχέδιο της κυβέρνησης θα φτάσει στα 100 ευρώ από τα περίπου 250 ευρώ που κινείται τον Απρίλιο έτσι ώστε και η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή να μειωθεί αντίστοιχα κατά περίπου 30% - 50%.
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι το να μην κόβεται το ρεύμα στους ευάλωτους σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ εξετάζεται και μια λυση του να πληρώνει απευθείας το κράτος το ρεύμα στις πολύ ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται και η επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, κάτι που έχει αφήσει να εννοηθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα εξετάζονται προσωρινές μειώσεις στο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής που οι τιμές τους έχουν αυξηθεί με το οικονομικό επιτελείο να ζυγίσει το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου και το κατά ποσό μια ενδεχόμενη μείωση θα περάσει στις τελικές τιμές.
Στο γενναίο πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνονται εκτός από σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και φορολογικά μέτρα.
Παράλληλα αναμένεται και νέα επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ, στο μοντέλο του Πάσχα.