Πηλίδης στο Newsbomb.gr: Αναμένεται καινούργιος κύκλος ανατιμήσεων - Πώς να κάνετε έξυπνες αγορές

Ο πληθωρισμός Απριλίου εκτοξεύθηκε στο 10,2%, δείγμα του ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση.
ΙΝΤΙΜΕ

Το διαρκές ράλι ακρίβειας σε τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης, προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν τα έξοδά τους. Ωστόσο, στις ήδη υψηλές τιμές πώλησης που επικρατούν αναμένεται να δούμε «καινούργιο κύκλο ανατιμήσεων» σύμφωνα με τον Γιάννη Πηλίδη πρόεδρο του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας.

«Στο μόνο προϊόν που έπεσε η τιμή του μετά το Πάσχα είναι το ηλιέλαιο. Έχει πέσει περίπου 20%. Η μείωση αυτή οφείλεται και στην χαμηλή ζήτηση, καθώς το κόστος αγοράς του κόντευε να φτάσει το ελαιόλαδο», ανέφερε ο κ. Πηλίδης.

Πώς να κάνετε έξυπνες αγορές στα σούπερ μαρκετ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος εξηγεί αναλυτικά στο Newsbomb.gr τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ ώστε να κάνουν έξυπνες αγορές.

«Οι καταναλωτές πρέπει να επισκέπτονται πάνω από ένα σούπερ μάρκετ και να επιλέγουν τα επώνυμα προϊόντα που έχουν καλύτερη τιμή» λόγω προσφορών.

Καθώς όλα τα σούπερ μάρκετ έχουν τη δική τους ιδιωτική ετικέτα τροφίμων και προϊόντων, ο κ. Πηλίδης ανέφερε πως οι καταναλωτές έχουν την επιλογή να αγοράσουν και «προϊόντα ιδιωτικής ετικέτα τα οποία είναι πολύ καλά και βρίσκονται σε αρκετά χαμηλά τιμές». Ακόμα, επεσήμανε πως στο εξωτερικό το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κινείται σε επίπεδα άνω του 40%, ενώ στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό πρόσφατα ανέβηκε στο 30%, ενώ δείχνει ότι θα ανέβει και άλλο.

Η συμπεριφορά των καταναλωτών

«Οι καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές τους. Αυτό σημαίνει ότι αγοράζουν με τα ίδια χρήματα λιγότερα προϊόντα. Αγοράζουν τα πιο απαραίτητα, μόνο όσα χρειάζονται».

Πληθωρισμός σε επίπεδα ρεκόρ

Στο 10,2% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2022 σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με το Μάρτιο του 2022 σημείωσε μηναία αύξηση 2,1%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη τιμή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, κάτι που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε αύξηση 88,8% , ενώ η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε αύξηση 122,6% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση.

Διαβάστε επίσης:

Καύσιμα: Είδος πολυτελείας η βενζίνη - Κοντά στα 2,2 ευρώ πανελλαδικά η τιμή - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr

Η αποκάλυψη Μητσοτάκη για υπουργείο Στεγαστικής πολιτικής - Τι λέει για ακρίβεια, εκλογές

Ακρίβεια: «Στο €1,5 το ψωμί για να βγαίνουμε», «ανησυχούμε για το μέλλον» λένε στο Newsbomb.gr